icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Analyse haalbaarheid hoort bij hypotheekadvies

Nieuws | Een financieel adviseur moet duidelijk aangeven of het mogelijk is de hypotheek rond te krijgen binnen de termijn die in de koopovereenkomst staat. Dit blijkt uit een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) van 17 oktober.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  1 november 2016

Haalbaarheidsanalyse financieel adviseur

Wat is het geval? Een hypotheekadviseur had niet tijdig bekeken of een hypotheeklening voor aankoop en verbouwing van een woning voor een klant haalbaar was. Daarnaast had de adviseur niet aan de klant verteld binnen welke termijn het geld van de hypotheek kon worden opgenomen en welke eisen de hypotheekverstrekker stelde. De klant moest daardoor een hoge boete betalen aan de verkoper omdat de hypotheek niet op tijd rond was. De adviseur moet van de Geschillencommissie die kosten aan de klant vergoeden.

Haalbaarheid hypotheek

Een hypotheekadviseur moet duidelijk zeggen of het mogelijk is om de hypotheek rond te krijgen binnen de termijn die staat in de koopovereenkomst. Lukt dit namelijk niet dan zijn er hoge kosten: meestal moet je dan 10% van de koopsom van de woning betalen om de koopovereenkomst te ontbinden. 

Stappenplan

De meeste mensen schakelen een hypotheekadviseur in omdat de hypotheek een gecompliceerd financieel product is. Heb je hypotheekadvies nodig? Loop ons 5-stappenplan door, zodat je vooraf duidelijk hebt wat je mag verwachten van een hypotheekadviseur.

Bron: Uitspraak Kifid

Nieuw & interessant

 • huisjehuisje-eersteindruk
  Eerste indruk  |  16 jan.

  Huisjehuisje: huurwoningen ruilen

  HuisjeHuisje is de ‘Tinder-app’ voor het ruilen van je huurwoning. In eerste instantie is de app gericht op de grote steden maar iedereen met een huurwoning en verhuiswens kan zich aanmelden. De privacyverklaring laat nog wat te wensen over.
 • taxatie-huis-inspectie
  14 dec.

  Hoe kies je een taxateur?

  De bank vraagt meestal een taxatierapport als je een hypotheek afsluit. Ook is een taxatie handig als je een bod doet op een woning. Waar moet je letten als je een taxateur inschakelt?
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?