icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afdanken en repareren van hogedrukreinigers

Hogedrukreinigers worden soms overbodig of gaan stuk. Wat doe je er dan mee? In de schuur laten staan of in de vuilnisbak gooien zijn niet bepaald de beste keuzes. De volgende oplossingen zijn in elk geval beter voor het milieu.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:31 januari 2018


Repareren

Een kapot apparaat repareren is bij sommige apparaten, zoals een hogedrukreiniger, over het algemeen milieuvriendelijker dan nieuw kopen. Als je langer met een apparaat doet bespaart dat grondstoffen, energie en afval. Zelf repareren is meestal het goedkoopst, tenzij de reparatie nog binnen de garantie valt.

Maar als je niet genoeg kennis hebt van hogedrukreinigers, is zelf repareren toch af te raden. Want bij dit apparaat is er een reëel risico dat water in contact komt met elektriciteit. Heb je wel enige kennis en ervaring? Dan zijn onderdelen vaak te koop bij speciale onderdelenwinkels, op internet en bij fabrikanten.

In een repaircafé kun je ook hulp krijgen bij een reparatie. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Er zijn deskundigen, gereedschap en materiaal aanwezig om reparaties uit te voeren. Lees meer over repaircafés.

Een professionele reparateur inschakelen is meestal de duurste optie. Let goed op de mogelijke garantie, en vraag altijd vooraf een prijsopgaaf op papier. De uiteindelijke rekening mag niet meer dan 10% afwijken van het afgesproken bedrag, tenzij de reparateur hiervoor toestemming heeft gevraagd. 

Weggeven of verkopen

Overtollige apparaten die nog goed bruikbaar zijn kun je weggeven of verkopen.

Mogelijkheden voor weggeven:

  • Familie, vrienden en kennissen.
  • (Sport)verenigingen.
  • Kringloopwinkel.
  • Goededoelenwinkel.
  • Adverteren met 'gratis af te halen' op een website, zoals marktplaats.nl of gratisaftehalen.nl.

Mogelijkheden tot verkoop:

  • Verkoopwebsites zoals Marktplaats.
  • Veiligwebsites zoals eBay.

Vooral apparaten met een laag energieverbruik zijn geschikt voor een tweede leven, zoals elektrisch gereedschap, audioapparatuur en keukenapparatuur. Oude energieverslindende koelkasten, diepvriezers, wasmachines, vaatwassers en wasdrogers kun je beter niet verkopen of weggeven. Inleveren voor een milieuvriendelijke verwerking is beter.

Niet weggooien maar apart inleveren

Elektrische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Door ze op de juiste manier af te danken kunnen ze milieuvriendelijk verwerkt worden, en onderdelen worden gerecycled. Alle apparaten die op stroom of batterijen werken, kun je daarom het best apart inleveren. Gescheiden inleveren is gratis. Je hebt hiervoor namelijk al betaald via de verwijderingsbijdrage.

Er zijn diverse inleverpunten:

  • De winkel waar je een nieuw apparaat koopt. Als je een nieuw apparaat koopt, is de winkel verplicht je oude soortgelijke apparaat in te nemen. Deze zogeheten oud-voor-nieuw-regeling geldt alleen voor particulieren. 
  • De gemeentelijke milieustraat. Zelf brengen is altijd gratis. Sommige gemeenten komen afgedankte apparaten zelfs bij inwoners thuis ophalen. Check bij je gemeente hoe het bij jou geregeld is.

Inleveren bij de gemeente of winkel is gratis.

Verwijderingsbijdrage

Bij de aankoop van elektrische apparaten (en energiezuinige lampen), en dus ook espressoapparaten, betaal je een verwijderingsbijdrage. Deze is bij de prijs inbegrepen. Met dit geld worden gebruikte apparaten gerecycled.

Tot 14 februari 2013 stond die verwijderingsbijdrage voor groot witgoed apart vermeld op de bon of factuur. Voor klein witgoed en bruingoed (en energiezuinige lampen) was dit zo tot 14 februari 2011.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke hogedrukreinigers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste hogedrukreiniger

Hogedrukreinigers@0,1x

Artikelen binnen Gebruikstips

Alle artikelen