Gezonder feestje: 6 tips

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 13 december 2021

Compenseer achteraf
Als je een feestje hebt ben je misschien geneigd om van tevoren minder te eten. Zo slaan veel mensen een maaltijd over omdat ze later die dag taart, bitterballen of chips eten. Helaas is de kans hierdoor groot dat je dan zo’n trek krijgt dat je juist extra veel ongezonde hapjes eet.
Eet of drink daarom iets voordat je uit eten of naar een (online) feestje gaat. Neem bijvoorbeeld een flink glas water of eet fruit. Hierdoor stil je de eerste honger en kun je weloverwogen keuzes maken.
Toch wat te veel gegeten? Zoek dan achteraf de balans weer. Dit doe je door de dag na een sociale gelegenheid wat lichtere maaltijden te eten dan normaal. Hiermee compenseer je zonder veel moeite de extra calorieën van de vorige avond.
Maak afspraken met jezelf
Spreek met jezelf van tevoren af hoeveel en wat je gaat eten en drinken. Dan is er minder kans dat je over de schreef gaat. Zo kun je vooraf bepalen welke hapjes je wel en niet wilt eten. En na hoeveel glazen rode wijn je overstapt op spa rood.
Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na ieder wijntje een glas water of light frisdrank drinkt. En kies alleen voor hapjes waar je écht van geniet. Laat de rest van de snacks staan.
Beperk je portiegrootte bij etentjes
De calorieën voor jezelf wat terugschroeven en toch met het hele gezin of vrienden samen eten kan best. Beperk je eigen porties. Neem bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid aardappelen en vlees. En schep juist royaal groenten op. Zo eet je toch gezellig met z’n allen aan een (virtuele) tafel.
Hetzelfde geldt voor gourmetten of fonduen. De porties zijn hier al klein. Maar een hoop kleine porties vormen samen één grote. Kies daarom vooral voor groentes en schep tussendoor wat rauwkost op. Drink ook water naast de maaltijd. Verder kun je beter rustig aan doen met stokbrood, kruidenboter en sausjes tussendoor.
Drink water of kies voor alcoholvrij
Een glas wijn of bier bevat al snel zo’n 100 kilocalorieën. Dat is bijna een halve Marsreep. Zorg dat je altijd een glas water naast je alcoholische drankje hebt staan. Zo drink je geen wijn of bier voor de dorst en bespaar je een hoop kilocalorieën.
Probeer ook eens bier of wijn zonder alcohol. Dat scheelt ook flink in de calorieën.
Bekijk onze test alcohol vrij bier en alcoholvrije bubbels
Let op de bereiding
Uit eten gaan of eten bestellen hoeft geen aanslag te zijn op je lijn. Op een (online) menukaart kun je al snel zien welke gerechten veel kilocalorieën bevatten. Ga bijvoorbeeld voor de gekookte en gegrilde opties. En laat de gefrituurde of gebakken varianten links liggen.
Bedenk ook dat porties bij afhaal- of bezorgrestaurants vaak best fors zijn. Laat je dus niet verleiden met allemaal extra’s of bijgerechten. Waarschijnlijk krijg je al meer dan genoeg.
Slim toetje
Als je na een etentje zin hebt in een toetje, kies dan een lichte optie. Je honger is inmiddels al gestild door het diner. Neem bij zoete trek een heerlijke fruitsalade of een bolletje sorbetijs. Of zet een kopje thee of koffie met een bonbon erbij.
Nieuw & interessant
- 13 dec.
Trends in voeding
Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit. - 8 dec.
5 fabels over sport
Als het om sporten gaat, gaan er nogal wat fabels in de rondte. Kinderen mogen niet aan krachttraining doen. Sporten tijdens je zwangerschap kan niet. En als senior bouw je geen spiermassa meer op. Wij ontkrachten 5 fabels over sport. - 2 dec.
Afvallen met het ketogeen dieet
Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. - 8 jul.
Aankomen door emotie-eten
Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ‘troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.