icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Daling verkoop en prijzen woningen houdt aan

Nieuws | In de eerste 3 kwartalen van 2012 zijn 8 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Ook de prijs van verkochte woningen is al 3 maanden op rij 8 procent lager dan in diezelfde maanden in 2011. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  25 oktober 2012

Snel naar:


Voor woningeigenaren lijkt het einde van deze daling helaas nog niet in zicht. Het economisch bureau van ING verwacht dat de waarde van woningen in 2013 met nog 10 procent zal verminderen.

Starre banken

Door de dalende huizenprijzen blijven steeds meer consumenten na verkoop van hun woning met een restschuld zitten. Omdat veel banken ook in dat geval star vasthouden aan de normen van de toezichthouder AFM, wordt het heel moeilijk een nieuwe woning te kopen. De Consumentenbond heeft banken opgeroepen soepeler te zijn naar hun klanten.

Tips

In de net verschenen Geldgids van november staan veel tips om hypotheekproblemen te voorkomen. Een greep uit die adviezen:

 • Zet je aflossingsvrije hypotheek om in een bankspaar- of spaarhypotheek.
 • Extra aflossen op de hypotheek is een optie. Behalve als je een bankspaar- of spaarhypotheek hebt. Dan kun je beter extra stortingen doen.
 • Heb je een hypotheek met een waarde onder de €265.000 zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Vraag die dan alsnog aan. Dat kan onder de voorwaarde van een bescheiden woningverbetering.


De Consumentenbond heeft ook een handige checklist om een goed hypotheekadvies te krijgen.

Het CBS heeft een animatie gemaakt van de prijsontwikkelingen op de woningmarkt. Daarop is ook te zien hoeveel woningen per provincie zijn verkocht vanaf 1996.

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.