icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Executieveilingen: dure bedoening, lage opbrengst

Nieuws|De Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt dat woningen via een executieveiling 40% minder opbrengen door hoge notariskosten. Resultaat is een hogere restschuld voor de verkopers, waar het NHG-waarborgfonds (Nationale Hypotheek Garantie) deels voor opdraait.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:6 juni 2012


Dirk Brounen, hoogleraar Real Estate Economics, vindt het onbegrijpelijk dat de politiek niet meer ingrijpt. Handelaren hebben te veel vrij spel in het maken van onderlinge prijsafspraken. De markt is nog niet voldoende toegankelijk voor particulieren.

Daarnaast ergert Brounen zich aan het feit dat banken deze veilingen in dure notarishuizen laten plaatsvinden. Dit drukt flink op de opbrengst van de woningen.

Geen concurrentie

Ook de VEH pleit voor toezicht van de overheid op de tarieven en kosten bij executieveilingen. Veilingnotarissen hebben geen concurrentie en brengen volgens de VEH verschillende, niet transparante hoge kosten in rekening. Bij de veilingen worden bovendien per woning kosten voor zaalhuur, advertenties en de veilingmeester in rekening gebracht.

Executieveiling voorkomen?

Volgens de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) zijn echtscheidingen, 'financieel mismanagement' en werkloosheid de voornaamste oorzaken voor executieverkopen. Er zijn manieren om een executieveiling te voorkomen als je afstevent op gedwongen verkoop.

Lees alles over executieveilingen in de volgende Geldgids.

Bron: VEH

Nieuw & interessant

 • contactloos-betalen-belasting
  5 nov.

  Eindejaarstips 2018

  Specifieke tips voor november en december 2018 om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • overzicht - de verhuizing

  Verhuizen

  Bij een verhuizing zijn er een aantal andere praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan het doorgeven van je adreswijziging aan instanties of verzekeringen aanpassen. Lees onze tips.

 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.