! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Skyr

Eerste indruk|Arla heeft sinds kort de Skyr: yoghurt zoals ze die in IJsland eten. Maar lusten we die zurige yoghurt in Nederland ook? Ja! Een meerderheid van ons smaakpanel vindt het lekker, maar rent niet meteen naar de winkel om het te kopen.

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:28 september 2015


Merk Arla

Richtprijs € 1,49


Type SkyrConclusie

Onze proevers rennen niet gelijk naar de winkel om een bakje te kopen. Het voornaamste argument: Skyr smaakt lekker, maar niet bijzonder genoeg. Het is te duur in verhouding met gewone magere yoghurt of kwark.

Lekker

14 van onze 20 proevers vinden de Skyr lekker. Juist het zuurtje van de yoghurt vinden zij lekker. Voor de overige 6 proevers was dit zuurtje een afknapper. Eén proever vindt het pas lekker met suiker door de yoghurt.

Kwark of yoghurt?

Hoewel Skyr eigenlijk yoghurt is, lijkt het goedje volgens de helft van de proevers meer op kwark. Dit komt voornamelijk door de dikte. Maar 3 proevers hebben door dat ze yoghurt eten. De rest denkt meer aan een combinatie van kwark met yoghurt.

Voedingswaarde

In een schaaltje Skyr (150 gram) zit bijna 10 gram meer eiwitten dan in magere yoghurt. In vergelijking met een schaaltje magere kwark is dit minder schokkend: nog geen 4 gram verschil.

Naast veel eiwitten bevat Skyr ook 0% vet. Skyr is namelijk gemaakt van magere yoghurt en daar zit geen vet in. Dit geldt net zo goed voor magere kwark.

Voedingswaarde per schaaltje van 150 gram:

 product energie (kcal)vet (g) verzadigd vet (g) koolhydraten (g) waarvan suikers (g) eiwit (g) 
        
 magere yoghurt 57 0  0  6 6  6,3 
 magere kwark 86 1 0 7 7 12,8 
 Skyr naturel 93 0 0 6 6 16,5 
 Skyr honing 108 0 0 13 11 13,7 
 Skyr framboos-cranberry 113 0 0 14 12 13,8 

 

100% natuurlijk?

'Skyr is 100% natuurlijk', staat op de verpakking. Maar aan de smaken framboos-cranberry en honing is onder andere maïszetmeel toegevoegd. Iets dat je natuurlijk niet verwacht in yoghurt. Arla laat weten dat zij zetmeel toevoegt aan het fruit om dit beter doseerbaar te maken. Waarom ze dit natuurlijk mogen noemen? Omdat maïszetmeel volgens Arla 'van nature aanwezig is in de natuur'. Maar toevoegen aan yoghurt geeft ons toch een beetje een onnatuurlijk gevoel.

 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Nieuwe trends in voeding
  11 feb.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • vlees-en-vis
  19 jan.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. 
 • Gezonde keuze nieuws v2
  Nieuws | 7 jan.

  Onduidelijke etiketten staan gezonde keuze in de weg

  Bijna iedereen is bezig met gezonder leven. Of het nu gaat om gezonder eten (66%), afvallen (45%) of fitter worden (73%). Vrijwel alle Nederlanders (91%) hebben interesse in één of meerdere van deze thema’s, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • gluten vrij
  3 jun.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.