icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Bank draait op voor slecht advies spaarhypotheek

Banken en tussenpersonen blijken hun klanten niet altijd te hebben beschermd tegen de valkuilen van spaar- of bankspaarhypotheken. Zij moeten nu de consequenties accepteren. Wij geven aan wanneer je schadevergoeding kan claimen.
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  31 juli 2017

naheffing-spaarhypotheek

Voor klanten van de Rabobank bijvoorbeeld dreigt een naheffing van de Belastingdienst omdat hun bank ze niet goed heeft geadviseerd. De Rabobank heeft al aangegeven zelf de schade (naar schatting zo’n €7 miljoen) te vergoeden. Het probleem is ontstaan doordat de klanten bijvoorbeeld door extra aflossingen met hun (spaar)hypotheek een grotere spaarpot hebben opgebouwd dan de belastingdienst toestaat.

Tussenpersoon veroordeeld

Niet alleen de Rabobank heeft zijn klanten niet goed geadviseerd. Ook een grote tussenpersoon is door het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) veroordeeld tot het vergoeden van de schade, omdat deze had verzuimd een hypotheekconsument te vragen naar andere lopende kapitaalverzekeringen. Hierdoor kwam de fiscale vrijstelling voor deze klant een stuk lager uit dan verwacht.

Risico voor de klant

Dit betekent niet dat je het verlies altijd op de bank of tussenpersoon kunt afschuiven. Als deze je uitdrukkelijk heeft gewezen op de (fiscale) consequenties van bepaalde keuzes en je kiest er toch voor, dan is het risico voor jou.

Fiscaal aantrekkelijk

Met een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek spaar(de) je belastingvrij voor de aflossing, zónder dat dit ten koste gaat van de hypotheekrenteaftrek. Deze fiscaal aantrekkelijke hypotheken worden sinds 2013 niet meer afgesloten, maar kunnen bij een verhuizing wél worden meegenomen.

Maximale vrijstelling

De totale fiscale vrijstelling kan nooit meer bedragen dan €162.500 per belastingplichtige gedurende zijn leven (2017: voor fiscale partners het dubbele). Heb je al eerder een fiscaal vrijgestelde uitkering gehad, dan moet je dat bedrag van die €162.500 aftrekken. De vrijstelling wordt wel elk jaar geïndexeerd.

Redelijke indexatie

Krijg je een naheffing omdat het eindkapitaal hoger uitvalt dan de vrijstelling, dan kun je een klacht indienen bij het Kifid. De klacht zal echter alleen worden toegewezen als ook het Kifid vindt dat de tussenpersoon of bank zijn zorgplicht onvoldoende is nagekomen. Als de bank of tussenpersoon heeft gerekend met een redelijke indexatie, is hij niet aansprakelijk voor de financiële schade als de uiteindelijke indexering lager uitvalt.

Wel of geen compensatie?

Houd er bovendien rekening mee dat de schade vaak lager is dan de fiscale naheffing. Bij een keuze voor een te hoge (bank)spaarhypotheek heb je tijdens de looptijd meer renteaftrek gehad dan met een lagere spaarhypotheek gecombineerd met een annuïteitenlening. Pas wanneer aan het einde van de looptijd van de hypotheek de kapitaalverzekering tot uitkering komt is bekend hoeveel schade je hebt opgelopen. Eerder zal het Kifid waarschijnlijk ook geen compensatie toekennen.

Lees ook

 

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.