icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor woningverbetering

Voor het onderhoud of de verbetering van een woning kun je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. Deze regeling opent de mogelijkheid om voor een bestaande woning alsnog een hypotheek met hypotheekgarantie te krijgen.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 oktober 2018

woningverbetering

Woningverbetering

Als je plannen hebt om je woning te verbeteren, moet je aan bepaalde eisen voldoen om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie. Het Waarborgfonds Eigen Woningen, verantwoordelijk voor de uitvoering van de NHG, verstaat onder kwaliteitsverbetering: 'Het treffen van voorzieningen in verband met herstel van achterstallig onderhoud, verbetering en/of uitbreiding van de woning, waarbij de voorzieningen zogezegd onderdeel gaan uitmaken van de woning.'

Voorbeelden zijn:

 • een nieuwe keuken of badkamer
 • aanleg van een dakkapel of aanbouw
 • isolatiematerialen
 • (onderdelen van een) verwarmingsinstallatie
 • (3-)dubbel glas
 • zonwering en rolluiken aan de buitenzijde van de woning
 • aanleg van een kindvriendelijke tuin
 • aankoop van een bij de woning gelegen stuk grond, garage of parkeerplaats

Je kunt kiezen voor een aanvullende lening of een nieuwe lening, waarmee je ook de bestaande hypotheek aflost. De aanvullende lening moet je verplicht bij je huidige hypotheekaanbieder afsluiten. Wanneer je voor een nieuwe lening kiest (waarmee je de bestaande aflost), mag de restantschuld van de bestaande hypotheek niet hoger zijn dan de onderhandse verkoopwaarde vóór de verbetering.

Voorwaarden NHG

 • Voor NHG betaal je in 2018 een eenmalige én fiscaal aftrekbare (borgtocht)provisie van 1%.
 • Bij een nieuwe lening betaal je provisie over de totale hypotheeksom. Een nieuwe hypotheek mag niet hoger zijn dan €265.000 (met energiebesparende voorzieningen €280.900).
 • Bij een aanvullende lening betaal je alleen provisie over het aanvullende deel, op voorwaarde dat er al sprake is van hypotheekgarantie. Is dat niet het geval, dan betaal je de provisie over de restantschuld van de bestaande hypotheek én de aanvullende lening. De restantschuld van de oude hypotheek en de kosten voor de woningverbetering mogen maximaal €247.450 zijn.
 • De verbouwing of kwaliteitsverbetering moet altijd blijken uit een taxatierapport, waarin de marktwaarde van de woning voor én na verbouwing is opgenomen. De benodigde kosten moeten daarnaast worden vastgelegd in het taxatierapport, in een bouwkundig rapport of een eigen specificatie. De eigen specificatie bestaat uit een opsomming van de werkzaamheden plus een overzicht van de geschatte kosten.

Voordeel is dat deze regeling niet met de waarde van de woning samenhangt. Ook geldt geen maximum voor de vrije verkoopwaarde van de woning. Wel mag de vrije-verkoopwaarde van de woning niet lager zijn dan de restantschuld van de huidige hypotheek.

Het Waarborgfonds stelt geen voorwaarden aan de minimumomvang van de woningverbetering. Dit betekent dat je door het uitvoeren van een kleine woningverbetering aan een duurdere woning ook hypotheekgarantie kunt krijgen voor de volledige hypotheek. Het vervangen van een klink van een deur is daarvoor in principe al voldoende.

De overige normen zoals financieringslastpercentage (dat bepaalt welk deel van je inkomen besteed kan worden aan de hypotheeklasten) en toetsinkomen (het inkomen waarmee banken je maximale hypotheek berekenen) verschillen niet van die van de hypotheekgarantie bij aankoop van een woning.

Restschuld meefinancieren

Vanaf 1 januari 2014 kunnen huiseigenaren bij verkoop van hun woning (onder voorwaarden) hun restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek met NHG. Het kabinet wil de woningmarkt zo een zetje geven. Voorheen konden huiseigenaren met een restschuld geen nieuwe hypotheek afsluiten onder de gunstige NHG-voorwaarden.

De nieuwe regeling geldt alleen voor restschulden die zijn ontstaan bij de verkoop van een huis dat met NHG gefinancierd was. Ook moeten de kosten van de nieuwe woning en de restschuld onder de NHG-grens blijven. Als de restschuld boven de €245.000 uitkomt, mogen hypotheekverstrekkers deze buiten de NHG meefinancieren.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-eindejaarstips-2018
  16 nov.

  Inspelen op belastingregels 2019

  Met onze tips kun je slim inspelen op een groot aantal wetswijzigingen die eraan komen.
 • contactloos-betalen-belasting
  5 nov.

  Eindejaarstips 2018

  Specifieke tips voor november en december 2018 om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.