icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Energierekening omlaag? Schrijf je nu in|

Bespaar mogelijk honderden euro’s met ons Energiecollectief.

icoon Energiecollectief
Koopadvies

Grasmaaier kopen: waar let je op?

Grasmaaiers zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt je het best even voorbereiden voordat je er een koopt. Het is bijvoorbeeld handig om te weten hoe groot je gazon is, en of je een grasmaaier nodig hebt met een snoer, accu of juist benzine.

Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden


1
Hoe groot is je gazon?

Het eerste wat je moet weten als je een grasmaaier gaat kopen is hoe groot je gazon is. Is je gazon niet al te groot? Dan heb je genoeg aan een goedkope handmaaier. Heb je een enorm gazon van honderden vierkante meters? Dan is een cirkelmaaier met een accu of een benzinemotor een betere keus.

Koopadvies_channel2_allemaaiers

2
Snoer, accu of benzine?

De 'typische' grasmaaier is de cirkelmaaier met wielen. Deze zijn verkrijgbaar met een snoer, een accu of een benzinemotor. Elektrische machines met een snoer zijn veel goedkoper dan de andere twee.

Als het mogelijk is je hele gazon te bereiken met een verlengsnoer, dan raden we een maaier met snoer aan. Zo niet, dan is een accumachine het overwegen waard. Maaiers met een benzinemotor zijn bedoeld voor grotere gazons en daarom ook krachtiger.

Lees meer over snoer, accu of benzine

 

 

 

 

 

3
Soorten grasmaaiers

 • Koopadvies_channel2_handmaaier

  Handmaaier

  Een handgrasmaaier is simpel, goedkoop, neemt weinig ruimte in en gebruikt geen stroom. Geschikt voor gazons tot 200 m2.

  Bekijk alle handmaaiers

   

 • Koopadvies_channel2_cirkelmaaier

  Cirkelmaaier

  De ‘typische’ grasmaaier herken je aan de vier wielen en messen die in een cirkel draaien. Te koop in vele soorten en maten, met een snoer een accu of benzine.

  ​Bekijk alle cirkelmaaiers

   

 • Koopadvies_channel2_zweefmaaier

  Zweefmaaier

  Zweefmaaiers zweven op een kussen van lucht waardoor je er makkelijk mee kunt manoeuvreren. Ze zijn vrijwel altijd elektrisch aangedreven. Voor kleine gazons of gazons met afwijkende vormen.

  ​Bekijk alle zweefmaaiers

   

 • Koopadvies_channel2_robotmaaier

  Robotmaaier

  Een robotmaaier stel je 1 keer in en daarna maait hij uit zichzelf regelmatig je gazon. Erg makkelijk, maar voorlopig ook nog erg duur (meer dan 1000 euro).

  ​Bekijk alle robotmaaiers

   

 • Koopadvies_channel2_zitmaaier

  Zitmaaier

  Voor hele grote gazons zijn er zitmaaiers. Maaien is comfortabel en gaat gemakkelijk. Maar een zitmaaier heeft ook veel nadelen.

  Lees meer over de voor- en nadelen  van alle soorten grasmaaiers

4
Handige extra functies

 • Grasmaaiers met een mulchfunctie maken het maaiafval extra klein, en laten het op het gazon achter als voedingsstof. Goed voor je gazon, en je produceert minder tuinafval.
   
 • De meeste maaiers worden geleverd met een opvangbak voor het grasafval. Hoe groter die bak, hoe minder vaak je hem hoeft te legen. Bij maaiers zonder afvalbak én mulchfunctie moet je het grasafval wegharken.
   
 • Bij cirkelmaaiers kun je vaak de maaihoogte instellen. Dat is handig als je je gazon niet elke week maait. Het is namelijk niet goed voor je gazon om in één keer te veel weg te maaien.
   
 • Zelftrekkend en walsend. Duurdere (benzine)maaiers hebben soms nog wat interessante extra’s: ze kunnen zelf rijden, zodat je niet hoeft te duwen, of ze kunnen het gras platwalsen, voor de “voetbalveld-look”. Deze extra’s vind je alleen bij hele dure modellen.
Koopadvies_channel4_videoKoopadvies_channel4_video

5
Waar koop je een grasmaaier?

Grasmaaiers koop je online, bij het tuincentrum, de bouwmarkt, of bij een speciaalzaak voor tuingereedschap. Bij de meeste tuincentra en bouwmarkten is er maar een beperkte keus. Met name de zwaardere apparaten vind je hier niet. Sommige merken tuingereedschap, zoals Viking, vind je alleen bij speciaalzaken. Als je een beroep wil doen op de garantie, moet je altijd contact opnemen met de winkel waar je iets gekocht hebt. Dus het is een goed idee om even stil te staan bij de vraag waar je je grasmaaier koopt.

Koopadvies_channel5-NW
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.