Hoe gezond zijn eieren?

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

Door het hoge cholesterolgehalte hadden eieren lange tijd een slechte reputatie. Maar er zitten ook een hoop gezonde stoffen in. Af en toe een eitje eten is daarom best gezond.
Hoeveel eieren per dag?
In een gezond voedingspatroon passen per week 2 tot 3 eieren. Eieren vallen ook in de Schijf van Vijf.
Voor vegetariërs geldt een ander advies: 3 tot 4 eieren per week. Ook als je weinig verzadigd vet eet, kun je af en toe best een eitje extra eten.
Welke voedingsstoffen?
Vitaminen & mineralen
Vooral de dooier bevat vitaminen en mineralen, zoals:
- Vitamine D
- Vitamine E
- B-vitaminen zoals foliumzuur
- Fosfor
- Kalium
- IJzer
Eiwit
Eieren bevatten veel eiwit. In dat eiwit zitten alle essentiële aminozuren. Ei is daarom een goede vleesvervanger.
Vet
Vet zit vooral in het eigeel, gemiddeld 5 gram. Tweederde van dit vet is gezond onverzadigd vet. De rest bestaat uit het minder gezonde verzadigde vet.
Cholesterol
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Maar het eten van verzadigd vet heeft een veel grotere invloed op het risico op hart- en vaatziekten dan cholesterol. Let je op de hoeveelheid verzadigd vet in voeding, dan kun je af toe best een extra eitje eten.
Weinig calorieën
Een ei is van zichzelf caloriearm: zo’n 75 kilocalorieën per eitje. Dat is ongeveer net zoveel als een appel. Een gebakken eitje bevat door het extra kookvet wat meer kilocalorieën, zo’n 110. De meeste calorieën zitten in het eigeel, omdat deze meer vet bevat dan het eiwit.
Soorten eieren
Supermarkten verkopen verschillende soorten eieren. Het verschil kan zitten in dierenwelzijn, zoals scharrel en biologisch. Maar ook in het kippenvoer. Zo heb je omega 3-eieren, maïseieren en zelfs oereieren. Voor je gezondheid maakt het niet uit welk ei je kiest.
- Omega 3-eieren: kippen krijgen voer met extra lijnzaad of lijnzaadolie
- Biologische eieren: kippen krijgen biologisch geproduceerd voer
- Maïseieren: kippen krijgen vooral maïs te eten
- Viergraneneieren: kippen krijgen voer met 4 soorten granen
- Oereieren: kippen eten zaden, granen en insecten
Kleine kans op salmonella
Salmonella is een bacterie die erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ongeveer 3 op 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. De kans dat je een besmet ei te pakken hebt is dus klein. Toch is het slim om salmonella geen kans te geven.
Bacteriën groeien het snelst bij lauwwarme temperaturen. Zelfgemaakte mayonaise en een gepocheerd of zachtgekookt eitje kun je dus beter niet te lang buiten de koeling laten staan. Geef zulke producten ook liever niet aan jonge kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een zwakke gezondheid.
Eieren in de koelkast bewaren
Eieren staan in de supermarkt vaak niet gekoeld, maar thuis kun je ze beter wel in de koelkast bewaren. Bij 4ºC vermenigvuldigen salmonellabacteriën zich namelijk niet. De houdbaarheid van eieren is op de verpakking aangegeven met een 'ten minste houdbaar tot'-datum.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- 1 feb.
Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in. - 21 dec.
Wat zit er in alcoholhoudende dranken?
Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt. - 13 dec.
Trends in voeding
Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit. - Nieuws | 9 dec.
Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling
Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.