Hoe herken je dierlijke E-nummers?
Of E-nummers afkomstig zijn van een dier is vaak lastig te zien. Op verpakkingen kom je hier niet achter omdat de winning van het E-nummer ook op plantaardige wijze kan plaatsvinden. Bekijk welke E-nummers dierlijk zijn.

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:16 december 2019
E-nummers | Naam | Oorsprong |
E120 | Karmijn, Cochenille | Schildluizen (extractie uit gedroogde luizen). |
E322 | Lecithine | Soja en voor een klein percentage voor speciale doeleinden uit kippeneieren (maar dit staat dan vermeld). |
E430 | Polyoxyethyleen-8-stearaat | Stearinezuur is een vetzuur.* |
E431 | Polyoxyethyleen (40) stearaat | Stearinezuur is een vetzuur.* |
E432 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat | Laurinezuur is een vetzuur.* |
E433 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat | Oliezuur is een vetzuur.* |
E434 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat | Palmitinezuur is een vetzuur.* |
E435 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat | Searinezuur is een vetzuur.* |
E436 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat | Stearinezuur is een vetzuur.* |
E470 | Zouten van vetzuren | Zie vetzuren.* |
E471 | Synthetische vetten | Zie vetzuren.* |
E472 | Synthetische vetten | Zie vetzuren.* |
E473 | Suikeresters van vetzuren | Zie vetzuren.* |
E474 | Suikerglyceriden | Combinatie van suiker met vetten.* |
E475 | Polygycerolesters van vetzuren | Zie vetzuren.* |
E477 | Propyleenglycolesters van vetzuren | Zie vetzuren.* |
E478 | Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren | Zie vetzuren.* |
E479 en E479b | Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren | Zie vetzuren.* |
E481 en E482 | Natrium/Calcium-stearoyllactylaat | Mengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur.* |
E483 | Stearyltartraat | Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur.* |
E484 | Steraylcitraat | Mengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur.* |
E491 t/m E495 | Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren | Zie vetzuren.* |
E542 | Beendermeel | Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE-crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen. |
E570 t/m E573 | Stearinezuur en stearaten | Stearinezuur is een vetzuur.* |
E626 t/m E629 | Guanylzuur en guanylaten | Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch. |
E630 t/m E635 | Inosinezuur en inosinaten | Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën. |
E636 | Maltol | Normaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden. |
E640 | Glycine | Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten (zie boven). Deels ook synthetisch, maar dat is duurder. |
E901 | Bijenwas | Gemaakt door bijen, maar bevat geen onderdelen van dieren. |
E904 | Schellak | Uitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen. |
E913 | Lanoline | Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden). |
E920-E921 | Cysteine en cystine | Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haar (meestal paarden, maar ook koeien, mensen en varkens). |
E966 | Lactitol | Gemaakt uit (koe)melksuiker. |
E1000 | Cholinezuur | Uit rundergal. |
E1105 | Lysozym | Een eiwit uit kippeneieren. |
* Vetzuren
De genoemde vetzuren kunnen van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong zijn. Doordat de vetzuren chemisch 100% identiek zijn, is in het eindproduct niet te achterhalen wat de oorsprong van de vetzuren is. Plantaardige vetten zijn goedkoper voor de producent, al is het gebruik van dierlijk vet niet uit te sluiten.
Artikelen binnen Gezond eten
Alle artikelenNieuw & interessant
- 22 dec.
Barbecueën en gourmetten zonder buikpijn
Barbecueën of gourmetten tijdens de kerst is gezellig, lekker én makkelijk. Met onze tips houd je funcooking leuk en veilig. - Nieuws | 20 aug.
Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes
Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze ongezond zijn. Dat constateert de Consumentenbond die de Nutri-Score van 30 drankjes berekende. Meer dan de helft scoort een oranje D of een rode E. - 20 aug.
Fruitdrank voor kinderen
Hoe weet je welke pakjes en flesjes drinken het minst ongezond zijn voor je kind? Nutri-Score helpt je kiezen. - 11 aug.
App tegen voedselverspilling: Too Good to Go
Er wordt jaarlijks veel eten weggegooid. In de app Too Good to Go bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht.