icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aanpassingen aan de hypotheek

Een huis koop je meestal voor een langere periode. In de tussentijd kan er veel gebeuren waardoor aanpassing van je hypotheek nuttig of noodzakelijk kan zijn. We leggen verschillende redenen en mogelijkheden uit.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Artikelen_aanpassingenhypotheek

Verbouwing financieren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren. Voor onderhoud of verbetering van je woning kun je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. De rente voor een extra hypotheek of lening kun je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting. Maar als je voldoende spaargeld hebt, is je eigen geld gebruiken een betere optie dan lenen

Besparen op je hypotheek

Wil je profiteren van de lage rente en zo besparen op je hypotheek? Je hebt de keuze tussen oversluitenrentemiddeling of extra aflossen. Soms kun je beter niets doen. Extra aflossen is vaak de eerste keus, zeker als je daardoor in een lagere risicoklasse valt. 

Hypotheek oversluiten

Als de hypotheekrente gedaald is, kan het je veel voordeel opleveren om je oude hypotheek over te sluiten. Zelfs met de extra bijkomende kosten voor het oversluiten. Dat is echter lang niet altijd het geval. Kom erachter of oversluiten voor jou gunstig uitpakt.

Rentemiddeling

Heb je een hypotheek met een hoge hypotheekrente en een rentevaste periode die nog een aantal jaar loopt? Als je geen geld hebt om extra af te lossen of over te sluiten naar de lagere dagrente, dan kun je met rentemiddeling mogelijk profiteren van de lage rente, en dus besparen op je hypotheek.

besparen op je hypotheekTip: Snel weten of je kunt besparen op je hypotheek? Doe in 10 minuten de online Doe ‘t zelf-check en vind uit of oversluiten of rentemiddeling voordelig is voor jou. Helemaal gratis en je hebt direct resultaat!

Extra aflossen op hypotheek

Er zijn verschillende situaties waarin aflossen op de hypotheek verstandig is, bijvoorbeeld: 

 • Als je met je spaargeld boven de vrijstelling in box 3 zit.
 • Als je hypotheekrente lager is dan het eigenwoningforfait. 
 • Als je een tophypotheek hebt en door extra aflossing de rente-opslag omlaag gaat.

Houd wel rekening met de maximumbedragen die je boetevrij mag aflossen.

Rente-opslag verlagen

Bij een hypotheek die even hoog is als of hoger is dan de waarde van de woning, rekent de bank een forse rente-opslag. Veel banken blijven die extra rente ook innen als het risico is weggevallen. Lees hoe je de rente-opslag verlaagt.

Woekerpolis stoppen

Wil je van de woekerpolis in je hypotheek af? Bekijk onze tips om je woekerpolis te stoppen en (meer) compensatie te krijgen.

Kosten bij aanpassing hypotheek

Als je de hypotheek wilt aanpassen, stuurt een aantal geldgevers je bijna standaard naar een adviseur, met alle kosten van dien. Dit is echter lang niet altijd nodig. Lees meer over de kosten voor advies en bemiddeling.

 

Doe 't zelf-check: besparen op je hypotheek

Snel weten of je kunt besparen op je hypotheek door oversluiten of rentemiddelen? Doe in 10 minuten de gratis online Doe ‘t zelf-check.
Op basis van de door jou ingevulde gegevens berekenen we of oversluiten of rentemiddelen voordelig is. Helemaal gratis en je hebt direct resultaat!

De 'Doe 't zelf-check' ontwikkelden we samen met Ikbenfrits.nl.

huiskopen-rente

 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • nieuwsbericht woekerpolissen
  Nieuws  |  19 feb.

  Hulp bij woekerpolis op Nationale Ontwoekerdag

  Consumenten die willen weten wat ze moeten doen met hun woekerpolis, kunnen woensdag 7 maart terecht op de Nationale Ontwoekerdag in Utrecht.
 • Debeste_1200x800
  25 jan.

  Kosten aanpassingen per hypotheek

  In onderstaand overzicht hebben we de kosten die verschillende hypotheekverstrekkers rekenen voor aanpassingen aan de hypotheek onder elkaar gezet. Zoals het overzicht laat zien zijn er grote verschillen tussen de hypotheekverstrekkers.
 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.