icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Hoe herken je dierlijke E-nummers?

Of E-nummers afkomstig zijn van een dier is vaak lastig te zien. Op verpakkingen kom je hier niet achter omdat de winning van het E-nummer ook op plantaardige wijze kan plaatsvinden. Bekijk welke E-nummers dierlijk zijn.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:5 juni 2019


E-nummersNaamOorsprong
E120Karmijn, CochenilleSchildluizen (extractie uit gedroogde luizen).
E322LecithineSoja en voor een klein percentage voor speciale doeleinden uit kippeneieren (maar dit staat dan vermeld).
E430Polyoxyethyleen-8-stearaatStearinezuur is een vetzuur.*
E431Polyoxyethyleen (40) stearaatStearinezuur is een vetzuur.*
E432Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraatLaurinezuur is een vetzuur.*
E433Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaatOliezuur is een vetzuur.*
E434Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaatPalmitinezuur is een vetzuur.*
E435Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaatSearinezuur is een vetzuur.*
E436Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaatStearinezuur is een vetzuur.*
E470Zouten van vetzurenZie vetzuren.*
E471Synthetische vettenZie vetzuren.*
E472Synthetische vettenZie vetzuren.*
E473Suikeresters van vetzurenZie vetzuren.*
E474SuikerglyceridenCombinatie van suiker met vetten.*
E475Polygycerolesters van vetzurenZie vetzuren.*
E477Propyleenglycolesters van vetzurenZie vetzuren.*
E478Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzurenZie vetzuren.*
E479 en E479bThermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzurenZie vetzuren.*
E481 en E482Natrium/Calcium-stearoyllactylaatMengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur.*
E483StearyltartraatMengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur.*
E484SteraylcitraatMengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur.*
E491 t/m E495Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzurenZie vetzuren.*
E542BeendermeelGemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen). Door de BSE-crisis tegenwoordig niet veel meer van runderen.
E570 t/m E573Stearinezuur en stearatenStearinezuur is een vetzuur.*
E626 t/m E629Guanylzuur en guanylatenVooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch.
E630 t/m E635Inosinezuur en inosinatenVooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën.
E636MaltolNormaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden.
E640GlycineWordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten (zie boven). Deels ook synthetisch, maar dat is duurder.
E901BijenwasGemaakt door bijen, maar bevat geen onderdelen van dieren.
E904SchellakUitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen.
E913LanolineEen vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden).
E920-E921Cysteine en cystineGewonnen uit eiwitten, vooral uit haar (meestal paarden, maar ook koeien, mensen en varkens).
E966LactitolGemaakt uit (koe)melksuiker.
E1000CholinezuurUit rundergal.
E1105LysozymEen eiwit uit kippeneieren.

* Vetzuren

De genoemde vetzuren kunnen van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong zijn. Doordat de vetzuren chemisch 100% identiek zijn, is in het eindproduct niet te achterhalen wat de oorsprong van de vetzuren is. Plantaardige vetten zijn goedkoper voor de producent, al is het gebruik van dierlijk vet niet uit te sluiten.

Artikelen binnen Gezond eten

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Nieuw & interessant

  • videostill to good to go
    23 sep.

    App tegen voedselverspilling: Too Good to Go

    Er wordt jaarlijks veel eten weggegooid. In de app Too Good to Go bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht.
  • Supermarkt_kassa
    Nieuws  |  27 aug.

    A-merken fors in prijs gestegen

    Vooral A-merken zijn het afgelopen jaar een stuk duurder geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse supermarktprijspeiling. Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is daardoor nog groter geworden.
  • Ontbijtkoek 1200x800
    26 aug.

    Ontbijtkoek langs de Nutri-Score-meetlat

    Ontbijtkoek is een populair tussendoortje, en dat zie je in de supermarkt. Er komen steeds meer soorten. Hoe maak je een gezonde keuze? Nutri-Score helpt daarbij.
  • Ontbijtgranen 1200x800
    Nieuws  |  2 jul.

    Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

    Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.