icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Bank draait op voor slecht advies spaarhypotheek

Banken en tussenpersonen blijken hun klanten niet altijd te hebben beschermd tegen de valkuilen van spaar- of bankspaarhypotheken. Zij moeten nu de consequenties accepteren. Wij geven aan wanneer je schadevergoeding kan claimen.
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  31 juli 2017

naheffing-spaarhypotheek

Voor klanten van de Rabobank bijvoorbeeld dreigt een naheffing van de Belastingdienst omdat hun bank ze niet goed heeft geadviseerd. De Rabobank heeft al aangegeven zelf de schade (naar schatting zo’n €7 miljoen) te vergoeden. Het probleem is ontstaan doordat de klanten bijvoorbeeld door extra aflossingen met hun (spaar)hypotheek een grotere spaarpot hebben opgebouwd dan de belastingdienst toestaat.

Tussenpersoon veroordeeld

Niet alleen de Rabobank heeft zijn klanten niet goed geadviseerd. Ook een grote tussenpersoon is door het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) veroordeeld tot het vergoeden van de schade, omdat deze had verzuimd een hypotheekconsument te vragen naar andere lopende kapitaalverzekeringen. Hierdoor kwam de fiscale vrijstelling voor deze klant een stuk lager uit dan verwacht.

Risico voor de klant

Dit betekent niet dat je het verlies altijd op de bank of tussenpersoon kunt afschuiven. Als deze je uitdrukkelijk heeft gewezen op de (fiscale) consequenties van bepaalde keuzes en je kiest er toch voor, dan is het risico voor jou.

Fiscaal aantrekkelijk

Met een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek spaar(de) je belastingvrij voor de aflossing, zónder dat dit ten koste gaat van de hypotheekrenteaftrek. Deze fiscaal aantrekkelijke hypotheken worden sinds 2013 niet meer afgesloten, maar kunnen bij een verhuizing wél worden meegenomen.

Maximale vrijstelling

De totale fiscale vrijstelling kan nooit meer bedragen dan €162.500 per belastingplichtige gedurende zijn leven (2017: voor fiscale partners het dubbele). Heb je al eerder een fiscaal vrijgestelde uitkering gehad, dan moet je dat bedrag van die €162.500 aftrekken. De vrijstelling wordt wel elk jaar geïndexeerd.

Redelijke indexatie

Krijg je een naheffing omdat het eindkapitaal hoger uitvalt dan de vrijstelling, dan kun je een klacht indienen bij het Kifid. De klacht zal echter alleen worden toegewezen als ook het Kifid vindt dat de tussenpersoon of bank zijn zorgplicht onvoldoende is nagekomen. Als de bank of tussenpersoon heeft gerekend met een redelijke indexatie, is hij niet aansprakelijk voor de financiële schade als de uiteindelijke indexering lager uitvalt.

Wel of geen compensatie?

Houd er bovendien rekening mee dat de schade vaak lager is dan de fiscale naheffing. Bij een keuze voor een te hoge (bank)spaarhypotheek heb je tijdens de looptijd meer renteaftrek gehad dan met een lagere spaarhypotheek gecombineerd met een annuïteitenlening. Pas wanneer aan het einde van de looptijd van de hypotheek de kapitaalverzekering tot uitkering komt is bekend hoeveel schade je hebt opgelopen. Eerder zal het Kifid waarschijnlijk ook geen compensatie toekennen.

Lees ook

 

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  22 aug.

  Onverklaarbaar hoge kosten bij hypotheekwijzigingen

  Hypotheekbanken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Zij rekenen hoge kosten en verplichten consumenten om een hypotheekadviseur in te schakelen.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  3 aug.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • nieuw-huis-nieuws
  Nieuws  |  28 jul.

  Nieuwe dienst: Verhuizen met de Consumentenbond

  Consumenten die verhuizen naar een nieuwe koop- of huurwoning kunnen vanaf vandaag terecht op het 'Nieuw huis' platform van de Consumentenbond. Praktische informatie, een checklist en een e-mailservice helpen verhuizende consumenten op weg.