icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

WHO adviseert: eet minder zout

Nieuws | Ons zoutgebruik moet beperkt worden tot maximaal 5 gram per dag, vindt de World Health Organization (WHO).
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  6 februari 2013

Snel naar:


De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties) kwam begin deze februari met nieuwe richtlijnen over de inname van natrium en kalium. Er wordt namelijk teveel natrium gegeten, waarvan keukenzout ofwel natriumchloride de grootste bron is, en te weinig kalium. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen, grotendeels door zout wat de industrie in het eten gebruikt.

Ongezond

Teveel natrium en weinig kalium is ongezond, het verhoogt bijvoorbeeld de bloeddruk. Het advies van de WHO aan volwassenen is om de natriuminname te beperken tot 2 gram natrium, dat is 5 gram zout, per dag. Dat is nog een gram minder dan wat de Gezondheidsraad adviseert. Voor kalium, aanwezig in groente, fruit, vlees en melk, geldt de ondergrens van 3,5 gram kalium per dag. Overigens gelden voor kinderen andere aanbevelingen, die zijn terug te vinden in het rapport.

Nieuw & interessant

  • vegaburgers-test
    Nieuws  |  25 okt.

    Vleesvervangers steeds gezonder en lekkerder

    Vegetarische burgers bevatten regelmatig net zoveel eiwit en ijzer als vlees, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook qua smaak doen vleesvervangers het steeds beter: een kwart van de proevers vindt een maaltijd met een vleesvervanger zelfs lekkerder dan die met vlees.
  • vleesvervanger
    20 okt.

    Hoe gezond zijn vleesvervangers?

    Vleesvervangers zijn beter voor het milieu, maar zijn ze ook beter voor je gezondheid? Bieden ze wel alle voedingstoffen die vlees bevat? 
  • zeewier
    Nieuws  |  6 okt.

    Supplementen bevatten niet altijd beloofde hoeveelheid jodium

    Supplementen op basis van kelp bevatten niet altijd de hoeveelheid jodium die fabrikanten claimen en overtreden daarmee de wet.
  • brood
    6 okt.

    Jodium

    Jodiumtekort komt bijna niet meer voor in deze tijd. Toch kan het voorkomen dat je te weinig jodium binnenkrijgt als je bakker brood bakt zonder bakkerszout.
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...