icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Hogedrukreiniger kopen: waar let je op?

We leggen uit hoe hogedrukreinigers werken en waarvoor je ze kunt gebruiken. Hoe belangrijk zijn werkdruk en wateropbrengst? En zegt de prijs iets over de kwaliteit?

Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Woning & Huishouden


1
Hoe werkt een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger is draagbaar of verrijdbaar. Je sluit hem aan op het stopcontact én met een tuinslang op de waterleiding. De machine bevat een slang met spuitlans. Dat is een soort stok met een handvat en een knop die je in je handen houdt.

De hogedrukreiniger genereert met behulp van een pomp hoge druk. Dankzij deze druk wordt het water met flinke kracht uit de spuitlans gespoten.

Aan het eind van de spuitlans zit een lanskop, die de straal op een bepaalde manier vervormt. Er zijn meerdere soorten lanskoppen, maar de meest gebruikelijke kop maakt een dunne, brede straal water. Deze straal is zeer goed geschikt om vuil van harde oppervlakken af te spuiten.

Vergelijk hogedrukreinigers in onze vergelijker

Koopadvies_channel1

2
Waarvoor gebruik je de hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger is geschikt voor het schoonmaken van terras of gevels. Maar ook voor je tuinmeubilair, auto of caravan. Wil je een hogedrukreiniger kopen, bedenk dan eerst waar je hem allemaal voor gaat gebruiken. Niet elke ondergrond is geschikt voor de hogedrukstraal.

Het is vaak goedkoper om een speciale uitvoering met hulpstukken te kopen, dan later losse hulpstukken aan te schaffen. Dit is vooral relevant als je een hogedrukreiniger wilt gebruiken voor het schoonmaken van je auto. Veel merken verkopen een 'car-editie', met een aantal borstels.

Als je de terrastegels met een terrasreiniger wilt gaan schoonmaken, beoordeel dan wel of de tegels niet teveel ongelijk liggen. Een reiniger werkt het makkelijkst als de tegels goed aansluiten.

Rioolslang

Een handig accessoire is de rioolslang. Dit is een hogedrukslang met een speciale nozzle, die zichzelf op eigen kracht (hij spuit achterwaarts) door een verstopte leiding of afvoer heen kan werken. Ze zijn er vaak in verschillende lengtes, zodat je ook een verder gelegen verstopping kunt oplossen.

3
Huren of kopen?

4
Hoe krachtig?

De kracht van een hogedrukreiniger wordt vaak aangeduid met de maximale werkdruk, in bar. Een hogere werkdruk betekent dan meer kracht.

In de praktijk is werkdruk maar een deel van het verhaal. Je moet ook kijken naar de wateropbrengst. Oftewel: het aantal liter dat per uur uit de spuitlans komt. Met een hoge druk spuit je vuil gemakkelijk los. En met een hoge wateropbrengst ben je sneller klaar. Instapmodellen leveren zo’n 350 liter per uur. Topmodellen leveren vaak het dubbele.

Het ligt voor de hand dat je met een zware machine sneller klaar bent met je klus, maar nadelen zijn er (behalve de hogere prijs) ook. De zware machines zijn behoorlijk groot en nemen veel ruimte in.

De kracht van een hogedrukreiniger brengt ook risico’s met zich mee. Lees onze gebruikstips over veiligheid en het voorkomen van beschadigingen.

hogedrukreiniger-tegels

5
Wat zegt de prijs?

Hogedrukreinigers heb je vanaf ongeveer €90 voor een instapmodel, tot wel €480 voor een heel zwaar model. Duurdere machines zijn krachtiger en vaak ook praktischer. Ze zijn bijvoorbeeld verrijdbaar en hebben een langere slang tussen machine en spuitlans. Ook vind je bij de duurdere modellen vaak meer accessoires (extra spuitlansen, reinigingsmiddel, borstels, etc.)

Tijdens de test keken we ook naar de levensduur van hogedrukreinigers. Daaruit blijkt dat de goedkopere modellen minder lang meegaan.

Koopadvies_channel5-NW

Test hogedrukreinigers

Stel een vraag of help anderen

Hoe belangrijk zijn werkdruk en wateropbrengst? En zegt de prijs iets over de kwaliteit? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum