icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Analyse haalbaarheid hoort bij hypotheekadvies

Nieuws
|
Een financieel adviseur moet duidelijk aangeven of het mogelijk is de hypotheek rond te krijgen binnen de termijn die in de koopovereenkomst staat. Dit blijkt uit een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) van 17 oktober.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 1 november 2016

Haalbaarheidsanalyse financieel adviseur

Wat is het geval? Een hypotheekadviseur had niet tijdig bekeken of een hypotheeklening voor aankoop en verbouwing van een woning voor een klant haalbaar was. Daarnaast had de adviseur niet aan de klant verteld binnen welke termijn het geld van de hypotheek kon worden opgenomen en welke eisen de hypotheekverstrekker stelde. De klant moest daardoor een hoge boete betalen aan de verkoper omdat de hypotheek niet op tijd rond was. De adviseur moet van de Geschillencommissie die kosten aan de klant vergoeden.

Haalbaarheid hypotheek

Een hypotheekadviseur moet duidelijk zeggen of het mogelijk is om de hypotheek rond te krijgen binnen de termijn die staat in de koopovereenkomst. Lukt dit namelijk niet dan zijn er hoge kosten: meestal moet je dan 10% van de koopsom van de woning betalen om de koopovereenkomst te ontbinden. 

Stappenplan

De meeste mensen schakelen een hypotheekadviseur in omdat de hypotheek een gecompliceerd financieel product is. Heb je hypotheekadvies nodig? Loop ons 5-stappenplan door, zodat je vooraf duidelijk hebt wat je mag verwachten van een hypotheekadviseur.

Bron: Uitspraak Kifid

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • vve-meeting
  26 okt.

  Vereniging van Eigenaars moet sparen

  Vanaf 1 januari 2018 zijn Verenigingen van Eigenaars (VvE's) verplicht een minimale reservering te doen in een fonds voor groot onderhoud.
 • Huis kopen stel met sleutel

  Slimme checklists bij aankoop huis

  Huizenkopers hebben veel om over na te denken. Deze 3 handige checklists helpen je op weg bij bezichtigen, bij bieden op een huis of appartement en ná de aankoop.

 • Jong stel beleggen

  Hoeveel kan ik lenen?

  Voordat je op zoek gaat naar een huis is het handig te weten hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Bereken eenvoudig wat jouw maandlasten worden.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.