icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe gezond zijn eieren?

Heerlijk om de dag te beginnen met een lekker gekookt of gebakken eitje. Maar wat zit er precies in? En hoeveel mag je er wekelijks eten? Wij zochten het uit.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

gezond-eten-eieren

Door het hoge cholesterolgehalte hadden eieren lange tijd een slechte reputatie. Maar er zitten ook een hoop gezonde stoffen in. Af en toe een eitje eten is daarom best gezond.

Hoeveel eieren per dag? 

In een gezond voedingspatroon passen per week 2 tot 3 eieren. Eieren vallen ook in de Schijf van Vijf.

Voor vegetariërs geldt een ander advies: 3 tot 4 eieren per week. Ook als je weinig verzadigd vet eet, kun je af en toe best een eitje extra eten.  

Welke voedingsstoffen?

Vitaminen & mineralen

Vooral de dooier bevat vitaminen en mineralen, zoals:

 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • B-vitaminen zoals foliumzuur
 • Fosfor
 • Kalium
 • IJzer

Eiwit

Eieren bevatten veel eiwit. In dat eiwit zitten alle essentiële aminozuren. Ei is daarom een goede vleesvervanger.

Vet 

Vet zit vooral in het eigeel, gemiddeld 5 gram. Tweederde van dit vet is gezond onverzadigd vet. De rest bestaat uit het minder gezonde verzadigde vet. 

Cholesterol 

Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Maar het eten van verzadigd vet heeft een veel grotere invloed op het risico op hart- en vaatziekten dan cholesterol. Let je op de hoeveelheid verzadigd vet in voeding, dan kun je af toe best een extra eitje eten. 

Eier-infographic Tw-1024x512

Weinig calorieën 

Een ei is van zichzelf caloriearm: zo’n 75 kilocalorieën per eitje. Dat is ongeveer net zoveel als een appel. Een gebakken eitje bevat door het extra kookvet wat meer kilocalorieën, zo’n 110. De meeste calorieën zitten in het eigeel, omdat deze meer vet bevat dan het eiwit. 

Soorten eieren

Supermarkten verkopen verschillende soorten eieren. Het verschil kan zitten in dierenwelzijn, zoals scharrel en biologisch. Maar ook in het kippenvoer. Zo heb je omega 3-eieren, maïseieren en zelfs oereieren. Voor je gezondheid maakt het niet uit welk ei je kiest.

 • Omega 3-eieren: kippen krijgen voer met extra lijnzaad of lijnzaadolie
 • Biologische eieren: kippen krijgen biologisch geproduceerd voer
 • Maïseieren: kippen krijgen vooral maïs te eten
 • Viergraneneieren: kippen krijgen voer met 4 soorten granen
 • Oereieren: kippen eten zaden, granen en insecten

Kleine kans op salmonella

Salmonella is een bacterie die erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ongeveer 3 op 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. De kans dat je een besmet ei te pakken hebt is dus klein. Toch is het slim om salmonella geen kans te geven.

Bacteriën groeien het snelst bij lauwwarme temperaturen. Zelfgemaakte mayonaise en een gepocheerd of zachtgekookt eitje kun je dus beter niet te lang buiten de koeling laten staan. Geef zulke producten ook liever niet aan jonge kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een zwakke gezondheid.

Eieren in de koelkast bewaren

Eieren staan in de supermarkt vaak niet gekoeld, maar thuis kun je ze beter wel in de koelkast bewaren. Bij 4ºC vermenigvuldigen salmonellabacteriën zich namelijk niet. De houdbaarheid van eieren is op de verpakking aangegeven met een 'ten minste houdbaar tot'-datum.

Lees ook: 

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Openingsbeelden-Healthwashing
  1 feb.

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • Alcoholetikettering winkel
  21 dec.

  Wat zit er in alcoholhoudende dranken?

  Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt.
 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Kruidenmix nieuws
  Nieuws | 9 dec.

  Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling

  Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.