icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Vooruitbetaalde hypotheekrente onterecht geweigerd

Nieuws | Banken moeten consumenten de mogelijkheid bieden om hypotheekrente vooruit te betalen. Dat is het oordeel van het Kifid (het financiële klachteninstituut) over een zaak waarin de Rabobank het vooruitbetalen van hypotheekrente weigerde.
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  22 juli 2016

hypotheek rente

De consument die de zaak aanspande bij het Kifid, had zijn hypotheekrente in december voor 6 maanden vooruitbetaald. Fiscaal is dat toegestaan en dat kan in sommige situaties voordelig uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer je in het volgende jaar in een lager belastingtarief valt dan in het komende jaar. Hoe hoger het belastingtarief, hoe meer hypotheekrente je terug krijgt. Maar ook wanneer je in het toptarief valt en geen inkomensdaling verwacht, loont het om de hypotheekrente vast vooruit te betalen nu de aftrekbaarheid daarvan jaarlijks met een half procent omlaag gaat.

Geld teruggestort

Maar nadat de Rabobankklant eind 2015 de rente voor 6 maanden vooruit had betaald, stortte de bank het geld terug. De kosten voor die servicev zouden namelijk te hoog zijn. De bank stelde vervolgens ook dat vooruitbetalen van hypotheekrente geen recht is wat klanten kunnen opeisen.

Teruggefloten

Daar is het klachteninstituut Kifid het niet mee eens. In het Burgerlijk Wetboek is wel opgenomen dat een dergelijke vooruitbetaling niet door een schuldeiser (in dit geval de bank) kan worden opgeëist. Maar dit betekent niet dat eerdere betaling door de schuldenaar (de klant) geweigerd mag worden.

Meer lezen over eigen huis en belasting.

 

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  22 aug.

  Onverklaarbaar hoge kosten bij hypotheekwijzigingen

  Hypotheekbanken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Zij rekenen hoge kosten en verplichten consumenten om een hypotheekadviseur in te schakelen.
 • Nieuws_rijhuizen
  7 aug.

  Rentemiddelen bij hypotheekverstrekkers

  Een overzicht van hypotheekverstrekkers die rentemiddeling aanbieden. Hoe hoger het testoordeel, hoe gunstiger de boeteregeling.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  3 aug.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.