icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Nieuwbouwhuis: Let op inbraak!

Je hoopt het natuurlijk niet, maar nieuwbouwwijken zijn een populair doelwit voor inbrekers. Het ontbreekt vaak aan sociale controle bij de net opgeleverde wijken. Neem daarom maatregelen om inbraak te voorkomen en zorg dat je goed verzekerd bent.

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:20 september 2019

nieuwbouw-inbraak

Inbraak voorkomen

Na oplevering van je nieuwbouwwoning komen schade en andere risico's voor eigen rekening. Zorg er daarom voor dat je verzekerd bent op het moment van de sleuteloverdracht. Sluit hiervoor een opstal- en inboedelverzekering af. Je kunt je natuurlijk goed verzekeren tegen inbraak, maar voorkomen is beter dan genezen.

Een aantal tips op een rij om de kans op inbraak te verkleinen.

Hoe gaan verzekeraars om met leegstand?

Hoe inbraak in je woning is gedekt op je verzekering, verschilt per verzekeraar en polis. Neem daarom de voorwaarden goed door en voorkom verrassingen. Bij veel verzekeraars is een woning tijdens verbouwing beperkter gedekt. De nieuwe woning wordt als onbewoond beschouwd en valt daarmee onder de categorie leegstand.

Verzekeraars ervaren een leegstaande woning als een verhoogd risico. In de voorwaarden kan bijvoorbeeld staan dat je een beperkte periode verzekerd bent. Of dat je de verzekeraar binnen een bepaalde termijn op de hoogte moet stellen van de leegstand. Houd hier rekening mee.

Inbrekers gaan niet altijd even netjes te werk. Vaak is er schade aan de ramen. Deze schade kun je verzekeren via een glasverzekering. Dit kan standaard meeverzekerd zijn op je opstal- of inboedelverzerking, of is als losse module af te sluiten. Let op, ook glas is tijdens leegstand niet altijd of beperkt gedekt. Kijk hier goed naar voordat je een verzekering afsluit.

Inboedel- en opstalverzekering afsluiten

Het kan zijn dat je al een inboedel- en/of opstalverzerking hebt op je oude woning. De meeste verzekeraars geven gedurende een bepaalde periode dekking voor de inboedel in het oude en het nieuwe huis. Het kan qua dekking en premie ook handig zijn om een nieuwe verzekering af te sluiten en je oude te beëindigen. Benieuwd welke inboedel- of opstalverzekering (mét of zonder glasdekking) het beste bij jou past? Vergelijk inboedel- en opstalverzekeringen en kies de beste verzekering voor jou.

Praat mee

Praat mee op onze Community en deel jouw ervaringen en tips om inbraak te voorkomen met andere consumenten.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Koopkracht 4 item 4 Succes makelaarsloon
  Nieuws  |  16 jul.

  Nieuwe voorwaarden makelaars per 1 september

  De consumentenvoorwaarden voor makelaars zijn vernieuwd en verbeterd. In de voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren.
 • werkgeversverklaring
  6 jul.

  Checklist werkgeversverklaring

  De werkgeversverklaring is belangrijk bij de hypotheekaanvraag. Het bevat vaak fouten. Dit kan de hypotheekaanvraag vertragen. Gebruik onze checklist.
 • woonz-nl-website
  Eerste indruk  |  25 jun.

  Woonz.nl

  Woonz.nl is een platform voor senioren die willen verhuizen of juist langer in hun huidige woning willen blijven. Senioren hebben het moeilijk op de Nederlandse woningmarkt. Woonz.nl doet een sympathieke poging om dit te veranderen.
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.