icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek en wijzigen overlijdensrisicoverzekering

Vaak moest je verplicht een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten bij je hypotheek. Tijdens de looptijd van de hypotheek is het soms nodig om je overlijdensrisicoverzekering te wijzigen. Je kunt flink besparen door een onnodige verzekering op te zeggen of door over te stappen naar een andere verzekeraar. Check vooraf of dit mag van de bank en welke kosten hiermee gemoeid zijn.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 oktober 2018

Hypotheek-voor-ouderen

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen

Je kunt overwegen om je overlijdensrisicoverzekering (ORV) op te zeggen als de bank die niet meer verplicht stelt voor je hypotheek. Maak je gebruik van Nationale Hypotheek Garantie dan was een ORV verplicht voor het hypotheekbedrag dat boven 80% van de woningwaarde uitkomt. Die verplichting geldt niet meer vanaf 2018.

Voor hypotheken zonder NHG verschilt de grens voor een verplichte ORV per bank. De verplichting kan vervallen als de waarde van je woning is gestegen of als je inmiddels voldoende hebt afgelost.

Zeg je ORV alleen op als de partner die achterblijft na overlijden de hypotheeklasten ook echt zelf kan dragen. Vraag eerst toestemming aan de hypotheekbank voordat je je ORV opzegt.

Overstappen met je overlijdensrisicoverzekering

De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn vanaf het jaar 2000 gehalveerd. Heb je in het verleden een ORV afgesloten, dan heb je grote kans dat je goedkoper uit bent als je overstapt naar een andere verzekeraar. In feite zeg je je oude verzekering op en sluit je weer een nieuwe af. Zeg nooit je oude verzekering op voordat je geaccepteerd bent door de nieuwe verzekeraar en vraag vooraf toestemming aan de bank. Vergelijk premies op vergelijkingssites als Moneywise en Independer.

Aanpassen overlijdensrisicoverzekering

De volgende aanpassingen zijn mogelijk bij een ORV die gekoppeld is aan je hypotheek:

 • Het verzekerde bedrag verlagen.
 • 1 verzekerde persoon in plaats van 2.
 • Een andere persoon meeverzekeren (bijvoorbeeld na een echtscheiding).
 • De looptijd inkorten.

Overleg altijd met de bank of de wijzigingen akkoord zijn.

Kosten van wijzigen

Het wijzigen van een ORV die aan je hypotheek is gekoppeld, is vaak niet gratis. Veel hypotheekverstrekkers sturen je verplicht naar een financieel adviseur om advies in te winnen. Verder rekenen banken vaak administratiekosten voor een wijziging, bijvoorbeeld het wijzigen van de ORV zelf of voor het wijzigen van de verpanding.

Een verpanding is een document waarin staat dat de bank de hypotheekschuld mag aflossen met de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering. Stap je over naar een andere verzekeraar, dan moet ook de verpanding worden gewijzigd. Check vooraf bij je bank met welke kosten je te maken krijgt. Uit ons overzicht van hypotheekkosten blijkt, dat er grote verschillen zijn in de kosten die hypotheekverstrekker rekenen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • aegon
  Nieuws  |  14 jan.

  Aegon en Nationale-Nederlanden wijzigen risico-opslagenbeleid

  Aegon en Nationale-Nederlanden gaan automatisch de rente verlagen als de hypotheekschuld door aflossingen in een lagere risicoklasse is gekomen.
 • Debeste_1200x800
  10 jan.

  Kosten aanpassingen per hypotheek

  Bekijk de kosten die hypotheekverstrekkers rekenen voor aanpassingen aan een hypotheek. Tussen de geldverstrekkers zijn grote verschillen.
 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.