! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afslanksupplementen: werken ze?

Fabrikanten doen je graag geloven dat de kilo’s eraf vliegen als je maar de juiste supplementen gebruikt. Webwinkels, drogisterijen en natuurvoedingswinkels liggen er vol mee. Maar hoeveel effect hebben zulke pillen en poedertjes echt?
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 12 januari 2021

Gering effect

De beloftes op afslanksupplementen zijn vaak flink aangedikt. De bestanddelen in de supplementen hebben vaak wel wat effect. Maar in het gunstigste geval verlies je slechts tot enkele kilo’s gewich. Bovendien is het effect van korte duur. Als je stopt met de supplementen, komen de verloren kilo’s er vaak weer net zo hard aan.

Om slanker te worden blijft het devies: minder eten en meer bewegen. Dat werkt beter dan welk afslanksupplement ook.

Vermijd louche webwinkels

Wil je ondanks het matige effect toch een afslankmiddel proberen? Kijk dan uit met supplementen via onbetrouwbare aanbieders, zoals louche webwinkels. Deze verkopen soms supplementen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid.  

Gevaarlijke stoffen: Sibutramine & yohimbine

Sibutramine is een van deze gevaarlijke stoffen in afslankmiddelen. Het lijkt op de verboden drug amfetamine. De stof onderdrukt honger en vermoeidheid. Het kan gevaarlijke bijwerkingen geven, zoals een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Ook yohimbine is een gevaarlijke stof. De stof is verboden. Maar supplementen met deze stof worden soms via oline platforms zoals eBay, Wish en AliExpress verkocht.

Online is er maar weinig toezicht op de verkoop van dit soort gevaarlijke producten. 

5 soorten werkzame stoffen 

De toegestane werkzame stoffen in afslankmiddelen kun je onderverdelen in 5 categorieën:

 • stimulantia
 • hongerremmers
 • opnameblokkers
 • herverdelers
 • vochtafdrijvers

Stimulantia

Stimulantia imiteren de werking van adrenaline en andere stesshormonen. Zulke stoffen verhogen onder andere je lichaamstemperatuur en laten je hart sneller kloppen. Ze stimuleren daardoor je energieverbruik en kunnen het hongergevoel verminderen. Ook verdrijven ze vermoeidheid, wat je actiever maakt. De bekendste is cafeïne.

Let op! Stimulantia kunnen nare bijwerkingen hebben. 

Hongerremmers

Zoals de naam al zegt, zijn verminderen deze stofjes de eetlust. De belofte is dat je er minder van gaat eten en zo afvalt. Eetlustremmers kunnen op verschillende manieren werken.

Soms gaat het om vezels die in de maag opzwellen (door water) en de maag vullen. Andere stoffen laten de hersenen geloven dat we geen honger hebben. Weer andere, zoals azijn, zorgen voor een langzamere vertering.

Opnameblokkers

Deze groep bestanddelen remt volgens de supplementenindustrie de opname van energierijke voedingstoffen, zoals vet, uit de voeding. Doordat je minder voedingsstoffen opneemt verlies je gewicht.

Een bekend supplement in deze categorie is XL-S Medical-vetbinder. Het bevat onder andere vezels uit de Opuntia-cactus. Volgens de producent maken deze vezels zich in het spijsverteringskanaal vast aan vet in de voeding. Het vet zou dan niet meer in de darm worden opgenomen en je lichaam via de ontlasting verlaten. 

Herverdelers 

Deze groep bestanddelen heeft als effect dat de spieren iets meer energie opnemen en het vetweefsel juist iets minder. De samenstelling van je lichaam verschuift dus naar wat minder vet en wat meer spieren.

Stoffen in herverdelers zijn vaak alleen op dieren getest. Over de werkzaamheid bij mensen is niets bekend. Het is dus zeer de vraag of je er echt door afvalt. 

Vochtafdrijvers 

Zoals de naam al zegt, zijn dit stoffen die vocht afdrijven. Daar heb je niet veel aan. Als je wilt afvallen wil je vet kwijt, geen water. Het verloren gewicht aan water drink je er ook zo weer aan. Toch gebruiken fabrikanten van afslanksupplementen zulke stofjes regelmatig. 

Lees ook:

Artikelen binnen Gezond gewicht

Nieuw & interessant

 • Sport senior kind
  20 jul.

  5 fabels over sport

  Als het om sporten gaat, gaan er nogal wat fabels in de rondte. Kinderen mogen niet aan krachttraining doen. Sporten tijdens je zwangerschap kan niet. En als senior bouw je geen spiermassa meer op. Wij ontkrachten 5 fabels over sport. 
 • Onderuit aan de chips
  8 jul.

  Aankomen door emotie-eten 

  Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ‘troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.
 • Nieuwe trends in voeding
  11 feb.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • vlees-en-vis
  19 jan.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt.