icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

IJzer in je voeding

Genoeg ijzer is belangrijk voor een goede gezondheid en voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. In welke voeding zit ijzer en hoe zorg je ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt?
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  22 maart 2018

spinazie

Waarom is ijzer belangrijk?

IJzer is onmisbaar bij het transport van zuurstof door het bloed naar de cellen. Maar ook speelt ijzer een rol bij de ontwikkeling van de hersenen. Dat is vooral belangrijk voor (ongeboren) baby’s en kinderen. Kinderen hebben per dag ongeveer 8 milligram ijzer nodig. De ADH voor volwassenen is hoger: 9 gram en voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd zelfs 15 milligram omdat ze bloed verliezen tijdens de menstruatie. 

Een ijzertekort

Als je een tekort hebt aan ijzer (in de volksmond ook wel: bloedarmoede), merk je dat meestal niet gelijk. Eerst wordt het voorraadje ijzer in je lichaam gebruikt. Pas als je een tijd een ijzertekort hebt, ontstaan er klachten. Voor volwassenen is dat vaak snel vermoeid zijn of een bleke huid. Bij (ongeboren) kinderen kan de ontwikkeling wat vertragen, dat valt minder op. De bekendste groepen die een groter risico lopen op een ijzertekort zijn vegetariërs/veganisten, zwangere vrouwen en kinderen.

IJzer en vegetariërs en veganisten

Als je geen vlees of helemaal geen dierlijke producten eet, is het belangrijk om goed op ijzer te letten. Het ijzer uit andere bronnen dan vlees wordt namelijk wat minder goed opgenomen. Eet daarom ijzerrijke producten in combinatie met voedingsmiddelen waar veel vitamine C in zit zoals een sinaasappel. Door de vitamine C wordt het ijzer extra goed opgenomen. Calcium heeft juist een belemmerende werking. Daarom kun je beter melkproducten en producten met ijzer niet tegelijk innemen. 

IJzer en zwangere vrouwen

Een ijzertekort ligt op de loer bij zwangere vrouwen, zij hebben wat meer nodig dan gemiddeld. En een ijzertekort is niet goed voor de baby. Daarom checkt de verloskundige een paar keer je Hb. Een belangrijke oorzaak van een laag Hb is namelijk een tekort aan ijzer. Ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen een ijzertekort oplopen. Zij geven ijzer via de borstvoeding aan hun kindje. 

IJzer en kinderen

Voor jonge kinderen is voldoende ijzer erg belangrijk. Het is nodig om goed te groeien, maar ook voor de ontwikkeling van de hersenen. Helaas komt een ijzertekort regelmatig voor bij jonge kinderen. Dat kan komen omdat ze slecht eten, maar ook omdat ze veel nodig hebben. Het is niet heel makkelijk om genoeg ijzer binnen te krijgen. In de voorbeeldmenu's onderaan deze pagina zie je hoeveel je peuter aan ijzer binnenkrijgt als hij deze voedingsmiddelen eet en drinkt. 

Voeding waar ijzer in zit

Rundvlees

De belangrijkste bron van ijzer is rundvlees. Niet alleen omdat hier veel ijzer in zit, maar vooral omdat ijzer uit dierlijke producten zoals vlees en vis (het heemijzer) het best wordt opgenomen door het lichaam.

Groente

Vooral in groene groente zoals spinazie en doperwten zit veel ijzer. Per opscheplepel komt dat neer op 1,2 milligram. Andere groenten zoals wortels of bloemkool bevatten maar nauwelijks ijzer.

Eieren

Ook zijn eieren een goede bron van ijzer. Met een ei krijg je ruim 1 milligram ijzer binnen.

Vleesvervangers

Aan vleesvangers wordt vaak ijzer toegevoegd. Je kunt dit gemakkelijk controleren door de lijst met ingrediënten of de voedingswaardetabel te bekijken.

Appelstroop

Appelstroop staat erom bekend dat er ijzer in zit. Dat ijzer komt trouwens niet uit de appels, maar uit de suikerbieten die ook in appelstroop zitten. Het meeste ijzer zit in appelstroop waar dat extra aan is toegevoegd. Check dat in de ingrediëntenlijst, daar staat dan ‘ijzerlactaat’. In ‘gewone’ appelstroop zit zo’n 2 milligram per broodbeleg, in verrijkte appelstroop is dat bijna het dubbele.

Volkorenproducten

In volkorenpasta, volkorenbrood en andere volkorenproducten zit ook ijzer. Er zit ongeveer 0,7 milligram ijzer in een volkorenboterham. In bruin (tarwe)brood zit minder ijzer. Ijzer zit ook in peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten.

Extra ijzer nodig?

Soms is meer ijzer nodig dan in de voeding zit. Je kunt dan wat meer producten eten waar ijzer aan is toegevoegd of voedingssupplementen slikken.

Vitaminesupplementen

Het is even goed zoeken naar vitaminepillen met ijzer erin. Supplementen met alleen ijzer zijn nauwelijks te koop bij de gewone drogist. Vaak zit er ook vitamine B12 of andere B-vitamines bij. In multivitamines zit vaak wel ijzer. Check het etiket voordat je vitaminepillen koopt. De hoeveelheden ijzer verschilt nogal tussen de verschillende potjes. In de ene multivitamine zit 2 milligram en in de andere 20 milligram ijzer.

Kindermultivitamines

In multivitamines voor kinderen zit soms helemaal geen ijzer. Dat is opvallend, omdat ijzer een van de stoffen is die jonge kinderen makkelijk tekort kunnen komen. Gummies zijn sowieso geen goede keus wat betreft ijzer. In de multivitaminegummies zit geen ijzer omdat de gummies daardoor vies worden, aldus de fabrikant.

Vleesvervangers

Aan vleesvervangers wordt vaak ijzer toegevoegd. Daarmee leveren ze ongeveer evenveel ijzer als een vergelijkbaar stukje vlees. Wel blijken vleesvervangers vaak erg zout te zijn en maar weinig vitamine B12 te bevatten, een andere belangrijke voedingsstof uit vlees.

Staalpillen

Bij een ernstig ijzertekort heb je te weinig aan gewone supplementen of verrijkte voeding. Dan schrijft de (huis)arts staalpillen (ijzertabletten) of een drankje met ijzer voor. Deze pillen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Er zit veel meer ijzer in staalpillen dan in de supplementen die je zelf bij de drogist kun kopen. 

Peutermelk

Aan opvolgmelk en in peuter- of groeimelk is ijzer toegevoegd. Dat staat uit duidelijk op de verpakking en daar wordt ook veel reclame voor gemaakt. Peutermelk is vaak niet nodig om je peuter voldoende ijzer te geven. Dat lukt vaak ook als je goed let op ijzerrijke voedingsmiddelen. Als dat niet lukt, dan kan peutermelk een makkelijk hulpmiddel zijn.  

Babykoekjes

Aan babykoekjes is vaak ijzer en vitamine B toegevoegd. Dat komt omdat dat wettelijk verplicht is. Voor ijzer heb je niet zoveel aan zo’n koekje. Je kunt beter een halve volkorenboterham met appelstroop geven.

IJzerwaardes in voeding

Onderstaande tabel geeft een indicatie van de ijzerwaardes in voedingsmiddelen.

Hoeveelheid ijzer in voedingsmiddelen

Product Hoeveelheid Milligram ijzer
aardappels stuk 0,4
aardbeien  schaaltje 0,5
appel stuk 0,1
appelstroop broodbeleg 1,9
appelstroop (verrijkt) broodbeleg 3,7
banaan stuk 0,4
blauwe bessen half schaaltje 0,2
brinta schaaltje 1,4
broccoli opscheplepel 0,3
doperwt opscheplepel 0,5
eieren stuk 1,2
geitenmelk bekertje 0,2
groente gemiddeld opscheplepel 0,3
halfvolle melk bekertje 0,0
havermout schaaltje 0,5
hummus broodbeleg 0,3
jam broodbeleg 0,1
kipfilet 50 gram 0,4
notenpasta broodbeleg 0,0
opvolgmelk bekertje 1,5
paprika 3 minipaprika's 0,4
perzik stuk 0,2
peutermelk bekertje 1,5
pindakaas broodbeleg 0,3
pruimen 3 stuks 0,2
pyjamapapje * schaaltje 3,8
rijstwafel stuk 0,0
roggebrood stuk 1,2
rozijntjes doosje 0,3
rundvlees 50 gram 1,4
sperziebonen opscheplepel 0,4
spinazie, gekookt opscheplepel 1,2
spinazie,  rauw schaaltje  0,7
tarwebrood boterham 0,5
snoeptomaatjes 5 stuks 0,0
vissticks stuk 0,2
volkorenbiscuit  stuk 0,4
volkorenbrood boterham 0,7
volkorenpasta opscheplepel 0,9
witte rijst opscheplepel 0,1
wortel halve opscheplepel 0,1
yoghurt schaaltje 0,2
zalm  60 gram 0,2
zilvervliesrijst opscheplepel

0,2

 *Pyjamapapjes bevatten vaak veel suikers. Er zijn ook varianten te koop met minder suiker.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • duurzaam-boodschappen
  Nieuws  |  3 jul.

  Supermarkten kunnen groente & fruit verder verduurzamen

  Supermarkten besteden aandacht aan de duurzaamheid van groente en fruit, maar kunnen nog meer doen. Dat blijkt uit ons onderzoek.
 • suiker-producten-nieuws
  Nieuws  |  2 jul.

  Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

  Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling enorm in de hoeveelheid toegevoegd suiker, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5.
 • avocado-en-humus
  20 jun.

  Broodbeleg: op de gezonde toer

  Inspiratie nodig voor gezond broodbeleg? We zetten wat creatieve ideeën op een rij.
 • voedingswaarde etiket nieuws
  Nieuws  |  26 apr.

  Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

  Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...