icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Daling verkoop en prijzen woningen houdt aan

Nieuws | In de eerste 3 kwartalen van 2012 zijn 8 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Ook de prijs van verkochte woningen is al 3 maanden op rij 8 procent lager dan in diezelfde maanden in 2011. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  25 oktober 2012

Snel naar:


Voor woningeigenaren lijkt het einde van deze daling helaas nog niet in zicht. Het economisch bureau van ING verwacht dat de waarde van woningen in 2013 met nog 10 procent zal verminderen.

Starre banken

Door de dalende huizenprijzen blijven steeds meer consumenten na verkoop van hun woning met een restschuld zitten. Omdat veel banken ook in dat geval star vasthouden aan de normen van de toezichthouder AFM, wordt het heel moeilijk een nieuwe woning te kopen. De Consumentenbond heeft banken opgeroepen soepeler te zijn naar hun klanten.

Tips

In de net verschenen Geldgids van november staan veel tips om hypotheekproblemen te voorkomen. Een greep uit die adviezen:

 • Zet je aflossingsvrije hypotheek om in een bankspaar- of spaarhypotheek.
 • Extra aflossen op de hypotheek is een optie. Behalve als je een bankspaar- of spaarhypotheek hebt. Dan kun je beter extra stortingen doen.
 • Heb je een hypotheek met een waarde onder de €265.000 zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Vraag die dan alsnog aan. Dat kan onder de voorwaarde van een bescheiden woningverbetering.


De Consumentenbond heeft ook een handige checklist om een goed hypotheekadvies te krijgen.

Het CBS heeft een animatie gemaakt van de prijsontwikkelingen op de woningmarkt. Daarop is ook te zien hoeveel woningen per provincie zijn verkocht vanaf 1996.

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  22 aug.

  Onverklaarbaar hoge kosten bij hypotheekwijzigingen

  Hypotheekbanken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Zij rekenen hoge kosten en verplichten consumenten om een hypotheekadviseur in te schakelen.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  3 aug.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • naheffing-spaarhypotheek
  31 jul.

  Bank draait op voor slecht advies spaarhypotheek

  Banken en tussenpersonen blijken hun klanten niet altijd te hebben beschermd tegen de valkuilen van spaar- of bankspaarhypotheken. Zij moeten nu de consequenties accepteren.