icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verpakkingsafval verminderen

Verpakkingen zijn nuttig voor de houdbaarheid en bescherming van producten, maar ze belasten ook het milieu. Je kunt hier rekening mee houden door er bewust mee om te gaan. Wij geven je tips.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  3 juli 2018

plastic-afval

Verpakkingsafval verminderen

Verpakkingen verbeteren de houdbaarheid van voedingsmiddelen en beschermen producten tijdens transport en opslag. Ook wordt de gebruiker via de verpakking geïnformeerd over het product. Het maken en transporteren van verpakkingen kost grondstoffen en energie. Bij de verwerking van verpakkingsafval kunnen stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu.

Hergebruik van verpakkingsmateriaal vermindert de milieubelasting. Een groot deel van de verpakkingen wordt daartoe gescheiden ingezameld en opnieuw gebruikt voor nieuwe verpakkingen of andere producten. Op Afvalscheidingswijzer lees je hoe je jouw verpakkingsafval en ander afval scheidt.

Bij het Meldpunt Verpakkingen kun je suggesties kwijt over het milieuvriendelijker maken van verpakkingen. Ook vind je daar antwoord op vragen over verpakkingen en milieu.

Enkele tips om verpakkingsafval te verminderen:

  • Vermijd onnodige verpakkingen.
  • Neem een boodschappentas mee zodat je geen plastic tasjes nodig hebt.
  • Lever zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal gescheiden in.
  • Vermijd kleinverpakkingen alleen als je voldoende consumeert om van een grootverpakking niets weg te hoeven gooien. Het voorkomen van voedselverspilling is belangrijker dan verpakkingsmateriaal besparen.

Statiegeld op plastic flesjes en blikjes

Als het aan de Statiegeld Alliantie ligt, wordt statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes een feit in Nederland en België, net als in Duitsland. Wat vind jij hiervan? Praat erover mee in de Community.

Nieuw & interessant

  • duurzaam-boodschappen
    Nieuws  |  3 jul.

    Supermarkten kunnen groente & fruit verder verduurzamen

    Supermarkten besteden aandacht aan de duurzaamheid van groente en fruit, maar kunnen nog meer doen. Dat blijkt uit ons onderzoek.
  • suiker-producten-nieuws
    Nieuws  |  2 jul.

    Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

    Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling enorm in de hoeveelheid toegevoegd suiker, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5.
  • avocado-en-humus
    20 jun.

    Broodbeleg: op de gezonde toer

    Inspiratie nodig voor gezond broodbeleg? We zetten wat creatieve ideeën op een rij.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  26 apr.

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...