icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hulpstukken en accessoires voor de hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is voor veel toepassingen buitenshuis geschikt. Maar het is belangrijk om voor een klus het juiste hulpstuk te gebruiken en er verstandig mee om te gaan.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:31 januari 2018

Karcher-assecoires

Er zijn een aantal standaard hulpstukken die op de meeste hogedrukreinigers zitten. Deze standaard hulpstukken leggen we hieronder uit. Daarnaast kan een hogedrukreiniger ook geleverd worden met hulpstukken voor het wassen van de auto of met bijvoorbeeld een rioolslang voor het ontstoppen en reinigen van leidingen.

De standaard spuitlans

Met de standaard-lans kan de waterstraal en daarmee de kracht van de hogedrukspuit worden gecontroleerd. Een brede waterstraal heeft een groot schoonmaakoppervlak, maar een lagere waterdruk. Hoe geconcentreerder de straal, hoe hoger de waterdruk en daarmee de schoonmaakkracht.

Maar pas op met de geconcentreerde straal! Uit onze test blijkt dat deze dunne waterstraal met name een zacht oppervlak, zoals een houten schutting of vlonder, snel beschadigt.

Bekijk welke hogedrukreinigers goed presteren in onze productvergelijker.

De vuilfrees of roterende spuitlans

Een vuilfrees is een van de meest gangbare opzetstukken voor de hogedrukspuit. Deze lans gebruik je in plaats van de standaard-lans bij extra hardnekkig vuil. Een krachtige dunne waterstraal roteert bij de vuilfrees waardoor het werkoppervlak wordt vergroot.

Enkele high-end modellen hebben een spuitlans die zowel de standaard-functie als de roterende vuilfrees in één lans combineert.

Let op: de beschadigende kracht van de roterende straal is heftiger dan de standaard-spuitlans.

Terrasreiniger

Een terrasreiniger verdeelt de waterdruk over een ronddraaiende sproeiarm. De sproeiarm is overkapt waardoor je geen opspattend water hebt. Ook blijkt de terrasreiniger sneller te werken en minder water te gebruiken dan de standaard-spuitlans. Kortom, ideaal voor het schoonmaken van terras en andere grote oppervlaktes.

Sommige terrasreinigers hebben ook een handvat zodat je deze ook verticaal kunt gebruiken voor bijvoorbeeld de schuur of garagedeur.

Bekijk in de productvergelijker welk hogedrukreinigers beschikken over een terrasreiniger.