icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Boeterente kan beter vergoeding renteverplichting heten

Nieuws|Sommige consumenten vinden dat je altijd boetevrij moet kunnen aflossen. Deze eis is economisch niet reëel. Ook de bank heeft langlopende verplichtingen waar ze niet onderuit kan. Denk bijvoorbeeld aan het spaardeposito dat nog acht jaar loopt tegen een rente van 4,5%.

Jan Klinckenberg

Jan Klinckenberg , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:18 augustus 2016

boeteregeling oversluiten hypotheken

Nieuwe Europese regelgeving

Sinds medio juli is de nieuwe Europese regelgeving hypotheken van kracht. Die bepaalt onder meer dat de banken, bij vervroegde aflossing, alleen de werkelijke kosten in rekening mogen brengen. In sommige media stond dat de banken bij vervroegde aflossing geen boete mogen rekenen. De Nederlandse Vereniging van Banken stelt zich op het standpunt dat de banken, ook in het oude systeem, alleen de onkosten in rekening bij de consument brachten. Zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden.

Vervroegde aflossing

Bij vervroegde aflossing, rentemiddeling of oversluiten naar de lagere dagrente, brengt de bank de misgelopen rente in rekening. Dat is het deel van de contractrente dat hoger is dan de rente die geldt voor soortgelijke nieuwe hypotheken. Bij vervroegde aflossing of oversluiten houdt de bank rekening met een boetevrij deel. Het feit dat de hoogte van de berekende boete van bank tot bank flink kan verschillen, geeft al aan dat het niet alleen om de kosten gaat. Zeker bij vervroegde aflossing op een bankspaarhypotheek of spaarhypotheek, is de boete in veel gevallen véél hoger dan het verlies dat de bank lijdt door de vervroegde aflossing.

Bij een (bank)spaarhypotheek zijn de kosten voor de bank veel lager dan de meeste banken rekenen. Bij een lagere rente hoeven de banken namelijk ook minder rente te vergoeden over het opgebouwde spaarkapitaal. Tot slot zetten wij ook vraagtekens bij de marktrente die de banken als vergelijking hanteren.

Huidige boeteberekening voldoet niet

De Consumentenbond is van mening dat de huidige boeteberekening niet voldoet aan de Europese regelgeving. De banken vragen namelijk óók een vergoeding voor de misgelopen winstmarge in de rente. Winst behoort niet tot de kosten.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  7 feb.

  ING en Rabobank benadelen klanten met spaarhypotheek

  Klanten van ING en Rabobank die hun aflopende spaarhypotheek willen verlengen worden ernstig benadeeld. De banken rekenen bij deze hypotheekvorm een hogere rente dan bij een gewone annuïteitenhypotheek.
 • aegon
  Nieuws  |  14 jan.

  Aegon en Nationale-Nederlanden wijzigen risico-opslagenbeleid

  Aegon en Nationale-Nederlanden gaan automatisch de rente verlagen als de hypotheekschuld door aflossingen in een lagere risicoklasse is gekomen.
 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.