icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek oversluiten naar lagere rente bij eigen bank

Wil je profiteren van de huidige lage rente dan kun je het best eerst kijken of je dit kunt regelen bij je eigen bank; de kosten zijn lager dan bij overstappen naar een andere bank.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:19 september 2018

besparen op je hypotheek

Voordeel: geen nieuwe hypotheekaanvraag

Stap je over naar een andere bank, dan moet je je hypotheek opnieuw aanvragen. De nieuwe bank kijkt of je voldoet aan de huidige verstrekkingsnormen. Heb je een aflossingsvrije hypotheek van meer dan 50% van de waarde van de woning, dan gaat een nieuwe bank hier meestal niet mee akkoord. Bij je oude bank kun je die gewoon houden. Ook hoef je niet te voldoen aan de huidige strengere inkomenseisen.

Lagere rente bij eigen bank: hoe werkt dat?

Je betaalt een hypotheekboete om de periode dat de rente nog vaststaat af te kopen. Daarna kies je weer een nieuwe renteperiode. Zet je je nieuwe rente voor een lange periode vast, dan weet je voor lange tijd waar je aan toe bent. Je verdient de boete alleen terug als de hypotheekrente de komende jaren stijgt en je voorlopig niet verhuist.

Spaarhypotheek: meestal niet doen

Bij een (bank)spaarhypotheek levert een lagere rente vaak geen voordeel op. Je spaart namelijk tegen dezelfde rente die je betaalt voor je hypotheek. Daardoor gaat je hypotheekrente omlaag maar de spaarpremie omhoog. Hypotheekrente is aftrekbaar voor de belasting, spaarpremie niet: de netto-maandlasten kunnen hierdoor stijgen in plaats van dalen.

Wat kost het?

Omdat je bij je huidige bank blijft, heb je geen advies-, bemiddelings-, notaris- en taxatiekosten. De bank vraagt hooguit een paar honderd euro administratiekosten. Wel betaal je aan de bank een boete om de periode dat de rente nog vaststaat af te kopen. Die boete is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting; je krijgt deze boete dus deels terug.

Wanneer naar een andere bank?

Zit je bij een dure bank, dan kan het voordeliger zijn om naar een goedkopere hypotheekverstrekker over te stappen. Ook als je je hypotheekvorm wilt omzetten (bijvoorbeeld van een levenhypotheek naar een bankspaarhypotheek) en jouw bank biedt die vorm niet aan, dan kan overstappen naar een andere bank geld opleveren. 

Rentemiddelen in plaats van oversluiten?

Bij veel banken kun je ook kiezen voor rentemiddelen. De bank middelt dan je oude rente met de nieuwe, lagere rente. Ook bij rentemiddeling betaal je een boete om je huidige rentevaste periode af te kopen, maar die wordt uitgesmeerd over de nieuwe renteperiode. Vaak rekenen banken hier nog extra opslagen bovenop. Kun je de boete in één keer betalen dan is dit voordeliger.

Doe 't zelf-check: besparen op je hypotheek

Snel weten of je kunt besparen op je hypotheek door oversluiten of rentemiddelen? Doe in 10 minuten de gratis online Doe ‘t zelf-check.
Op basis van de door jou ingevulde gegevens berekenen we of oversluiten of rentemiddelen voordelig is. Helemaal gratis en je hebt direct resultaat!

De 'Doe 't zelf-check' ontwikkelden we samen met Ikbenfrits.nl.

huiskopen-rente

Lees ook:

Artikelen binnen Hypotheek aanpassen en besparen

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • rentemiddelen-bijkomendekosten
  19 sep.

  Rentemiddeling: bijkomende kosten

  Rentemiddelen kost geld. Bij een aantal banken betaal je niet alleen een boeterente of renteopslag. De bank kan eisen dat de renteaanpassing alleen plaatsvindt na bemiddeling van een adviseur.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  12 sep.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.