icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Telefoonapp kan helpen bij afvallen

Nieuws
|
Het bijhouden van een voedings- en activiteitendagboek op de telefoon kan helpen om meer af te vallen dan een programma met alleen voedings-, beweeg- en gedragslessen.
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 20 december 2012

Wie op een telefoon bijhoudt wat er is gegeten en hoeveel er bewogen is, lukt het beter om gewicht te verliezen en dit gewicht er af te houden, dan mensen die alles alleen op papier bijhouden. Dit rapporteren onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago.

Applicatie op de telefoon en feedback

Aan het onderzoek deden 69 volwassenen met overgewicht of obesitas mee. Allemaal volgenden zij hetzelfde programma met voedings-, beweeg- en gedragslessen. Een groep hield een voeding en beweegdagboek bij aan de hand van een applicatie op een telefoon. Hierop was hun doel zichtbaar en werd de actuele calorie-inname bijgehouden. Dit konden de deelnemers vervolgens gebruiken om de energie-inname zelf te reguleren. Daarnaast kreeg deze groep elke twee weken feedback, gebaseerd op de ingevulde gegevens. De andere groep had geen telefoon en kreeg geen feedback.

De deelnemers die gebruik maakten van de telefoon en minimaal 80% van de lessen volgden verloren het meeste gewicht. Ook in totaal deden de gebruikers van de telefoon het beter. Zij verloren gemiddeld 3,9 kg meer gewicht dan de groep zonder telefoon.    

Bron: The JAMA network

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Sport senior kind
  8 dec.

  5 fabels over sport

  Als het om sporten gaat, gaan er nogal wat fabels in de rondte. Kinderen mogen niet aan krachttraining doen. Sporten tijdens je zwangerschap kan niet. En als senior bouw je geen spiermassa meer op. Wij ontkrachten 5 fabels over sport. 
 • vlees-en-vis
  2 dec.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. 
 • Onderuit aan de chips
  8 jul.

  Aankomen door emotie-eten 

  Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ‘troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.