! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Portiegroottes uit de lucht gegrepen

Nieuws|Fabrikanten hebben geen idee hoe groot een eenpersoonsportie precies is. Porties op de etiketten van voedingsmiddelen lopen soms wel met een factor 10 uiteen.

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:12 april 2011


Er zit maar weinig eenheid in de aanduidingen op verpakkingen van voedingsmiddelen en portiegroottes worden nogal willekeurig gekozen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond dat is gepubliceerd in de Gezondgids van april/mei 2011.

Enkele opvallende onderdelen van het onderzoek:

  • Albert Heijn houdt het bij de 'Excellent Ambachtelijke Chips Zeezout' op porties van 10 gram. Maar een portie 'Kettle chips sea salt' bestaat uit 40 gram chips;
  • Terwijl op de verpakking van 'AH Puur en Eerlijk Fairtrade melkchocolade' wordt gerekend in porties van 1 stukje (4,1 gram), staat op de 'C1000 melkchocolade' een portie van 8 blokjes per portie, maar liefst 45 gram chocolade;
  • De 'Plus Tonijn Salade' rekent met porties van een schamele 10 gram. Aan de andere kant geeft een portie 'Freshmaster Tonijnsalade'  van Aldi (150 gram) een wel heel royaal belegde boterham.

Momenteel wordt in Europa gewerkt aan een nieuwe wet voor de etikettering van levensmiddelen, maar fabrikanten voeren een lobby om te voorkomen dat de voorschriften gedetailleerd zijn. Ze vinden dat ze zelf moeten kunnen kiezen of de voedingswaarde per portie of per 100 gram op de verpakking wordt gezet.

De uitkomsten van het onderzoek pleiten volgens de Consumentenbond voor een verplichting om ten minste altijd de voedingswaarde per 100 gram te declareren, anders is het voor de consument onmogelijk om producten goed te kunnen vergelijken.

Nieuw & interessant

  • Nieuwe trends in voeding
    11 feb.

    Trends in voeding

    Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
  • vlees-en-vis
    19 jan.

    Afvallen met het ketogeen dieet

    Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. 
  • Gezonde keuze nieuws v2
    Nieuws | 7 jan.

    Onduidelijke etiketten staan gezonde keuze in de weg

    Bijna iedereen is bezig met gezonder leven. Of het nu gaat om gezonder eten (66%), afvallen (45%) of fitter worden (73%). Vrijwel alle Nederlanders (91%) hebben interesse in één of meerdere van deze thema’s, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
  • gluten vrij
    3 jun.

    Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

    Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.