icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zo voorkom je extra kilo’s tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap vraagt extra energie, maar omdat je vaak wat minder beweegt, verbruik je ook minder. Hoe voorkom je dat je na de bevalling met te veel extra kilo’s zit?
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 26 november 2021

zwanger-afvallen

Eet niet voor twee

De basis voor een goed voedingspatroon is de Schijf van Vijf. Neem daarbij verdeeld over de dag meerdere kleine porties om hongeraanvallen te voorkomen. Lees meer over gezond eten voor zwangere vrouwen op voedingscentrum.nl.

Ga niet op dieet tijdens de zwangerschap

Als je lijnt, komen er schadelijke stoffen vrij die zijn opgeslagen in je lichaamsvet. Die kunnen de placenta passeren, bij je baby terechtkomen en zo invloed hebben op de groei en ontwikkeling. Bovendien kan lijnen ervoor zorgen dat je ongeboren baby te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Sporten tijdens de zwangerschap

Met sporten kun je de extra kilo's eventueel indammen. Bal- en vechtsporten waarbij je gevaar loopt op een stomp of bal in je buik, worden afgeraden. Ook kun je vanaf 16 weken de rechte buikspieren beter niet meer actief trainen, vanwege de diastase (het uitwijken van de buikspieren) tijdens de zwangerschap. Roeien is daarom ook een afrader. Gelukkig zijn er genoeg sporten die je vaak nog tot het einde van je zwangerschap kunt doen, zoals wandelen, fietsen en zwemmen.

Luister wel goed naar de signalen van je lijf. Doe rustiger aan bij harde buiken en bandenpijn. Heb je last van bloedverlies of aanhoudende buikpijn? Neem dan contact op met de verloskundige.

Ga niet op dieet tijdens de borstvoeding

Ben je na de bevalling behalve een mooie baby ook wat zwangerschapskilo’s rijker? Geen paniek: het kan wel 9 maanden duren voordat je terug bent op je oude gewicht. Als je borstvoeding geeft, ben je meestal sneller op gewicht dan wanneer je flesvoeding geeft. Ga niet op dieet tijdens de borstvoeding, vanwege de schadelijke stoffen die daarbij in de moedermelk vrijkomen. Daarnaast kost de productie van moedermelk ook veel energie, waardoor je extra voedingstoffen nodig hebt.

Sporten na de bevalling

Sporten kan meestal weer vanaf 6 weken na de bevalling. Als je geen incontinentieproblemen hebt, het bloedverlies is gestopt en de diastase weg is, zelfs al eerder. Tijdens de nacontrole checkt de verloskundige of gynaecoloog dat. Bouw het sporten rustig op en kies eerst voor minder belastende sporten als zwemmen, fietsen en wandelen.

Af te raden voedingsmiddelen

Als je zwanger bent zijn er best wat producten die je even moet laten staan, zoals rauwmelkse kaas en carpaccio. Neem geen risico's, want in het ergste geval kan het leiden tot vroeggeboorte of zelfs een miskraam. 

Extra voedingsstoffen

In je buik groeit en ontwikkelt je baby zich volop. Niet gek dat je lichaam behoefte heeft aan wat extra vitamines. De bekendste is foliumzuur, maar er zijn nog meer voedingsstoffen en vitaminen die je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Gezond gewicht

Nieuw & interessant

 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Sport senior kind
  8 dec.

  5 fabels over sport

  Als het om sporten gaat, gaan er nogal wat fabels in de rondte. Kinderen mogen niet aan krachttraining doen. Sporten tijdens je zwangerschap kan niet. En als senior bouw je geen spiermassa meer op. Wij ontkrachten 5 fabels over sport. 
 • vlees-en-vis
  2 dec.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. 
 • Onderuit aan de chips
  8 jul.

  Aankomen door emotie-eten 

  Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ‘troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.