Etiket op voeding duidelijker

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 14 december 2011
Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
- Verplichte vermelding van de voedingswaarde: dit laat zien hoeveel calorieën, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suiker, eiwitten en zout er in 100 gr of 100 ml van het product zit.
- Transparante informatie: afbeelding en tekst mogen niet misleidend zijn. Zo moet op het etiket te zien zijn of het bijvoorbeeld om analoge kaas (een goedkope variant van echte kaas) of plakvlees (samengesteld uit meerdere stukken) gaat.
- Land van oorsprong: bij vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte moet op de verpakking komen te staan uit welk land het afkomstig is. Voor rundvlees bestond deze regel al.
- Allergenen duidelijk vermeld: allergenen zijn stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Deze moeten duidelijk op de verpakking vermeld worden. Dit geldt ook voor producten in de losse verkoop.
- Goed leesbare informatie: er gelden eisen voor de lettergrootte, zodat de informatie voor iedereen leesbaar is.
Voor fabrikanten is drie jaar de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen en de etiketten aan te passen. Voor de verplichte vermelding van de voedingswaarde geldt een overgangsperiode van vijf jaar.
Bron: www.voedingscentrum.nl
Populaire artikelen
Het vastendieet en intermittent fasting
Periodiek vasten, of intermittent fasting, helpt je afvallen. De methode is simpel: je eet bepaalde periodes niet of minder.Afvallen met het ketogeen dieet
Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt.Brainfood: eten voor gezonde hersenen
De juiste voeding helpt om je hersenen gezond te houden. Vooral het MIND-dieet is veelbelovend. Wat houdt dit dieet in? En waardoor werkt het zo goed?Sportvoeding voor duursporters
Duursporten zijn populair. Maar hoe zit het dan met je voeding? In hoeverre zijn sportreepjes en drankjes van meerwaarde?