Hoe herken je dierlijke E-nummers?

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 28 juni 2021

Hieronder staan alle E-nummers die van een dier kunnen komen, en wat precies de oorsprong is. Een sterretje betekent dat het E-nummer zowel dierlijk als plantaardig kan zijn. Dat leggen we aan het eind uit.
E-nummer | Naam | Oorsprong |
E120 | Karmijn, Cochenille | Schildluizen (extractie uit gedroogde luizen). |
E322 | Lecithine | Soja en voor een klein percentage voor speciale doeleinden uit kippeneieren (maar dit staat dan vermeld). |
E430 | Polyoxyethyleen-8-stearaat | Zie vetzuren.* |
E431 | Polyoxyethyleen (40) stearaat | Zie vetzuren.* |
E432 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat | Zie vetzuren.* |
E433 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat | Zie vetzuren.* |
E434 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat | Zie vetzuren.* |
E435 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat | Zie vetzuren.* |
E436 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat | Zie vetzuren.* |
E470 | Zouten van vetzuren | Zie vetzuren.* |
E471 | Synthetische vetten | Zie vetzuren.* |
E472 | Synthetische vetten | Zie vetzuren.* |
E473 | Suikeresters van vetzuren | Zie vetzuren.* |
E474 | Suikerglyceriden | Combinatie van suiker met vetten.* |
E475 | Polygycerolesters van vetzuren | Zie vetzuren.* |
E477 | Propyleenglycolesters van vetzuren | Zie vetzuren.* |
E478 | Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren | Zie vetzuren.* |
E479 en E479b | Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren | Zie vetzuren.* |
E481 en E482 | Natrium/Calcium-stearoyllactylaat | Mengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur.* |
E483 | Stearyltartraat | Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur.* |
E484 | Steraylcitraat | Mengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur.* |
E491 t/m E495 | Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren | Zie vetzuren.* |
E542 | Beendermeel | Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE-crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen. |
E570 t/m E573 | Stearinezuur en stearaten | Zie vetzuren.* |
E626 t/m E629 | Guanylzuur en guanylaten | Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch. |
E630 t/m E635 | Inosinezuur en inosinaten | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën. |
E636 | Maltol | Normaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden. |
E640 | Glycine | Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten (zie boven). Deels ook synthetisch, maar dat is duurder. |
E901 | Bijenwas | Gemaakt door bijen, maar bevat geen onderdelen van dieren. |
E904 | Schellak | Uitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen. |
E913 | Lanoline | Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden). |
E920-E921 | Cysteine en cystine | Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haar (meestal paarden, maar ook koeien, mensen en varkens). |
E966 | Lactitol | Gemaakt uit (koe)melksuiker. |
E1000 | Cholinezuur | Uit rundergal. |
E1105 | Lysozym | Een eiwit uit kippeneieren. |
*Vetzuren: Deze kunnen van zowel een dierlijke als plantaardige oorsprong zijn. Omdat ze chemisch hetzelfde zijn, is in het eindproduct niet te achterhalen wat de oorsprong precies is. Plantaardige vetten zijn goedkoper voor de producent. Maar dat betekent niet per se dat die ook altijd worden gebruikt.
Populaire artikelen
8 vragen over antioxidanten
Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.Extra eiwit, extra gezond?
Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?Verborgen E-nummers
E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.