icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

WHO adviseert: eet minder zout

Nieuws | Ons zoutgebruik moet beperkt worden tot maximaal 5 gram per dag, vindt de World Health Organization (WHO).
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  6 februari 2013

Snel naar:


De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties) kwam begin deze februari met nieuwe richtlijnen over de inname van natrium en kalium. Er wordt namelijk teveel natrium gegeten, waarvan keukenzout ofwel natriumchloride de grootste bron is, en te weinig kalium. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen, grotendeels door zout wat de industrie in het eten gebruikt.

Ongezond

Teveel natrium en weinig kalium is ongezond, het verhoogt bijvoorbeeld de bloeddruk. Het advies van de WHO aan volwassenen is om de natriuminname te beperken tot 2 gram natrium, dat is 5 gram zout, per dag. Dat is nog een gram minder dan wat de Gezondheidsraad adviseert. Voor kalium, aanwezig in groente, fruit, vlees en melk, geldt de ondergrens van 3,5 gram kalium per dag. Overigens gelden voor kinderen andere aanbevelingen, die zijn terug te vinden in het rapport.

Nieuw & interessant

  • avocado-en-humus
    20 jun.

    Broodbeleg: op de gezonde toer

    Inspiratie nodig voor gezond broodbeleg? We zetten wat creatieve ideeën op een rij.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  26 apr.

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.
  • Nieuwsbericht Actie Weet wat je eet_1200x800
    Nieuws  |  12 apr.

    Consumenten willen kleurcodering op voorkant voedselverpakkingen

    71% van de consumenten is voorstander van de invoering van een voedselkeuzelogo op de voorkant van levensmiddelen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Consumenten zijn het meest positief over voedselkeuzelogo’s die werken met verkeerslichtkleuren.
  • etiket-lezen
    22 mrt.

    De etiketregels

    Er gelden sinds 2014 strengere regels voor etiketten van levensmiddelen dan voorheen. Lees hier waar een etiket aan moet voldoen.
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...