icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Etiket op voeding duidelijker

Nieuws
|
Alle etiketten van voedingsmiddelen moeten de voedingswaarde vermelden. Dit vloeit voort uit een nieuwe Europese wet die op 13 december 2011 van kracht is gegaan. Zo wordt het makkelijker om verschillende producten met elkaar te vergelijken.
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 14 december 2011

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

  • Verplichte vermelding van de voedingswaarde: dit laat zien hoeveel calorieën, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suiker, eiwitten en zout er in 100 gr of 100 ml van het product zit.
  • Transparante informatie: afbeelding en tekst mogen niet misleidend zijn. Zo moet op het etiket te zien zijn of het bijvoorbeeld om analoge kaas (een goedkope variant van echte kaas) of plakvlees (samengesteld uit meerdere stukken) gaat.
  • Land van oorsprong: bij vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte moet op de verpakking komen te staan uit welk land het afkomstig is. Voor rundvlees bestond deze regel al.
  • Allergenen duidelijk vermeld: allergenen zijn stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Deze moeten duidelijk op de verpakking vermeld worden. Dit geldt ook voor producten in de losse verkoop.
  • Goed leesbare informatie: er gelden eisen voor de  lettergrootte, zodat de informatie voor iedereen leesbaar is.

Voor fabrikanten is drie jaar de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen en de etiketten aan te passen. Voor de verplichte vermelding van de voedingswaarde geldt een overgangsperiode van vijf jaar.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen