icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Wat de nationalisatie van SNS Reaal betekent

Nieuws | Het in grote problemen verkerende SNS Reaal is vandaag (1 februari 2013) in handen van de Nederlandse staat gekomen. Wat betekent deze nationalisatie voor klanten, aandeelhouders en andere betrokkenen bij het financiële concern?
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  1 februari 2013


Klanten

Voor spaarders en andere klanten, zoals mensen met een hypotheek of verzekering bij SNS Reaal, treden geen veranderingen op. De dienstverlening wat betreft de circa 1,6 miljoen spaarrekeningen en 1 miljoen betaalrekeningen wordt voortgezet en het spaargeld is veilig. Dat maakte het Ministerie van Financiën vandaag (1 februari) bekend.

Aandeelhouders

De private sector betaalt mee aan de redding van SNS Reaal, voor zover toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) dit verantwoord acht. Dat betekent dat de aandeelhouders worden onteigend, net als de achtergestelde crediteuren. Hun aandelen en vorderingen verliezen volledig hun waarde, wat ook zou zijn gebeurd als SNS Reaal failliet zou zijn gegaan. Hierdoor dragen deze partijen in totaal €1 miljard bij aan de reddingsoperatie. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kondigde al aan namens gedupeerde aandeelhouders naar de rechter te stappen.

Belastingbetalers

De reddingsoperatie van SNS Reaal kost de Nederlandse staat – en dus de belastingbetaler – in totaal €3,7 miljard. Deze kosten bestaan uit €2,2 miljard aan nieuwe kapitaalinjecties, €0,8 miljard als afschrijving van de eerdere staatssteun aan het concern en €0,7 miljard voor het afscheiden van de vastgoedtak waarmee de problemen van SNS Reaal zijn begonnen. Daarnaast verschaft de staat €1,1 miljard aan leningen en €5 miljard aan garanties. Overigens noemde minister Dijsselbloem van Financiën de kans groot dat dit geld op termijn wordt terugverdiend. Dit kan door SNS Reaal in de toekomst weer te verkopen, eventueel in delen.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • taxatie-huis-inspectie
  13 nov.

  Hoe kies je een taxateur?

  De bank vraagt meestal een taxatierapport als je een hypotheek afsluit. Ook is een taxatie handig als je een bod doet op een woning. Waar moet je letten als je een taxateur inschakelt?
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.