icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Analyse haalbaarheid hoort bij hypotheekadvies

Nieuws|Een financieel adviseur moet duidelijk aangeven of het mogelijk is de hypotheek rond te krijgen binnen de termijn die in de koopovereenkomst staat. Dit blijkt uit een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) van 17 oktober.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:1 november 2016

Haalbaarheidsanalyse financieel adviseur

Wat is het geval? Een hypotheekadviseur had niet tijdig bekeken of een hypotheeklening voor aankoop en verbouwing van een woning voor een klant haalbaar was. Daarnaast had de adviseur niet aan de klant verteld binnen welke termijn het geld van de hypotheek kon worden opgenomen en welke eisen de hypotheekverstrekker stelde. De klant moest daardoor een hoge boete betalen aan de verkoper omdat de hypotheek niet op tijd rond was. De adviseur moet van de Geschillencommissie die kosten aan de klant vergoeden.

Haalbaarheid hypotheek

Een hypotheekadviseur moet duidelijk zeggen of het mogelijk is om de hypotheek rond te krijgen binnen de termijn die staat in de koopovereenkomst. Lukt dit namelijk niet dan zijn er hoge kosten: meestal moet je dan 10% van de koopsom van de woning betalen om de koopovereenkomst te ontbinden. 

Stappenplan

De meeste mensen schakelen een hypotheekadviseur in omdat de hypotheek een gecompliceerd financieel product is. Heb je hypotheekadvies nodig? Loop ons 5-stappenplan door, zodat je vooraf duidelijk hebt wat je mag verwachten van een hypotheekadviseur.

Bron: Uitspraak Kifid

Nieuw & interessant

 • vve-meeting
  23 dec.

  Vereniging van Eigenaars moet sparen

  Vanaf 1 januari 2018 zijn Verenigingen van Eigenaars (VvE's) verplicht een minimale reservering te doen in een fonds voor groot onderhoud.
 • Triodos hypotheek afsluiten
  Nieuws  |  23 okt.

  Triodos hypotheek via Consumentenbond

  Wie hypotheekadvies inwint bij de Consumentenbond, kan nu ook een hypotheek bij Triodos afsluiten. De samenwerking met Triodos is bijzonder; deze bank werkt uitsluitend samen met hypotheekadviseurs die de waarden van de bank onderschrijven.
 • Koopkracht 4 item 4 Succes makelaarsloon
  Nieuws  |  16 jul.

  Nieuwe voorwaarden makelaars per 1 september

  De consumentenvoorwaarden voor makelaars zijn vernieuwd en verbeterd. In de voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren.
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.