Europese voedselwaakhond EFSA bevestigt gevaar van acrylamide

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 4 juli 2014
Acrylamide ontstaat vooral wanneer zetmeelrijke producten meer dan 120°C worden verhit. Producten waar acrylamide in zit, lijken de kans op kanker te verhogen. Chips, friet, brood en ontbijtkoek, maar ook bepaalde babyvoedingen en koffie kunnen mogelijk acrylamide bevatten. De voedingsindustrie probeert de aanwezigheid van acrylamide in voeding al zoveel mogelijk terug te dringen, mede op advies van de Europese Commissie. Per productgroep is een signaalwaarde vastgesteld.
Onderzoek van de Consumentenbond (Gezondgids, april 2013) laat zien dat de hoeveelheid acrylamide in ontbijtkoek al flink is gedaald sinds onze metingen in 2009. Maar er valt ook nog veel te verbeteren, zoals bleek bij chips. Zo zat er in 3 van de 12 onderzochte chipsmerken meer dan de Europese Commissie erin terug wil zien. Welke dat waren, is ook te lezen via /actueel/nieuws/nieuwsoverzicht-2013/kwart-van-naturelchips-bevat-veel-acrylamide/
Nieuw & interessant
- 13 dec.
Trends in voeding
Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit. - 8 dec.
5 fabels over sport
Als het om sporten gaat, gaan er nogal wat fabels in de rondte. Kinderen mogen niet aan krachttraining doen. Sporten tijdens je zwangerschap kan niet. En als senior bouw je geen spiermassa meer op. Wij ontkrachten 5 fabels over sport. - 2 dec.
Afvallen met het ketogeen dieet
Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. - 8 jul.
Aankomen door emotie-eten
Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ‘troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.