icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vooruitbetaalde hypotheekrente onterecht geweigerd

Nieuws | Banken moeten consumenten de mogelijkheid bieden om hypotheekrente vooruit te betalen. Dat is het oordeel van het Kifid (het financiële klachteninstituut) over een zaak waarin de Rabobank het vooruitbetalen van hypotheekrente weigerde.
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  22 juli 2016

hypotheek rente

De consument die de zaak aanspande bij het Kifid, had zijn hypotheekrente in december voor 6 maanden vooruitbetaald. Fiscaal is dat toegestaan en dat kan in sommige situaties voordelig uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer je in het volgende jaar in een lager belastingtarief valt dan in het komende jaar. Hoe hoger het belastingtarief, hoe meer hypotheekrente je terug krijgt. Maar ook wanneer je in het toptarief valt en geen inkomensdaling verwacht, loont het om de hypotheekrente vast vooruit te betalen nu de aftrekbaarheid daarvan jaarlijks met een half procent omlaag gaat.

Geld teruggestort

Maar nadat de Rabobankklant eind 2015 de rente voor 6 maanden vooruit had betaald, stortte de bank het geld terug. De kosten voor die servicev zouden namelijk te hoog zijn. De bank stelde vervolgens ook dat vooruitbetalen van hypotheekrente geen recht is wat klanten kunnen opeisen.

Teruggefloten

Daar is het klachteninstituut Kifid het niet mee eens. In het Burgerlijk Wetboek is wel opgenomen dat een dergelijke vooruitbetaling niet door een schuldeiser (in dit geval de bank) kan worden opgeëist. Maar dit betekent niet dat eerdere betaling door de schuldenaar (de klant) geweigerd mag worden.

Meer lezen over eigen huis en belasting.

 

Nieuw & interessant

 • triodos-bespaarlening-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 apr.

  Triodos Energiebespaarlening

  Triodos verstrekt vanaf 1 mei 2018 de Energiebespaarlening, een lening voor als je je woning wilt verduurzamen en graag een hypotheek bij een duurzame bank afsluit.
 • rente opslag
  27 mrt.

  Risico-opslag per bank

  Als je flink hebt afgelost op je hypotheek is de risico-opslag niet meer nodig. De ene bank staat het wél toe om al tijdens de rentevaste periode de rente-opslag te verlagen of doet dat uit zichzelf. De andere werkt daar niet aan mee.
 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.