icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veelgestelde vragen: algemeen

Gepubliceerd op:  18 september 2017


Wat is Huisbaasje?

Huisbaasje is jouw persoonlijke energiemaatje: waker over je energieverbruik. Hij houdt je scherp als het gaat om je stroom- en gasverbruik en geeft je praktische bespaartips. Loopt je contract bijna af dan speurt hij voor jou naar het beste aanbod. Hij is je trouwe vriend, alleen loyaal aan jou en niemand anders. Samen met Huisbaasje krijg je meer grip op je energieverbruik- en rekening. Dat scheelt in de portemonnee en is nog duurzaam ook.

Wat kan ik met Huisbaasje?

Heb je thuis een Huisbaasje dan:

 • heb je inzicht in je elektriciteitsverbruik: realtime, per dag, week en maand;
 • heb je inzicht in je gasverbruik: realtime*, per dag, week en maand;
 • heb je inzicht in je rustverbruik: het verbruik dat je nodig hebt als je (voor je gevoel) alles hebt uitgezet;
 • heb je inzicht in je verbruikskosten: zowel van elektra als gas;
 • kun je jouw verbruikskosten vergelijken ten opzichte van anderen met dezelfde woonsituatie;
 • krijg je persoonlijke tips om energie te besparen;
 • krijg je een seintje als je energiecontract bijna afloopt;
 • speurt hij voor jou naar de 3 beste nieuwe deals bij het einde van je contractperiode: gebaseerd op je verbruik en profiel;
 • helpt hij je met de overstap naar een nieuwe energieleverancier: dat kan eenvoudig via de app.

De app geeft niet expliciet aan welke apparaten er aan staan, maar omdat je live het verbruik ziet, kun je met het aan- en uitschakelen van apparatuur alle verschillende verbruiken achterhalen.

*Bij digitale en analoge gasmeters. Slimme gasmeters geven periodiek een waarde door.

Hoeveel kan ik besparen met Huisbaasje?

Hoe snel je Huisbaasje hebt terugverdiend, en dus hebt bespaard, verschilt per gebruiker/huishouden. Dit hangt bijvoorbeeld af van:

 • hoe zuinig je al met je stroom- en gasverbruik bent;
 • of je de bespaartips van Huisbaasje toepast;
 • of je (al) bent overgestapt naar een voordeligere leverancier.

Gemiddeld genomen heb je het aankoopbedrag na een jaar terugverdiend. Daarbij kun je profiteren van ons aanbod van goedkopere energietarieven zodra je energiecontract afloopt.

Werkt Huisbaasje met alle soorten meters?

Ja, Huisbaasje werkt met alle soorten meters: digitaal, analoog en slim. Het maakt voor hem niet uit welk type meter je hebt.

De meting wordt gedaan met sensoren die op het glas voor de draaischijf (analoog elektra), op het ledje (digitaal elektra) en/of op het telwerk op het derde cijfer achter de komma (analoog gas) worden geplakt. Iedere 10 seconden wordt van de meting een update gegeven zodat je in de app live het verbruik kunt volgen. Hiermee wordt ook per uur/week/dag/maand/jaar het verbruik berekend. 

Gescheiden meters

Als de meters niet in dezelfde ruimte zitten kan helaas maar één van de 2 worden aangesloten. De meter waarop wordt geïnstalleerd moet dan wel in de buurt van een stopcontact zitten. De kabel voor de gasmeter is 2 meter lang. Wij kunnen helaas geen langere kabel leveren. Wanneer er een slimme meter wordt geïnstalleerd kunnen beide meters wel tegelijk worden uitgemeten. De gasmeter wordt dan met de elektrameter verbonden. Alle gegevens krijgen we dan uit de elektrameter.

Dubbeltarief meter

Het maakt niet uit of je een dubbeltariefmeter hebt. De meting wordt gedaan op de draaischijf (analoog), led (digitaal) of P1-poort (slim) van de meter. De tarieven worden op standaardtijden omgezet, hiervoor hoeft Huisbaasje niet te weten welk telwerk loopt.

Maakt het uit bij welke energieleverancier ik zit?

Huisbaasje en de Consumentenbond staan los van welke energieleverancier dan ook. Het maakt voor Huisbaasje niet uit bij welke energieleverancier je zit.

Wat is het verschil met andere energieverbruiksmanagers?

Huisbaasje is onafhankelijk. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier je zit. Hij waakt over jouw energieverbruik en helpt je met besparen. Daarnaast werkt Huisbaasje op alle meters: slimme, digitale en analoge. En meet hij naast stroom ook gas. Wat Huisbaasje uitzonderlijk maakt? Wanneer je contract bijna afloopt, speurt hij voor jou naar de beste deal en assisteert bij overstappen.

Ik heb al een slimme thermostaat, kan ik Huisbaasje gebruiken?

Huisbaasje geeft net als een slimme thermostaat inzicht in je energieverbruik, maar biedt ook andere functionaliteiten. Hij geeft je bijvoorbeeld een seintje wanneer je contract bijna afloopt, hij speurt vervolgens voor jou naar de beste deal en assisteert met overstappen.

Daarnaast is Huisbaasje geheel onafhankelijk. Het maakt voor hem niet uit waar je energie afneemt. Hij is trouw aan jou, geen leverancier die over je schouder met je meekijkt. Huisbaasje kan prima naast een (slimme) thermostaat worden gebruikt.

Ik krijg een slimme meter, kan ik Huisbaasje blijven gebruiken?

Ja, de sensoren haal je simpelweg uit de meetstekker. Bij de Huisbaasje meetset zit een kabeltje (een p1-kabel) waarmee je de meestekker met de slimme meter verbindt.

Ik ga verhuizen, kan ik de meetset op het nieuwe adres installeren?

Dat kan. Neem even contact met ons op, zodat wij de meetset opnieuw voor je kunnen instellen.  

Waarom biedt de Consumentenbond Huisbaasje aan? 

Energie gebruiken we allemaal, iedere dag. Het is zo vanzelfsprekend dat je er niet bij stilstaat. Dat moment komt pas wanneer je de jaarnota ontvangt en je je realiseert dat het waarschijnlijk voordeliger en duurzamer kan.

De huidige techniek maakt energieverbruik ‘tastbaarder’ voor iedereen. Een app die je precies vertelt hoeveel je verbruikt, wat het kost en hoe het zuiniger kan, zegt meer dan de teller op je meter. Huisbaasje maakt energie besparen makkelijk. Fijn voor je portemonnee en nog goed voor het milieu ook.

Waarom werkt de Consumentenbond samen met Aurum?

Net als de Consumentenbond is Aurum een onafhankelijke organisatie. Dit maakt Aurum een geschikte samenwerkingspartner. Aurum heeft de meetset van Huisbaasje en de bijbehorende technologie ontwikkeld. Samen willen we zoveel mogelijk mensen helpen bij het verlagen van hun energieverbruik en maken we overstappen naar een beter energiecontract makkelijker.  

Wat kost Huisbaasje?

Huisbaasje kost €149. Leden van de Consumentenbond krijgen ledenkorting en betalen €129. De eerste 3 jaar is de app geheel gratis, hierna betaal je €1 per maand voor het gebruik. Zo houd je samen met Huisbaasje grip op je energieverbruik en -rekening. Fijn voor je portemonnee en nog duurzaam ook.

Waar kan ik mijn factuur vinden?

Je factuur kun je terugvinden in de online-omgeving van je Consumentenbond-account. Je kunt hier inloggen.