! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Hoe gezond zijn volkorenproducten?

Brood mag alleen ‘volkoren’ heten als het gebruikte meel voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Dat is gezond. Maar voor andere producten geldt die regel niet. Hoe zit dat? En hoe gezond zijn knäckebröd, beschuit en koekjes waar volkoren opstaat? 

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:28 juni 2020

Dit is volkoren brood

Volkorengranen zijn gezond. Maar laat je niet misleiden door de term ‘volkoren’ op voedingsmiddelen anders dan brood. Fabrikanten nemen het niet zo nauw met de richtlijnen. Hierdoor zit er vaak minder volkorenmeel in producten dan je denkt.

Daarnaast zegt de term ‘volkoren’ niks over de verdere samenstelling van het product. Er kan bijvoorbeeld veel suiker of ongezond vet inzitten. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij koek of crackers. 

Volkorengranen: de hele korrel 

In volkorenmeel worden alleen hele graankorrels gebruikt. Deze bestaan uit een kiem, zemel en meelkern. Het gezondst zijn de zemel en kiem. De zemel bevat vezels. De kiem goede vetten, vitaminen en mineralen.

Bloem bestaat alleen uit het binnenste van de graankorrel: de meelkern. Daar zitten vooral veel koolhydraten in. Een combinatie van bloem en volkorenmeel heet ‘meel’.

Graankorrel graphic

Gezonde vezels 

Volkorenbrood en volkorenpasta zijn gezonder dan witbrood of gewone pasta. Zulke volkorenproducten verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Dat komt ook omdat in volkorenproducten meer gezonde voedingsvezels zitten.

Meergranen

Het klinkt en lijkt misschien net zo gezond, maar meergranen is niet hetzelfde als volkoren. Het betekent alleen dat er meerdere graansoorten zijn gebruikt, zoals een mix van tarwe, rogge en gerst. Dit zegt dus niks over of de hele graankorrels zijn gebruikt.

Regels voor brood

Brood mag alleen 'volkoren' heten als het gebruikte meel voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Als alleen bloem is gebruikt, dan heet het 'witbrood'. Voor 'bruinbrood' is een mix van volkorenmeel en bloem gebruikt.

Fabrikanten mochten de namen 'volkoren', 'witbrood' en 'bruinbrood' vrijwillig gebruiken. Je kon dus bijvoorbeeld een witbrood kopen zonder dat dit zo op de verpakking stond.

Maar vanaf 1 juli 2020 is het verplicht om die namen te gebruiken. Het is dan een stuk duidelijker wat voor brood je precies koopt. Fabrikanten hebben wel 2 jaar de tijd om het aan te passen.

Regels voor andere producten

Voor alle andere producten, zoals knäckebröd en koekjes, is over 'volkoren' niets vastgelegd in de wet. Hier zijn alleen richtlijnen voor. Daarom noemen fabrikanten graag alsnog het woord 'volkoren' als ze een deel bloem gebruiken. Ze moeten dan wel volgens de richtlijnen het percentage volkorenmeel én het percentage bloem op de verpakking noemen.

Op een koek met maar 5% volkorenmeel mag dus het woord ‘volkoren’ staan. Als maar duidelijk op de verpakking staat dat er ook bloem in zit, inclusief het percentage.

Lokingrediënt 

Een rondje in de supermarkt leert dat veel koekjes, beschuit, biscuits en andere producten maar weinig volkorenmeel bevatten. Soms is dat maar 20% van het meel. Fabrikanten noemen vaak nog niet duidelijk dat ze ook bloem gebruiken en hoeveel.

Dat strookt niet met de verwachtingen die deze producten scheppen. Ze lijken vaak gezond. Bijvoorbeeld doordat ‘volkoren’ groot op de verpakking staat, en er graanhalmen staan afgebeeld. Dat zet je op het verkeerde been.

Daarom roepen wij fabrikanten op zo snel mogelijk de richtlijnen te volgen. Lees ook het nieuwsbericht over volkorenmisleiding

Laat je niet misleiden

Bij het kopen van volkorenbrood mag je ervan uitgaan dat je een gezonde keuze maakt. Maar let dus op bij andere ‘volkorenproducten'. Laat je niet misleiden.

Kijk in de ingrediëntenlijst naar het percentage volkorenmeel. En kijk ook naar de verdere samenstelling van het product. Zit er bijvoorbeeld veel suiker, zout of verzadigd vet in? Dan is het misschien toch niet zo’n gezonde keuze.

Smaakt naar meer?

De Consumentengids is hét tijdschrift voor kritische consumenten. Ontdek welke producten en diensten goed uit onze tests komen. En wat je rechten zijn als consument.

Lees meer artikelen

consumentengids-inhoudsopgave

Lees ook:

Artikelen binnen Gezond eten

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Nieuw & interessant

  • Maaltijdbox
    12 apr.

    Maaltijdboxen vergeleken

    Maaltijdboxen zijn populair. Welke aanbieders zijn er? Wat valt er te kiezen en wat vindt ons panel?
  • zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen
    Nieuws | 30 mrt.

    Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald

    Het toekomstige kabinet moet veel ambitieuzer zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.
  • te veel zout
    18 feb.

    12 minder zoute producten uit de supermarkt

    Dat teveel zout niet zo goed is voor je gezondheid, weten de meeste mensen wel. Maar de ene ketchup is de andere niet. We laten je van 12 producten uit de supermarkt een minder zout alternatief zien.
  • Schap nutriscore 1200x800
    Nieuws | 15 feb.

    Blij met samenwerking pro-Nutri-Score-landen

    In Europa bundelen 7 landen hun krachten om de impact van Nutri-Score te vergroten. De Consumentenbond is blij met de internationale samenwerking die de invoering en het gebruik van Nutri-Score makkelijker moet maken.