! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Werkgeversverklaring

De werkgeversverklaring is een belangrijk document bij de hypotheekaanvraag. De verklaring bevat vaak fouten of is onvolledig. Dit kan de aanvraag vertragen. Gebruik onze checklist.
Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 15 januari 2021

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een document waarin je werkgever verklaart hoe hoog je inkomen is en welk dienstverband je hebt (tijdelijk of vast). Hiermee kun je aantonen aan je hypotheekverstrekker dat je voldoende inkomen hebt om de hypotheeklasten te kunnen betalen.

De intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring. Je werkgever vult dit alleen in als je geen vast contract hebt. Met de intentieverklaring verklaart de werkgever aan de hypotheekverstrekker dat hij of zij van plan is om jou een vast contract te geven.

Hoe kom ik aan zo'n verklaring?

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een nieuw standaardformulier werkgeversverklaring dat is ontwikkeld door Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Deze verbeterde werkgeversverklaring is zowel digitaal invulbaar als te printen om handmatig in te (laten) vullen. Dit standaardformulier gebruik je voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Voor hypotheken zonder NHG verschilt de acceptatie van dit standaardformulier per hypotheekverstrekker. Vandaar het advies om voor de zekerheid na te gaan bij de hypotheekverstrekker, eventueel via je hypotheekadviseur, welk formulier je moet gebruiken. Vaak kun je op de website van de hypotheekaanbieder een formulier downloaden. Dat scheelt weer navragen.

Checklist

Voor een werkgeversverklaring gelden een aantal regels:

 • De verklaring moet met de hand of online zijn ingevuld door een vertegenwoordiger van je werkgever.
 • Laat het formulier altijd door 1 persoon invullen (1 handschrift).
 • Laat je werkgever het formulier invullen met dezelfde (kleur) pen.
 • Laat bij een fout een nieuw formulier invullen, dus geen doorhalingen of gebruik van andere correctiemogelijkheden.
 • Zorg dat alle vragen beantwoord zijn.
 • Bij naam werkgever hoort de volledige naam van de organisatie te staan, zoals opgenomen in de arbeidsovereenkomst.
 • Een  bedrijfsstempel is niet meer nodig.
 • Vul de juiste inkomensgegevens in. De inkomensgegevens moeten gelijk zijn aan het bruto jaarsalaris op de loonstrook.

Geldigheid werkgeversverklaring

 • Controleer de datum van de werkgeversverklaring. Een werkgeversverklaring en salarisstrook mogen niet ouder zijn dan 3 maanden na de datum van je hypotheekofferte.

Geen vast inkomen?

Laat je werkgever dan de intentieverklaring tekenen. Zo'n verklaring staat op de werkgeversverklaring (verklaring voortzetting dienstverband). Als jouw werkgever die invult, laat hij zien dat hij van plan is jou in dienst te nemen.

Hypotheek zonder werkgeversverklaring

Veel hypotheekverstrekkers gaan ook akkoord met een verzekeringsbericht van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Ook voor een hypotheek met NHG kun je zo'n bericht gebruiken in plaats van een werkgeversverklaring. Je kunt dit bericht online downloaden op de website van het UWV. Daarna mail je het naar je hypotheekadviseur.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • vve-meeting
  23 dec.

  Vereniging van Eigenaars moet sparen

  Vanaf 1 januari 2018 zijn Verenigingen van Eigenaars (VvE's) verplicht een minimale reservering te doen in een fonds voor groot onderhoud.
 • Huis kopen stel met sleutel

  Slimme checklists bij aankoop huis

  Huizenkopers hebben veel om over na te denken. Deze 3 handige checklists helpen je op weg bij bezichtigen, bij bieden op een huis of appartement en ná de aankoop.

 • Jong stel beleggen

  Hoeveel kan ik lenen?

  Voordat je op zoek gaat naar een huis is het handig te weten hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Bereken eenvoudig wat jouw maandlasten worden.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.