! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe herken je dierlijke E-nummers?

Of E-nummers afkomstig zijn van een dier is vaak lastig te zien. Op verpakkingen kom je hier niet achter, omdat de winning van het E-nummer ook op plantaardige wijze kan plaatsvinden. Bekijk welke E-nummers dierlijk zijn.
Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 28 juni 2021

Hieronder staan alle E-nummers die van een dier kunnen komen, en wat precies de oorsprong is. Een sterretje betekent dat het E-nummer zowel dierlijk als plantaardig kan zijn. Dat leggen we aan het eind uit.

E-nummer Naam Oorsprong
E120 Karmijn, Cochenille Schildluizen (extractie uit gedroogde luizen).
E322 Lecithine Soja en voor een klein percentage voor speciale doeleinden uit kippeneieren (maar dit staat dan vermeld).
E430 Polyoxyethyleen-8-stearaat Zie vetzuren.*
E431 Polyoxyethyleen (40) stearaat Zie vetzuren.*
E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat Zie vetzuren.*
E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat Zie vetzuren.*
E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat Zie vetzuren.*
E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat Zie vetzuren.*
E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat Zie vetzuren.*
E470 Zouten van vetzuren Zie vetzuren.*
E471 Synthetische vetten Zie vetzuren.*
E472 Synthetische vetten Zie vetzuren.*
E473 Suikeresters van vetzuren Zie vetzuren.*
E474 Suikerglyceriden Combinatie van suiker met vetten.*
E475 Polygycerolesters van vetzuren Zie vetzuren.*
E477 Propyleenglycolesters van vetzuren Zie vetzuren.*
E478 Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren Zie vetzuren.*
E479 en E479b Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren Zie vetzuren.*
E481 en E482 Natrium/Calcium-stearoyllactylaat Mengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur.*
E483 Stearyltartraat Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur.*
E484 Steraylcitraat Mengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur.*
E491 t/m E495 Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren Zie vetzuren.*
E542 Beendermeel Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE-crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen.
E570 t/m E573 Stearinezuur en stearaten Zie vetzuren.*
E626 t/m E629 Guanylzuur en guanylaten Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch.
E630 t/m E635 Inosinezuur en inosinaten Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën.
E636 Maltol Normaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden.
E640 Glycine Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten (zie boven). Deels ook synthetisch, maar dat is duurder.
E901 Bijenwas Gemaakt door bijen, maar bevat geen onderdelen van dieren.
E904 Schellak Uitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen.
E913 Lanoline Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden).
E920-E921 Cysteine en cystine Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haar (meestal paarden, maar ook koeien, mensen en varkens).
E966 Lactitol Gemaakt uit (koe)melksuiker.
E1000 Cholinezuur Uit rundergal.
E1105 Lysozym Een eiwit uit kippeneieren.

*Vetzuren: Deze kunnen van zowel een dierlijke als plantaardige oorsprong zijn. Omdat ze chemisch hetzelfde zijn, is in het eindproduct niet te achterhalen wat de oorsprong precies is. Plantaardige vetten zijn goedkoper voor de producent. Maar dat betekent niet per se dat die ook altijd worden gebruikt.

Nieuw & interessant

  • Openingsbeeld plantaardige kaas nieuws
    Nieuws | 14 okt.

    Grote verschillen in gezondheid bij plantaardige ‘kazen’

    Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling enorm in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn een stuk gezonder dan de producten met kokosvet.
  • Reclame voor ongezond eten
    Nieuws | 27 sep.

    Wetgeving tegen ongezonde kinderreclames nodig

    De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.
  • rood-vlees
    19 aug.

    Stop subsidie ongezonde voeding

    De Europese Unie subsidieert campagnes waarmee producenten voedingsmiddelen promoten. Ook vlees en alcoholhoudende drank komen ervoor in aanmerking. Wij vinden dat de EU campagnes voor ongezonde of niet duurzame voeding niet langer moet subsidiëren.
  • mafnum-ijs
    11 jun.

    Feiten en fabels over ijs

    Een ijsje is altijd lekker, maar er zit wel veel suiker en vet in. Of valt dat wel mee? Wij zetten feiten en fabels op een rij.