icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huis verkopen met verlies

Nieuws|Wie bij verkoop van zijn huis een restschuld overhoudt, mag alle rente over de meegefinancierde restschuld tien jaar lang aftrekken.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:27 november 2012


Dat geldt voor verkopen in de periode 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Rente op een financiering van een restschuld die ontstaan is bij verkopen voor die datum wás niet aftrekbaar en wórdt dat ook niet.
 
Je mag de rente ook aftrekken als je niets aflost op de restschuld. Maar na tien jaar houdt de aftrekbaarheid van de ene op de andere dag op. De schuld vermindert dan nog hooguit de vermogensrendementheffing (box 3).
 
Daarom is het sterk aan te bevelen om tijdens of na de tienjaarsperiode af te lossen op de restschuld. De rente is ook aftrekbaar als er geen nieuwe eigen woning wordt gekocht. De Tweede Kamer heeft deze regeling aangenomen, maar de Eerste Kamer moet dat nog doen.
 
De vraag is alleen of banken deze restschuld wel willen financieren. En zo ja tegen welke rente. Mail je ervaringen naar geldgids@consumentenbond.nl.

Nieuw & interessant

 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  7 feb.

  ING en Rabobank benadelen klanten met spaarhypotheek

  Klanten van ING en Rabobank die hun aflopende spaarhypotheek willen verlengen worden ernstig benadeeld. De banken rekenen bij deze hypotheekvorm een hogere rente dan bij een gewone annuïteitenhypotheek.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?