icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Executieveilingen: dure bedoening, lage opbrengst

Nieuws
|
De Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt dat woningen via een executieveiling 40% minder opbrengen door hoge notariskosten. Resultaat is een hogere restschuld voor de verkopers, waar het NHG-waarborgfonds (Nationale Hypotheek Garantie) deels voor opdraait.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 6 juni 2012

Dirk Brounen, hoogleraar Real Estate Economics, vindt het onbegrijpelijk dat de politiek niet meer ingrijpt. Handelaren hebben te veel vrij spel in het maken van onderlinge prijsafspraken. De markt is nog niet voldoende toegankelijk voor particulieren.

Daarnaast ergert Brounen zich aan het feit dat banken deze veilingen in dure notarishuizen laten plaatsvinden. Dit drukt flink op de opbrengst van de woningen.

Geen concurrentie

Ook de VEH pleit voor toezicht van de overheid op de tarieven en kosten bij executieveilingen. Veilingnotarissen hebben geen concurrentie en brengen volgens de VEH verschillende, niet transparante hoge kosten in rekening. Bij de veilingen worden bovendien per woning kosten voor zaalhuur, advertenties en de veilingmeester in rekening gebracht.

Executieveiling voorkomen?

Volgens de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) zijn echtscheidingen, 'financieel mismanagement' en werkloosheid de voornaamste oorzaken voor executieverkopen. Er zijn manieren om een executieveiling te voorkomen als je afstevent op gedwongen verkoop.

Lees alles over executieveilingen in de volgende Geldgids.

Bron: VEH

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Koopkracht 4 item 4 Succes makelaarsloon
  Nieuws | 16 jul.

  Nieuwe voorwaarden makelaars per 1 september

  De consumentenvoorwaarden voor makelaars zijn vernieuwd en verbeterd. In de voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren.
 • Belafspraak Hypotheekadvies

  Hypotheekadvies nodig?

  Ontvang onafhankelijk advies via de Consumentenbond. Telefonisch, terwijl je thuis achter de laptop zit. Maak een gratis belafspraak!

 • overzicht - de verhuizing

  Verhuizen

  Bij een verhuizing zijn er een aantal andere praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan het doorgeven van je adreswijziging aan instanties of verzekeringen aanpassen. Lees onze tips.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.