icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Vooruitbetaalde hypotheekrente onterecht geweigerd

Nieuws | Banken moeten consumenten de mogelijkheid bieden om hypotheekrente vooruit te betalen. Dat is het oordeel van het Kifid (het financiële klachteninstituut) over een zaak waarin de Rabobank het vooruitbetalen van hypotheekrente weigerde.
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  22 juli 2016

hypotheek rente

De consument die de zaak aanspande bij het Kifid, had zijn hypotheekrente in december voor 6 maanden vooruitbetaald. Fiscaal is dat toegestaan en dat kan in sommige situaties voordelig uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer je in het volgende jaar in een lager belastingtarief valt dan in het komende jaar. Hoe hoger het belastingtarief, hoe meer hypotheekrente je terug krijgt. Maar ook wanneer je in het toptarief valt en geen inkomensdaling verwacht, loont het om de hypotheekrente vast vooruit te betalen nu de aftrekbaarheid daarvan jaarlijks met een half procent omlaag gaat.

Geld teruggestort

Maar nadat de Rabobankklant eind 2015 de rente voor 6 maanden vooruit had betaald, stortte de bank het geld terug. De kosten voor die servicev zouden namelijk te hoog zijn. De bank stelde vervolgens ook dat vooruitbetalen van hypotheekrente geen recht is wat klanten kunnen opeisen.

Teruggefloten

Daar is het klachteninstituut Kifid het niet mee eens. In het Burgerlijk Wetboek is wel opgenomen dat een dergelijke vooruitbetaling niet door een schuldeiser (in dit geval de bank) kan worden opgeëist. Maar dit betekent niet dat eerdere betaling door de schuldenaar (de klant) geweigerd mag worden.

Meer lezen over eigen huis en belasting.

 

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • taxatie-huis-inspectie
  13 nov.

  Hoe kies je een taxateur?

  De bank vraagt meestal een taxatierapport als je een hypotheek afsluit. Ook is een taxatie handig als je een bod doet op een woning. Waar moet je letten als je een taxateur inschakelt?
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.