WHO adviseert: eet minder zout

Kajo Mo Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 6 februari 2013
De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties) kwam begin deze februari met nieuwe richtlijnen over de inname van natrium en kalium. Er wordt namelijk teveel natrium gegeten, waarvan keukenzout ofwel natriumchloride de grootste bron is, en te weinig kalium. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen, grotendeels door zout wat de industrie in het eten gebruikt.
Ongezond
Teveel natrium en weinig kalium is ongezond, het verhoogt bijvoorbeeld de bloeddruk. Het advies van de WHO aan volwassenen is om de natriuminname te beperken tot 2 gram natrium, dat is 5 gram zout, per dag. Dat is nog een gram minder dan wat de Gezondheidsraad adviseert. Voor kalium, aanwezig in groente, fruit, vlees en melk, geldt de ondergrens van 3,5 gram kalium per dag. Overigens gelden voor kinderen andere aanbevelingen, die zijn terug te vinden in het rapport.
Populaire artikelen
8 vragen over antioxidanten
Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.Extra eiwit, extra gezond?
Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?Verborgen E-nummers
E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.