icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ontdek de Gezondgids |

Word abonnee en kies je korting / cadeau.

Gezondgids 45x45

Wat de nationalisatie van SNS Reaal betekent

Nieuws | Het in grote problemen verkerende SNS Reaal is vandaag (1 februari 2013) in handen van de Nederlandse staat gekomen. Wat betekent deze nationalisatie voor klanten, aandeelhouders en andere betrokkenen bij het financiële concern?
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  1 februari 2013


Klanten

Voor spaarders en andere klanten, zoals mensen met een hypotheek of verzekering bij SNS Reaal, treden geen veranderingen op. De dienstverlening wat betreft de circa 1,6 miljoen spaarrekeningen en 1 miljoen betaalrekeningen wordt voortgezet en het spaargeld is veilig. Dat maakte het Ministerie van Financiën vandaag (1 februari) bekend.

Aandeelhouders

De private sector betaalt mee aan de redding van SNS Reaal, voor zover toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) dit verantwoord acht. Dat betekent dat de aandeelhouders worden onteigend, net als de achtergestelde crediteuren. Hun aandelen en vorderingen verliezen volledig hun waarde, wat ook zou zijn gebeurd als SNS Reaal failliet zou zijn gegaan. Hierdoor dragen deze partijen in totaal €1 miljard bij aan de reddingsoperatie. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kondigde al aan namens gedupeerde aandeelhouders naar de rechter te stappen.

Belastingbetalers

De reddingsoperatie van SNS Reaal kost de Nederlandse staat – en dus de belastingbetaler – in totaal €3,7 miljard. Deze kosten bestaan uit €2,2 miljard aan nieuwe kapitaalinjecties, €0,8 miljard als afschrijving van de eerdere staatssteun aan het concern en €0,7 miljard voor het afscheiden van de vastgoedtak waarmee de problemen van SNS Reaal zijn begonnen. Daarnaast verschaft de staat €1,1 miljard aan leningen en €5 miljard aan garanties. Overigens noemde minister Dijsselbloem van Financiën de kans groot dat dit geld op termijn wordt terugverdiend. Dit kan door SNS Reaal in de toekomst weer te verkopen, eventueel in delen.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  22 aug.

  Onverklaarbaar hoge kosten bij hypotheekwijzigingen

  Hypotheekbanken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Zij rekenen hoge kosten en verplichten consumenten om een hypotheekadviseur in te schakelen.
 • Nieuws_rijhuizen
  7 aug.

  Rentemiddelen bij hypotheekverstrekkers

  Een overzicht van hypotheekverstrekkers die rentemiddeling aanbieden. Hoe hoger het testoordeel, hoe gunstiger de boeteregeling.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  3 aug.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.