Hoe gezond zijn yoghurt en kwark?

Thomas Cammelbeeck Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

Nutri-Score helpt je makkelijker kiezen
Veel verpakkingen van yoghurt en kwark wekken de suggestie dat het een gezonde keus is. Maar dat is niet altijd het geval. Helaas zie je in de supermarkt vaak moeilijk het onderscheid. Met Nutri-Score is dat in 1 oogopslag duidelijk.
Hieronder zie je welke scores de verschillende producten krijgen.
Veel verzadigd vet in romige yoghurt
Vet in zuivel is grotendeels van de ongezonde verzadigde soort. Dat maakt volvette varianten minder gezond. Ze zijn vaak te herkennen aan woorden als ‘vol’, ‘room’ en ‘verwen’.
Ook Griekse yoghurt bevat veel vet, zo’n 10%, en scoort dan ook slechts een C. In de magere en halfvolle varianten is het vetgehalte lager. Hierdoor krijgen deze producten vaker een score A. Deze producten hebben daarom de voorkeur.
Veel suiker en slechts een halve aardbei per portie
Vruchtenyoghurt en -kwark klinken gezond. Op de verpakkingen staan vaak ladingen vers fruit afgebeeld. Toch zijn dit soort toetjes minder gezond dan je denkt.
De hoeveelheid fruit is met gemiddeld zo’n 6% vrij karig. Omgerekend is dat maar een halve aardbei per schaaltje van 150 ml. Vooral suiker geeft het product zijn zoete smaak. Dit kan oplopen tot wel 4 suikerklontjes per schaaltje. De meeste van deze toetjes scoren dan ook niet hoger dan een B of C.
Zuivel als belangrijke bron voor eiwit
Zuivel is in Nederland een belangrijke bron van eiwit. Een schaaltje yoghurt bevat zo’n 8 gram eiwit. Kwark zo’n 13 gram. Een product als skyr is met ruim 16 gram eiwit per schaaltje een heuse eiwitbom en scoort met gemak een A.
Lees ook:
Populaire artikelen
8 vragen over antioxidanten
Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.Extra eiwit, extra gezond?
Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?Verborgen E-nummers
E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.