icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Meer huizen met verlies verkocht

Nieuws|Steeds meer mensen zijn gedwongen hun woning met verlies te verkopen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:12 oktober 2010


In de eerste 9 maanden van 2010 hebben huizenverkopers 985 keer een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is een toename van 80% ten opzichte van vorig jaar.

De NHG vangt het verlies op als een huis minder opbrengt dan de hypotheek die erop is afgesloten. De NHG wordt uitgekeerd door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Volgens de organisatie wordt het toenemende verlies op koophuizen vooral veroorzaakt door gedwongen verkopen bij echtscheidingen.

"Het aantal echtscheidingen is niet gestegen, maar een echtscheiding leidt momenteel vaker tot een verlies dan in het verleden", stelt algemeen directeur Karel Schiffer.

Het aantal hypotheken met NHG neemt de laatste tijd sterk toe. Sinds vorig jaar is de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd naar 350.000 euro. Rond de 80% van de woningaankopen tot dat bedrag wordt nu met een NHG-hypotheek gefinancierd.

Nieuw & interessant

 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  7 feb.

  ING en Rabobank benadelen klanten met spaarhypotheek

  Klanten van ING en Rabobank die hun aflopende spaarhypotheek willen verlengen worden ernstig benadeeld. De banken rekenen bij deze hypotheekvorm een hogere rente dan bij een gewone annuïteitenhypotheek.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?