icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Geen versoepeling overgangsrecht voor gescheiden huiseigenaren

Nieuws | Minister Blok weigert een versoepeling van de hypotheekregels voor gescheiden huiseigenaren. Volgens hem is het voorstel van de Consumentenbond niet mogelijk vanwege 'effecten op de woningmarkt, de fiscaal-juridische aspecten en uitvoerbaarheid door de Belastingdienst'.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  18 juni 2014


Brandbrief

De Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis stuurden op 17 december 2013 gezamenlijk een brandbrief naar de minister. Hierin pleiten we ervoor dat een partner die gaat scheiden de keuze heeft om het recht op de bestaande eigenwoningschuld over te dragen aan de partner die in het koophuis blijft wonen.

Nu komen veel gescheiden huiseigenaren in de financiële problemen, omdat de hypotheekregels en fiscale regels flink zijn aangescherpt. Bij een scheiding moet je namelijk het hypotheekdeel van je ex-partner overnemen en financieren onder de nieuwe regels. Hierdoor mag je minder geld lenen en betaal je meer, omdat je het hypotheekdeel van je ex verplicht annuïtair moet aflossen.

Teveel werkdruk en kosten

Minister Blok schrijft in zijn antwoord dat ons voorstel teveel werkdruk en hoge uitvoeringskosten veroorzaakt bij de Belastingdienst. Bij een scheiding moet de fiscus informatie opvragen bij de belastingplichtigen en deze handmatig beoordelen. Daarnaast vreest de minister voor extra toezicht als mensen gebruik maken van hun overgangsrecht. Hij wil voorkomen dat een ex-partner die het overgangsrecht heeft overgedragen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek alsnog aanspraak maakt op deze regeling.

Teleurgesteld

De Consumentenbond is teleurgesteld dat minister Blok de gescheiden huiseigenaren niet tegemoet komt. Het zou gescheiden huiseigenaren een hoop financiële sores schelen. 

Lees meer over de gevolgen van scheiden en je hypotheek.

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  22 aug.

  Onverklaarbaar hoge kosten bij hypotheekwijzigingen

  Hypotheekbanken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Zij rekenen hoge kosten en verplichten consumenten om een hypotheekadviseur in te schakelen.
 • Nieuws_rijhuizen
  7 aug.

  Rentemiddelen bij hypotheekverstrekkers

  Een overzicht van hypotheekverstrekkers die rentemiddeling aanbieden. Hoe hoger het testoordeel, hoe gunstiger de boeteregeling.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  3 aug.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.