icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Minister komt belofte zoutreductie niet na

Nieuws|Minister Schippers van Volksgezondheid moet haar belofte nakomen en zoutreductie afdwingen via wetgeving, vindt de Consumentenbond. Uit een rapport van het RIVM blijkt dat de dagelijkse hoeveelheid zout die consumenten binnenkrijgen via levensmiddelen in 2012 slechts 3% is afgenomen ten opzichte van 2011. Die verlaging is bijna geheel te danken aan de broodsector, de enige sector waar wettelijke afspraken zijn gemaakt over zoutreductie.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:18 februari 2013


Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Al sinds 2007 vragen wij aandacht voor het hoge zoutgehalte in levensmiddelen. Maar keer op keer wordt het aan de levensmiddelenbranche zelf overgelaten om in te grijpen, zonder resultaat. De minister heeft daarop in 2011 gedreigd om met wettelijke maatregelen te komen als fabrikanten voor eind 2012 niet de gewenste verlaging zouden realiseren. Uit het rapport van het RIVM blijkt duidelijk dat fabrikanten hier niet in geslaagd zijn, maar de minister ziet nog steeds geen reden voor wettelijke maatregelen. Onbegrijpelijk'.

Doden

Per jaar vallen er 2500 onnodige doden door te veel zoutinname. Naast brood, waarvan het zoutgehalte wel wettelijk is vastgelegd, zou de prioriteit van de zoutreductie moeten liggen bij vlees(waren), kaas, soepen en sauzen. Deze producten staan dagelijks op het menu van consumenten en bevatten relatief veel zout. Uit onderzoek van zowel de Consumentenbond als de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) blijkt bovendien dat er per productgroep grote onderlinge verschillen zijn in zoutgehalte, wat aantoont dat een lager zoutgehalte wel realiseerbaar is.

Nieuw & interessant

  • gluten vrij
    11 sep.

    Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

    Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. 
  • videostill to good to go
    6 sep.

    App tegen voedselverspilling: Too Good to Go

    Er wordt jaarlijks veel eten weggegooid. Oprichters van de app ‘Too Good to Go’ besloten hier iets tegen te doen. In de app bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht.
  • brood
    6 sep.

    Jodium

    Jodiumtekort komt bijna niet meer voor in deze tijd. Toch kan het voorkomen dat je te weinig jodium binnenkrijgt als je bakker brood bakt zonder bakkerszout.
  • tafeltje-dekje-andijviestampot-gehaktbal-jus
    Nieuws  |  28 aug.

    Veel tafeltje-dek-je maaltijden ongezond en niet lekker

    Veel kant-en-klaar-maaltijden die aan huis bezorgd worden zijn te zout en bevatten te weinig groente. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook de smaak houdt niet over, vinden experts.