icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gezond Genieten

Eerste indruk
|
Gezond Genieten van Sadie Zwikker is een stappenplan om je voeding, beweging én leven te veranderen. Elke week werk je een afstreeplijst af en oefen je nieuwe gewoonten. Het boek beslaat een periode van 20 weken.
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 2 januari 2013

Merk Gezond Genieten

Richtprijs € 17,50

Type je lijf én leven op orde

Gezond Genieten: review

De testresultaten

Positieve punten:

 • Gewoonten veranderen kost tijd. Met dit boek neem je er ook de tijd voor: je leert  je in 20 weken stap voor stap gewoontes aan te passen en 'in te slijpen' in je leven.
 • De stappen per week zijn klein.
 • De afstreeplijsten zijn handig.
 • Het is geen dieet, er worden geen calorieën geteld, er zijn geen dagmenu's of voorgeschreven hoeveelheden en porties.
 • De voedingsadviezen die ze geeft zijn voedingskundig verantwoord.
 • Er is voldoende aandacht voor beweging. Je stelt ook persoonlijke doelen om de hoeveelheid beweging te verhogen.
 • De auteur belooft niet dat je snel kilo's afvalt, maar wel dat je voor de lange termijn je gewoontes leert veranderen. Kleine veranderingen hebben op den duur groot effect: dat is de gedachte.
 • Het is opvallend dat er ook aandacht is voor 'rust in het hoofd', dus opruimen en ontspannen.
 • De toon is serieus, positief en begripvol. Er wordt ook aandacht besteed aan moeilijke momenten en hoe je de draad weer oppakt als het misgaat.

Negatieve punten:

 • De opmaak van het boek is saai, zonder foto's en nauwelijks illustraties. Het is echt een werkboek.
 • Het programma vergt veel discipline en geduld. Je moet 20 weken lang lijstjes invullen en werken aan een stappenplan op verschillende gebieden. Het vraagt veel motivatie om dat vol te houden, ook al zijn de stappen per week klein. Mogelijk gaat het beter als je het programma met iemand anders samen volgt bijvoorbeeld met een vriend of onder begeleiding van een diëtist of coach.

Conclusie:

Wie dit boek helemaal doorwerkt, zal zeker zijn eet- en leefgewoontes positief hebben veranderen. Maar daarvoor is wel geduld en doorzettingsvermogen nodig.

Wat is Gezond Genieten?

Wie is Sadie Zwikker?

Sadie Zwikker (1982) is arts en heeft gewerkt  op de spoedeisende hulp, in een huisartsenpraktijk en als militair arts. Nu is ze fulltime moeder en ze studeert Rechtswetenschappen aan de Open Universiteit. Sadie is fanatiek hardloopster en heeft geleerd goed voor zichzelf te zorgen. Ze kent het jojo-effect dat diëten veroorzaken en besloot daarom dit boek te schrijven. 

Wat is Gezond Genieten?

Gezond Genieten verandert stap voor stap je leefgewoonten in 20 weken tijd. Er zijn 5 blokken van 4 weken waarin verschillende aspecten van eten en bewegen worden aangepakt. In die 20 weken check je de veranderingen aan de hand van afstreeplijsten en werk je aan een stappenplan op verschillende gebieden. Zo ga je bijvoorbeeld meer structuur aanbrengen in het eetpatroon en bouw je het aantal minuten beweging per week rustig op. Daarnaast worden ook opdrachten gedaan om je dagelijks leven beter op orde te krijgen, zoals het opruimen en schoonmaken van het huis en zorgen voor voldoende ontspanning.

De opbouw

Er zijn 5 blokken van 4 weken.
Blok 1: Structuur aanbrengen in de eetgewoonten
Blok 2: Drinken
Blok 3: Tussendoortjes
Blok 4: Ontbijt en lunch
Blok 5: Het diner
Daarnaast bevat het boek tips voor mentale voorbereiding en praktische voorbereiding van deze veranderingen en tips voor feestjes, vakanties en voor dagen dat je niet goed in je vel zit.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Sport senior kind
  8 dec.

  5 fabels over sport

  Als het om sporten gaat, gaan er nogal wat fabels in de rondte. Kinderen mogen niet aan krachttraining doen. Sporten tijdens je zwangerschap kan niet. En als senior bouw je geen spiermassa meer op. Wij ontkrachten 5 fabels over sport. 
 • vlees-en-vis
  2 dec.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. 
 • Onderuit aan de chips
  8 jul.

  Aankomen door emotie-eten 

  Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ‘troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.