Minister komt belofte zoutreductie niet na
Snel naar:
Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Al sinds 2007 vragen wij aandacht voor het hoge zoutgehalte in levensmiddelen. Maar keer op keer wordt het aan de levensmiddelenbranche zelf overgelaten om in te grijpen, zonder resultaat. De minister heeft daarop in 2011 gedreigd om met wettelijke maatregelen te komen als fabrikanten voor eind 2012 niet de gewenste verlaging zouden realiseren. Uit het rapport van het RIVM blijkt duidelijk dat fabrikanten hier niet in geslaagd zijn, maar de minister ziet nog steeds geen reden voor wettelijke maatregelen. Onbegrijpelijk'.
Doden
Per jaar vallen er 2500 onnodige doden door te veel zoutinname. Naast brood, waarvan het zoutgehalte wel wettelijk is vastgelegd, zou de prioriteit van de zoutreductie moeten liggen bij vlees(waren), kaas, soepen en sauzen. Deze producten staan dagelijks op het menu van consumenten en bevatten relatief veel zout. Uit onderzoek van zowel de Consumentenbond als de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) blijkt bovendien dat er per productgroep grote onderlinge verschillen zijn in zoutgehalte, wat aantoont dat een lager zoutgehalte wel realiseerbaar is.
Meer nieuws
-
Nieuws | 12 april 2018
Consumenten willen kleurcodering op voorkant voedselverpakkingen -
Nieuws | 8 februari 2018
Kwaliteit gewichtsconsulenten wisselt sterk -
Nieuws | 25 oktober 2017
Vleesvervangers steeds gezonder en lekkerder
Nieuw & interessant
- Nieuws | 12 apr.
Consumenten willen kleurcodering op voorkant voedselverpakkingen
71% van de consumenten is voorstander van de invoering van een voedselkeuzelogo op de voorkant van levensmiddelen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Consumenten zijn het meest positief over voedselkeuzelogo’s die werken met verkeerslichtkleuren. - 22 mrt.
De etiketregels
Er gelden sinds 2014 strengere regels voor etiketten van levensmiddelen dan voorheen. Lees hier waar een etiket aan moet voldoen. - 22 mrt.
Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!
Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. - 26 feb.
Ontbijtgranen, gezonde keuze of niet?
Ontbijtgranen zijn ongekend populair en een welkom alternatief voor de boterham met kaas. Maar is het ook een verstandig ontbijt? De meeste ontbijtgranen bevatten veel suiker en zijn daarom geen goede keus.

Praat mee!
Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.