icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Hypotheek wijzigen: lagere rente na overlijden

Na het verlies van een partner heb je vaak minder inkomen. Is er geen uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering dan lopen de hypotheeklasten door. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je ervoor kiezen om de huidige, lage hypotheekrente te gaan betalen. Daar moet je meestal wel zelf om vragen.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Artikel achterblijvers

Rente openbreken zonder boete

De rentevaste periode van je hypotheeklening mag je meestal niet kosteloos openbreken. Vertrek je naar een andere hypotheekbank, dan betaal je een boete. Er zijn uitzonderingen: bij veel banken kun je gratis van de gekozen renteperiode af na verhuizing en na overlijden van je partner. Bij ruim de helft van de hypotheekbanken kun je na overlijden boetevrij de rente vastzetten tegen de huidige lage rente. Dit staat meestal niet duidelijk in de voorwaarden van de hypotheek.

Onderneem zelf actie

Alleen ING en Syntrus benaderen zelf de nabestaanden van hun hypotheekklanten met de vraag of ze gratis willen oversluiten naar de lagere, huidige rente. Bij andere banken moet je er zelf om vragen en niet alle banken werken mee.

Boetevrij aflossen na overlijden

Werkt de bank niet mee dan is er nog een andere mogelijkheid. Als een schuldenaar (diegene die heeft getekend voor de schuld van de hypotheek) overlijdt, mogen de achtergebleven partner of de erfgenamen de hypotheek boetevrij aflossen. Dat geldt echter niet voor Venn Hypotheken en nieuwe klanten van Obvion (peildatum april 2017). Bij deze 2 banken is boetevrij aflossen alleen mogelijk met een uitkering van een gekoppelde overlijdensrisicoverzekering. Sterft een partner die geen medeschuldenaar is, dan is boetevrij aflossen bij een kleine helft van de banken niet mogelijk.

Oversluiten naar andere bank

Staat de bank boetevrij aflossen na overlijden toe, dan kun je de hypotheek dus oversluiten naar een andere bank. Dit kost wel geld (denk aan kosten van advies, notaris en taxatie) maar die verdien je door een lagere hypotheekrente meestal snel terug.

Let op: Bij oversluiten naar een ander geldverstrekker beoordeelt de nieuwe bank de financiële situatie van de achtergebleven partner. Het inkomen van die partner kan onvoldoende zijn om akkoord te krijgen voor de hypotheek.

Beslis op tijd

Bij veel banken moet je binnen een jaar beslissen (als de bank die mogelijkheid biedt) of je een andere renteperiode kiest of overstapt naar een andere bank. Er zijn ook banken waar je maar 6 maanden de tijd hebt. Bij Nationale-Nederlanden is die termijn wel heel kort: 3 maanden. De bedenktijden gelden alleen als de achtergebleven partner in het huis blijft wonen, dus niet als de erfgenaam/erfgenamen het huis gaan verkopen. Bij verkoop mag je dan sowieso boetevrij aflossen.

Bekijk onze tabel (pdf) om te zien welke voorwaarden de verschillende banken stellen bij het boetevrij aflossen of oversluiten na overlijden.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  22 aug.

  Onverklaarbaar hoge kosten bij hypotheekwijzigingen

  Hypotheekbanken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Zij rekenen hoge kosten en verplichten consumenten om een hypotheekadviseur in te schakelen.
 • Nieuws_rijhuizen
  7 aug.

  Rentemiddelen bij hypotheekverstrekkers

  Een overzicht van hypotheekverstrekkers die rentemiddeling aanbieden. Hoe hoger het testoordeel, hoe gunstiger de boeteregeling.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  3 aug.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.