! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eerste sterfgeval door resistente ESBL-bacterie

Nieuws|Voor het eerst is er in Nederland iemand overleden door een resistente bacterie die ook vaak voorkomt in kippenvlees, een ESBL-bacterie. Het gaat om een 85-jarige vrouw uit de regio Utrecht.

Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:27 september 2010


Zij overleed in januari aan een gecompliceerde urineweginfectie, waarna de ESBL-bacterie bij haar werd aangetroffen. Vermoedelijk heeft ze de besmetting opgelopen door het eten van besmet kippenvlees.

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat door darmbacteriën wordt geproduceerd en ervoor zorgt dat die bacteriën resistent worden voor bepaalde soorten antibiotica.

Bij veel mensen is de ESBL-bacterie ongemerkt in de darmen aanwezig. Van daaruit kunnen ze infecties veroorzaken, bijvoorbeeld aan de urinewegen, die moeilijk met antibiotica te behandelen zijn.

Het ministerie van VWS ziet vooralsnog geen aanleiding alle kippenproducten uit de supermarkt te halen. Eerder dit jaar heeft het kabinet afspraken gemaakt met de kippensector om het gebruik van antibiotica fors terug te brengen. Het overmatig gebruik van antibiotica in de intensieve dierenhouderij, in het bijzonder bij kippen, lijkt verband te houden met de toename van ESBL in Nederland.

Supermarkten maken zich echter zorgen en willen zo snel mogelijk spoedoverleg met het ministerie van volksgezondheid en de Voedsel en Waren Autoriteit om te horen of ze nog veilig kip kunnen verkopen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt iedereen aan contact met rauwe kip te vermijden en kippenvlees goed te doorbakken. Door verhitting gaan alle bacteriën, dus ook de ESBL, dood.

Nieuw & interessant

  • Supermarkt voeding label lezen
    25 mei.

    Puur natuur of pure marketing?

    Op allerlei bewerkte voedingsmiddelen staan kreten als ‘puur’ en ‘natuurlijk’. Maar pakjes en zakjes zijn eigenlijk niet zo natuurlijk. Wat betekenen zulke claims dan?
  • Artikel keurmerken voedsel
    21 mei.

    Duurzaamheidskeurmerken

    Doe je graag duurzaam boodschappen? Wij geven je een overzicht van 10 topkeurmerken. Handig om mee te nemen naar de supermarkt.
  • etiket-lezen
    21 mei.

    Eco-Score op voeding

    Eco-Score is een in Frankrijk ontwikkeld duurzaamheidslogo. Dit voedselkeuzelogo laat de totale milieuscore van een product zien.
  • Maaltijdbox
    12 apr.

    Maaltijdboxen vergeleken

    Maaltijdboxen zijn populair. Welke aanbieders zijn er? Wat valt er te kiezen en wat vindt ons panel?