icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService

Eerste sterfgeval door resistente ESBL-bacterie

Nieuws | Voor het eerst is er in Nederland iemand overleden door een resistente bacterie die ook vaak voorkomt in kippenvlees, een ESBL-bacterie. Het gaat om een 85-jarige vrouw uit de regio Utrecht.
Antje Houmes

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  27 september 2010


Zij overleed in januari aan een gecompliceerde urineweginfectie, waarna de ESBL-bacterie bij haar werd aangetroffen. Vermoedelijk heeft ze de besmetting opgelopen door het eten van besmet kippenvlees.

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat door darmbacteriën wordt geproduceerd en ervoor zorgt dat die bacteriën resistent worden voor bepaalde soorten antibiotica.

Bij veel mensen is de ESBL-bacterie ongemerkt in de darmen aanwezig. Van daaruit kunnen ze infecties veroorzaken, bijvoorbeeld aan de urinewegen, die moeilijk met antibiotica te behandelen zijn.

Het ministerie van VWS ziet vooralsnog geen aanleiding alle kippenproducten uit de supermarkt te halen. Eerder dit jaar heeft het kabinet afspraken gemaakt met de kippensector om het gebruik van antibiotica fors terug te brengen. Het overmatig gebruik van antibiotica in de intensieve dierenhouderij, in het bijzonder bij kippen, lijkt verband te houden met de toename van ESBL in Nederland.

Supermarkten maken zich echter zorgen en willen zo snel mogelijk spoedoverleg met het ministerie van volksgezondheid en de Voedsel en Waren Autoriteit om te horen of ze nog veilig kip kunnen verkopen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt iedereen aan contact met rauwe kip te vermijden en kippenvlees goed te doorbakken. Door verhitting gaan alle bacteriën, dus ook de ESBL, dood.

Nieuw & interessant

Community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.