icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe herken je dierlijke E-nummers?

Of E-nummers afkomstig zijn van een dier is vaak lastig te zien. Op verpakkingen kom je hier niet achter omdat de winning van het E-nummer ook op plantaardige wijze kan plaatsvinden. Bekijk welke E-nummers dierlijk zijn.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:8 oktober 2018


E-nummersNaamOorsprong
E120Karmijn, CochenilleSchildluizen (extractie uit gedroogde luizen).
E322LecithineSoja en voor een klein percentage voor speciale doeleinden uit kippeneieren (maar dit staat dan vermeld).
E430Polyoxyethyleen-8-stearaatStearinezuur is een vetzuur.*
E431Polyoxyethyleen (40) stearaatStearinezuur is een vetzuur.*
E432Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraatLaurinezuur is een vetzuur.*
E433Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaatOliezuur is een vetzuur.*
E434Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaatPalmitinezuur is een vetzuur.*
E435Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaatSearinezuur is een vetzuur.*
E436Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaatStearinezuur is een vetzuur.*
E470Zouten van vetzurenZie vetzuren.*
E471Synthetische vettenZie vetzuren.*
E472Synthetische vettenZie vetzuren.*
E473Suikeresters van vetzurenZie vetzuren.*
E474SuikerglyceridenCombinatie van suiker met vetten.*
E475Polygycerolesters van vetzurenZie vetzuren.*
E477Propyleenglycolesters van vetzurenZie vetzuren.*
E478Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzurenZie vetzuren.*
E479 en E479bThermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzurenZie vetzuren.*
E481 en E482Natrium/Calcium-stearoyllactylaatMengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur.*
E483StearyltartraatMengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur.*
E484SteraylcitraatMengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur.*
E491 t/m E495Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzurenZie vetzuren.*
E542BeendermeelGemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE-crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen.
E570 t/m E573Stearinezuur en stearatenStearinezuur is een vetzuur.*
E626 t/m E629Guanylzuur en guanylatenVooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch.
E630 t/m E635Inosinezuur en inosinatenVooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën.
E636MaltolNormaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden.
E640GlycineWordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten (zie boven). Deels ook synthetisch, maar dat is duurder.
E901BijenwasGemaakt door bijen, maar bevat geen onderdelen van dieren.
E904SchellakUitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen.
E913LanolineEen vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden).
E920-E921Cysteine en cystineGewonnen uit eiwitten, vooral uit haar (meestal paarden, maar ook koeien, mensen en varkens).
E966LactitolGemaakt uit (koe)melksuiker.
E1000CholinezuurUit rundergal.
E1105LysozymEen eiwit uit kippeneieren.

* Vetzuren

De genoemde vetzuren kunnen van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong zijn. Doordat de vetzuren chemisch 100% identiek zijn, is in het eindproduct niet te achterhalen wat de oorsprong van de vetzuren is. Plantaardige vetten zijn goedkoper voor de producent, al is het gebruik van dierlijk vet niet uit te sluiten.

Nieuw & interessant

  • acrylamide-patat-kinderen
    Nieuws  |  6 mrt.

    Betere bescherming tegen acrylamide nodig

    Er moeten betere regels komen om consumenten te beschermen tegen acrylamide. Dat schrijft BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, in een brief aan de Europese Commissie.
  • Frituur patat
    Test  |  21 feb.

    Uit de oven of frituur?

    Er komen steeds meer ovensnacks op de markt. Daar zitten misschien minder vet, zout en suiker in, maar ze zijn toch minder gezond dan je misschien denkt.
  • horeca inspectie Nieuws
    Nieuws  |  12 dec.

    Hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

    De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca makkelijk toegankelijk te houden.
  • gourmetten-gezellig-samen
    27 nov.

    Gourmetten zonder buikpijn

    Gourmetten of fonduen: lekker, leuk én makkelijk. Maar let ook op! Je werkt met een heet apparaat en rauw eten. Met onze tips houd je funcooking leuk.