! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Telefoonapp kan helpen bij afvallen

Nieuws|Het bijhouden van een voedings- en activiteitendagboek op de telefoon kan helpen om meer af te vallen dan een programma met alleen voedings-, beweeg- en gedragslessen.

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:20 december 2012


Wie op een telefoon bijhoudt wat er is gegeten en hoeveel er bewogen is, lukt het beter om gewicht te verliezen en dit gewicht er af te houden, dan mensen die alles alleen op papier bijhouden. Dit rapporteren onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago.

Applicatie op de telefoon en feedback

Aan het onderzoek deden 69 volwassenen met overgewicht of obesitas mee. Allemaal volgenden zij hetzelfde programma met voedings-, beweeg- en gedragslessen. Een groep hield een voeding en beweegdagboek bij aan de hand van een applicatie op een telefoon. Hierop was hun doel zichtbaar en werd de actuele calorie-inname bijgehouden. Dit konden de deelnemers vervolgens gebruiken om de energie-inname zelf te reguleren. Daarnaast kreeg deze groep elke twee weken feedback, gebaseerd op de ingevulde gegevens. De andere groep had geen telefoon en kreeg geen feedback.

De deelnemers die gebruik maakten van de telefoon en minimaal 80% van de lessen volgden verloren het meeste gewicht. Ook in totaal deden de gebruikers van de telefoon het beter. Zij verloren gemiddeld 3,9 kg meer gewicht dan de groep zonder telefoon.    

Bron: The JAMA network

Nieuw & interessant

 • Nieuwe trends in voeding
  11 feb.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • vlees-en-vis
  19 jan.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. 
 • Gezonde keuze nieuws v2
  Nieuws | 7 jan.

  Onduidelijke etiketten staan gezonde keuze in de weg

  Bijna iedereen is bezig met gezonder leven. Of het nu gaat om gezonder eten (66%), afvallen (45%) of fitter worden (73%). Vrijwel alle Nederlanders (91%) hebben interesse in één of meerdere van deze thema’s, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • gluten vrij
  3 jun.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.