icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Eerste sterfgeval door resistente ESBL-bacterie

Nieuws | Voor het eerst is er in Nederland iemand overleden door een resistente bacterie die ook vaak voorkomt in kippenvlees, een ESBL-bacterie. Het gaat om een 85-jarige vrouw uit de regio Utrecht.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  27 september 2010


Zij overleed in januari aan een gecompliceerde urineweginfectie, waarna de ESBL-bacterie bij haar werd aangetroffen. Vermoedelijk heeft ze de besmetting opgelopen door het eten van besmet kippenvlees.

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat door darmbacteriën wordt geproduceerd en ervoor zorgt dat die bacteriën resistent worden voor bepaalde soorten antibiotica.

Bij veel mensen is de ESBL-bacterie ongemerkt in de darmen aanwezig. Van daaruit kunnen ze infecties veroorzaken, bijvoorbeeld aan de urinewegen, die moeilijk met antibiotica te behandelen zijn.

Het ministerie van VWS ziet vooralsnog geen aanleiding alle kippenproducten uit de supermarkt te halen. Eerder dit jaar heeft het kabinet afspraken gemaakt met de kippensector om het gebruik van antibiotica fors terug te brengen. Het overmatig gebruik van antibiotica in de intensieve dierenhouderij, in het bijzonder bij kippen, lijkt verband te houden met de toename van ESBL in Nederland.

Supermarkten maken zich echter zorgen en willen zo snel mogelijk spoedoverleg met het ministerie van volksgezondheid en de Voedsel en Waren Autoriteit om te horen of ze nog veilig kip kunnen verkopen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt iedereen aan contact met rauwe kip te vermijden en kippenvlees goed te doorbakken. Door verhitting gaan alle bacteriën, dus ook de ESBL, dood.

Nieuw & interessant

  • vegaburgers-test
    Nieuws  |  25 okt.

    Vleesvervangers steeds gezonder en lekkerder

    Vegetarische burgers bevatten regelmatig net zoveel eiwit en ijzer als vlees, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook qua smaak doen vleesvervangers het steeds beter: een kwart van de proevers vindt een maaltijd met een vleesvervanger zelfs lekkerder dan die met vlees.
  • vleesvervanger
    20 okt.

    Hoe gezond zijn vleesvervangers?

    Vleesvervangers zijn beter voor het milieu, maar zijn ze ook beter voor je gezondheid? Bieden ze wel alle voedingstoffen die vlees bevat? 
  • zeewier
    Nieuws  |  6 okt.

    Supplementen bevatten niet altijd beloofde hoeveelheid jodium

    Supplementen op basis van kelp bevatten niet altijd de hoeveelheid jodium die fabrikanten claimen en overtreden daarmee de wet.
  • brood
    6 okt.

    Jodium

    Jodiumtekort komt bijna niet meer voor in deze tijd. Toch kan het voorkomen dat je te weinig jodium binnenkrijgt als je bakker brood bakt zonder bakkerszout.
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...