! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond gewicht

1 op 1-dieet of Cambridge-dieet

Bij dit dieet maak je gebruik van maaltijdvervangers om af te vallen. Vervolgens ga je geleidelijk weer ‘gewone’ voeding eten. Een consulent helpt je hierbij. Voorheen was dit dieet bekend als het Cambridge-dieet of het Cambridge Weight plan. 

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:22 februari 2021

1 op 1 dieet

Afvallen met het 1 op 1- of Cambridge-dieet

Veel mensen komen na een afvalpoging weer aan. Dit kun je voorkomen. Vooral blijvende gedragsverandering is hiervoor bepalend. Het soort dieet lijkt minder uit te maken.

Bij het '1 op 1 dieet' ligt de focus niet op het tellen van calorieën. Maar op het aanleren van juiste portiegroottes en een gezond eetpatroon.

Hoe werkt het 1 op 1-dieet? 

Dit dieet maakt gebruik van maaltijdvervangende producten om af te vallen. Dit gebeurt volgens een 7-stappenplan. Dit stappenplan besteedt aandacht aan ‘voeding, bewegen en mind’. Je krijgt hierbij begeleiding van een consulent. 

Het doel is dat je na het doorlopen van het stappenplan bent afgevallen. En dat je een gezond voedingspatroon hebt om je gewichtsverlies vast te houden. Dit noemen ze ‘My life’. Hierbij is  ook aandacht voor beweging en geestelijke gezondheid.

Dit voedingspatroon komt redelijk overeen met de adviezen van de Gezondheidsraad en de 'Schijf van Vijf'. Al zijn er wel wat verschillen. Zo adviseert ‘My life’ in het 1 op 1-dieet wat minder koolhydraten in de vorm van granen, brood en aardappelen. 

Maaltijdvervangers

In dit 7-delige stappenplan begin je met volledige vervanging van maaltijden door maaltijdvervangers. Je vervangt de maaltijd door bijvoorbeeld een reep of shake. Vervolgens vervang je de maaltijdvervangers stap voor stap plaats door ‘gewone’ gezonde voeding. 

Het hoofddoel van het 1 op 1-dieet is afvallen. Sommige onderzoekers beweren dat je met een dieet met maaltijdvervangers een groter gewichtsverlies kunt bereiken. Maar zelfs als dit het geval is, gaat het om hele kleine verschillen. 

De maaltijdvervangers zijn er in allerlei vormen: shakes, soepen, snacks, pap, rijst, couscous, pasta’s, smoothies en repen. De chocolade-shake en -reep namen we mee in de test maaltijdvervangers. Ze kwamen niet goed uit de bus.   

Wat houden de 7 stappen in?

In overleg met je consulent bepaal je in welke stap je instroomt. Ook kijkt je met de consult wanneer je klaar bent voor de volgende stap. Het advies is om minimaal 2 weken lang een stap te volgen. Op die manier kan je lichaam wennen aan de verandering. Alleen de laatste stap duurt langer. Hier maak je de omschakeling naar een nieuwe leefstijl: ‘My life’.

Bij iedere stap vervang je 1 of meer maaltijden met een 1-op-1-maaltijdvervanger. Aanvullend neem je porties van bepaalde voedingsmiddelen.

Naast de maaltijdvervangers is het advies om 2,5 liter water per dag te drinken. Hiervoor tellen water, koffie en thee zonder suiker mee. Vanaf stap 6 mag je minder water gaan drinken: minimaal 1,5 liter water per dag.

Stap 1

Alle 3 de maaltijden vervang je met  1 op 1-maaltijdvervangers. Aanvullend mag je een halve portie groente en 1 portie eiwit. 

Stap 2

Alle 3 de maaltijden vervang je met 1 op 1-maaltijdvervangers. Aanvullend mag je viervijfde deel van een (normale) portie groente, 1 portie eiwit en 1 portie zuivel.  

Stap 3

Alle 3 de maaltijden vervang je met 1 op 1-maaltijdvervangers. Aanvullend mag je 1 portie groente, 1 portie eiwit, 1 portie zuivel en 1 portie fruit.

Stap 4

Van de 3 maaltijden vervang je er 2 door 1 op 1-maaltijdvervangers. Aanvullend mag je 1 portie groente, 1 portie eiwit, 2 porties zuivel, 1 portie fruit en 1 portie graanproducten. 

Stap 5

Van de 3 maaltijden vervang je er 1 door 1 op 1-maaltijdvervangers. Aanvullend mag je 1 portie groente, 1 portie eiwit, 2 porties zuivel, 1 portie fruit en 2 porties graanproducten.

Stap 6

Van de 3 maaltijden vervang je er 1 door 1 op 1-maaltijdvervangers. Aanvullend mag je 1 portie groente, 1 portie eiwit, 3 porties zuivel, 1 portie fruit, 2 porties graanproducten en 1 portie aardappelen, rijst of pasta. 

Stap 7

Van de 3 maaltijden vervang je er 1 door 1 op 1-maaltijdvervangers. Aanvullend mag je 1 portie groente, 1 portie eiwit, 3 porties zuivel, 1 portie fruit, 2 porties graanproducten en 2  porties aardappelen, rijst of pasta.

'My Life'

Optioneel vervang je nog een maaltijd met een 1 op 1-maaltijdvervanger. Verder eet je volgens een gezond voedingspatroon gebaseerd op de Schijf van Vijf. 

Voordelen

 • Gemak
  Zeker in het begin. Als je alleen maaltijdvervangers eet hoef je niet na te denken over wat je moet/mag eten. 
 • Begeleiding
  Een consulent begeleidt je gedurende het proces. Je staat er dus niet alleen voor. 
 • Altijd bereikbaar
  Je kunt je consultent altijd om steun of raad vragen. 
 • Check-ups
  Ook als je bij ‘My life’ bent aangekomen, kun je nog check-ups inplannen met je consultent om ervoor te zorgen dat je je gezonde leefstijl volhoud. 
 • Intoleranties
  De maaltijdvervangers zijn geschikt voor mensen met intoleranties en allergieën. Overleg dit wel altijd met je consulent. 

Nadelen

 • Met gezin eten
  Het kan lastig zijn als je kookt voor je gezin en zelf niet mee mag eten. Dit kan voor verleiding en frustratie zorgen. 
 • Opleiding consulenten
  De consulent heeft alleen een interne opleiding gevolgd van een aantal maanden. Om je hiervoor aan te melden is een voedingskundige achtergrond niet noodzakelijk.
 • Verkrijgbaarheid
  De maaltijdvervangers zijn alleen via de consulent te koop. 
 • Prijs
  De prijs van de maaltijdvervangers ligt relatief hoog. En een stuk hoger dan gemiddelde kosten voor je voeding.  
 • Vezels
  In de eerste 3 stappen krijg je weinig vezels binnen: zo’n 20 gram per dag waar het 30 tot 40 gram zou moeten zijn. Vezels zijn onder andere goed voor een goede stoelgang en verzadigd gevoel.
   

Lees verder

Artikelen binnen Gezond gewicht

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond gewicht

Nieuw & interessant

 • zeewier
  15 feb.

  Voedingshypes

  Welke hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en welke voedingshypes kun je beter overslaan?
 • Nieuwe trends in voeding
  11 feb.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Online borrel
  28 jan.

  Gezonder feestje

  Hoe geniet je van een feestje of etentje als je probeert af te vallen? We geven je 6 tips.
 • vlees-en-vis
  19 jan.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt.