! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Europese voedselwaakhond EFSA bevestigt gevaar van acrylamide

Nieuws|De Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt, op basis van een voorlopige evaluatie, dat de stof acrylamide in voedingsproducten gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:4 juli 2014


Acrylamide ontstaat vooral wanneer zetmeelrijke producten meer dan 120°C worden verhit. Producten waar acrylamide in zit, lijken de kans op kanker te verhogen. Chips, friet, brood en ontbijtkoek, maar ook bepaalde babyvoedingen en koffie kunnen mogelijk acrylamide bevatten. De voedingsindustrie probeert de aanwezigheid van acrylamide in voeding al zoveel mogelijk terug te dringen, mede op advies van de Europese Commissie. Per productgroep is een signaalwaarde vastgesteld. 

Onderzoek van de Consumentenbond (Gezondgids, april 2013) laat zien dat de hoeveelheid acrylamide in ontbijtkoek al flink is gedaald sinds onze metingen in 2009. Maar er valt ook nog veel te verbeteren, zoals bleek bij chips. Zo zat er in 3 van de 12 onderzochte chipsmerken meer dan de Europese Commissie erin terug wil zien. Welke dat waren, is ook te lezen via https://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht-2013/kwart-van-naturelchips-bevat-veel-acrylamide/

Nieuw & interessant

  • Nieuwe trends in voeding
    11 feb.

    Trends in voeding

    Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
  • vlees-en-vis
    19 jan.

    Afvallen met het ketogeen dieet

    Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. 
  • Gezonde keuze nieuws v2
    Nieuws | 7 jan.

    Onduidelijke etiketten staan gezonde keuze in de weg

    Bijna iedereen is bezig met gezonder leven. Of het nu gaat om gezonder eten (66%), afvallen (45%) of fitter worden (73%). Vrijwel alle Nederlanders (91%) hebben interesse in één of meerdere van deze thema’s, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
  • gluten vrij
    3 jun.

    Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

    Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.