! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Verpakkingsafval verminderen

Verpakkingen zijn nuttig voor de houdbaarheid en bescherming van producten, maar ze belasten ook het milieu. Je kunt hier rekening mee houden door er bewust mee om te gaan. Wij geven je tips.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:12 december 2019

plastic-afval

Verpakkingsafval verminderen

Verpakkingen verbeteren de houdbaarheid van voedingsmiddelen en beschermen producten tijdens transport en opslag. Ook wordt de gebruiker via de verpakking geïnformeerd over het product. Het maken en transporteren van verpakkingen kost grondstoffen en energie. Bij de verwerking van verpakkingsafval kunnen stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu.

Hergebruik van verpakkingsmateriaal vermindert de milieubelasting. Een groot deel van de verpakkingen wordt daartoe gescheiden ingezameld en opnieuw gebruikt voor nieuwe verpakkingen of andere producten. Op Afvalscheidingswijzer lees je hoe je jouw verpakkingsafval en ander afval scheidt.

Bij het Meldpunt Verpakkingen kun je suggesties kwijt over het milieuvriendelijker maken van verpakkingen. Ook vind je daar antwoord op vragen over verpakkingen en milieu.

Enkele tips om verpakkingsafval te verminderen:

  • Vermijd onnodige verpakkingen.
  • Neem een boodschappentas mee zodat je geen plastic tasjes nodig hebt.
  • Lever zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal gescheiden in.
  • Vermijd kleinverpakkingen alleen als je voldoende consumeert om van een grootverpakking niets weg te hoeven gooien. Het voorkomen van voedselverspilling is belangrijker dan verpakkingsmateriaal besparen.

Statiegeld op plastic flesjes en blikjes

Als het aan de Statiegeld Alliantie ligt, wordt statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes een feit in Nederland en België, net als in Duitsland. Wat vind jij hiervan? Praat erover mee in de Community.

Artikelen binnen Gezond eten

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Nieuw & interessant

  • zwart-softijs
    11 jun.

    Hoe gezond is houtskool in je eten?

    Van zwart ijs tot zwarte drankjes. Zwarte voeding is wereldwijd een hype. De zwarte kleur komt van houtskool. Maar is houtskool in voeding wel gezond?
  • Voedsel bewaren in coronacrisis
    11 jun.

    Verstandig omgaan met eten

    Door verstandig met eten om te gaan blijf je gezond en duurzaam. Wij geven je tips.
  • Supermarkt voeding label lezen
    25 mei.

    Puur natuur of pure marketing?

    Op allerlei bewerkte voedingsmiddelen staan kreten als ‘puur’ en ‘natuurlijk’. Maar pakjes en zakjes zijn eigenlijk niet zo natuurlijk. Wat betekenen zulke claims dan?
  • Artikel keurmerken voedsel
    21 mei.

    Duurzaamheidskeurmerken

    Doe je graag duurzaam boodschappen? Wij geven je een overzicht van 10 topkeurmerken. Handig om mee te nemen naar de supermarkt.