icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Eerste sterfgeval door resistente ESBL-bacterie

Nieuws|Voor het eerst is er in Nederland iemand overleden door een resistente bacterie die ook vaak voorkomt in kippenvlees, een ESBL-bacterie. Het gaat om een 85-jarige vrouw uit de regio Utrecht.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:27 september 2010


Zij overleed in januari aan een gecompliceerde urineweginfectie, waarna de ESBL-bacterie bij haar werd aangetroffen. Vermoedelijk heeft ze de besmetting opgelopen door het eten van besmet kippenvlees.

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat door darmbacteriën wordt geproduceerd en ervoor zorgt dat die bacteriën resistent worden voor bepaalde soorten antibiotica.

Bij veel mensen is de ESBL-bacterie ongemerkt in de darmen aanwezig. Van daaruit kunnen ze infecties veroorzaken, bijvoorbeeld aan de urinewegen, die moeilijk met antibiotica te behandelen zijn.

Het ministerie van VWS ziet vooralsnog geen aanleiding alle kippenproducten uit de supermarkt te halen. Eerder dit jaar heeft het kabinet afspraken gemaakt met de kippensector om het gebruik van antibiotica fors terug te brengen. Het overmatig gebruik van antibiotica in de intensieve dierenhouderij, in het bijzonder bij kippen, lijkt verband te houden met de toename van ESBL in Nederland.

Supermarkten maken zich echter zorgen en willen zo snel mogelijk spoedoverleg met het ministerie van volksgezondheid en de Voedsel en Waren Autoriteit om te horen of ze nog veilig kip kunnen verkopen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt iedereen aan contact met rauwe kip te vermijden en kippenvlees goed te doorbakken. Door verhitting gaan alle bacteriën, dus ook de ESBL, dood.

Nieuw & interessant

  • zwart-softijs
    12 dec.

    Hoe gezond is houtskool in je eten?

    Van zwart ijs tot zwarte drankjes. Zwarte voeding is wereldwijd een hype. De zwarte kleur komt van houtskool. Maar is houtskool in voeding wel gezond?
  • vleesvervanger
    27 nov.

    Hoe gezond zijn vleesvervangers?

    Vleesvervangers zijn beter voor het milieu, maar zijn ze ook beter voor je gezondheid? Bieden ze wel alle voedingstoffen die vlees bevat? 
  • videostill to good to go
    23 sep.

    App tegen voedselverspilling: Too Good to Go

    Er wordt jaarlijks veel eten weggegooid. In de app Too Good to Go bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht.
  • Supermarkt_kassa
    Nieuws  |  27 aug.

    A-merken fors in prijs gestegen

    Vooral A-merken zijn het afgelopen jaar een stuk duurder geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse supermarktprijspeiling. Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is daardoor nog groter geworden.