icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vooruitbetaalde hypotheekrente onterecht geweigerd

Nieuws|Banken moeten consumenten de mogelijkheid bieden om hypotheekrente vooruit te betalen. Dat is het oordeel van het Kifid (het financiële klachteninstituut) over een zaak waarin de Rabobank het vooruitbetalen van hypotheekrente weigerde.

Jan Klinckenberg

Jan Klinckenberg , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:22 juli 2016

hypotheek rente

De consument die de zaak aanspande bij het Kifid, had zijn hypotheekrente in december voor 6 maanden vooruitbetaald. Fiscaal is dat toegestaan en dat kan in sommige situaties voordelig uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer je in het volgende jaar in een lager belastingtarief valt dan in het komende jaar. Hoe hoger het belastingtarief, hoe meer hypotheekrente je terug krijgt. Maar ook wanneer je in het toptarief valt en geen inkomensdaling verwacht, loont het om de hypotheekrente vast vooruit te betalen nu de aftrekbaarheid daarvan jaarlijks met een half procent omlaag gaat.

Geld teruggestort

Maar nadat de Rabobankklant eind 2015 de rente voor 6 maanden vooruit had betaald, stortte de bank het geld terug. De kosten voor die servicev zouden namelijk te hoog zijn. De bank stelde vervolgens ook dat vooruitbetalen van hypotheekrente geen recht is wat klanten kunnen opeisen.

Teruggefloten

Daar is het klachteninstituut Kifid het niet mee eens. In het Burgerlijk Wetboek is wel opgenomen dat een dergelijke vooruitbetaling niet door een schuldeiser (in dit geval de bank) kan worden opgeëist. Maar dit betekent niet dat eerdere betaling door de schuldenaar (de klant) geweigerd mag worden.

Meer lezen over eigen huis en belasting.

 

Nieuw & interessant

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  8 okt.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • rentemiddelen-bijkomendekosten
  19 sep.

  Rentemiddeling: bijkomende kosten

  Rentemiddelen kost geld. Bij een aantal banken betaal je niet alleen een boeterente of renteopslag. De bank kan eisen dat de renteaanpassing alleen plaatsvindt na bemiddeling van een adviseur.
 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.