icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eerste sterfgeval door resistente ESBL-bacterie

Nieuws | Voor het eerst is er in Nederland iemand overleden door een resistente bacterie die ook vaak voorkomt in kippenvlees, een ESBL-bacterie. Het gaat om een 85-jarige vrouw uit de regio Utrecht.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  27 september 2010


Zij overleed in januari aan een gecompliceerde urineweginfectie, waarna de ESBL-bacterie bij haar werd aangetroffen. Vermoedelijk heeft ze de besmetting opgelopen door het eten van besmet kippenvlees.

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat door darmbacteriën wordt geproduceerd en ervoor zorgt dat die bacteriën resistent worden voor bepaalde soorten antibiotica.

Bij veel mensen is de ESBL-bacterie ongemerkt in de darmen aanwezig. Van daaruit kunnen ze infecties veroorzaken, bijvoorbeeld aan de urinewegen, die moeilijk met antibiotica te behandelen zijn.

Het ministerie van VWS ziet vooralsnog geen aanleiding alle kippenproducten uit de supermarkt te halen. Eerder dit jaar heeft het kabinet afspraken gemaakt met de kippensector om het gebruik van antibiotica fors terug te brengen. Het overmatig gebruik van antibiotica in de intensieve dierenhouderij, in het bijzonder bij kippen, lijkt verband te houden met de toename van ESBL in Nederland.

Supermarkten maken zich echter zorgen en willen zo snel mogelijk spoedoverleg met het ministerie van volksgezondheid en de Voedsel en Waren Autoriteit om te horen of ze nog veilig kip kunnen verkopen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt iedereen aan contact met rauwe kip te vermijden en kippenvlees goed te doorbakken. Door verhitting gaan alle bacteriën, dus ook de ESBL, dood.

Nieuw & interessant

  • duurzaam-boodschappen
    Nieuws  |  3 jul.

    Supermarkten kunnen groente & fruit verder verduurzamen

    Supermarkten besteden aandacht aan de duurzaamheid van groente en fruit, maar kunnen nog meer doen. Dat blijkt uit ons onderzoek.
  • suiker-producten-nieuws
    Nieuws  |  2 jul.

    Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

    Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling enorm in de hoeveelheid toegevoegd suiker, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5.
  • avocado-en-humus
    20 jun.

    Broodbeleg: op de gezonde toer

    Inspiratie nodig voor gezond broodbeleg? We zetten wat creatieve ideeën op een rij.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  26 apr.

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.