icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Huis verkopen met verlies

Nieuws | Wie bij verkoop van zijn huis een restschuld overhoudt, mag alle rente over de meegefinancierde restschuld tien jaar lang aftrekken.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  27 november 2012


Dat geldt voor verkopen in de periode 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Rente op een financiering van een restschuld die ontstaan is bij verkopen voor die datum wás niet aftrekbaar en wórdt dat ook niet.
 
Je mag de rente ook aftrekken als je niets aflost op de restschuld. Maar na tien jaar houdt de aftrekbaarheid van de ene op de andere dag op. De schuld vermindert dan nog hooguit de vermogensrendementheffing (box 3).
 
Daarom is het sterk aan te bevelen om tijdens of na de tienjaarsperiode af te lossen op de restschuld. De rente is ook aftrekbaar als er geen nieuwe eigen woning wordt gekocht. De Tweede Kamer heeft deze regeling aangenomen, maar de Eerste Kamer moet dat nog doen.
 
De vraag is alleen of banken deze restschuld wel willen financieren. En zo ja tegen welke rente. Mail je ervaringen naar geldgids@consumentenbond.nl.

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  22 aug.

  Onverklaarbaar hoge kosten bij hypotheekwijzigingen

  Hypotheekbanken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Zij rekenen hoge kosten en verplichten consumenten om een hypotheekadviseur in te schakelen.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  3 aug.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • naheffing-spaarhypotheek
  31 jul.

  Bank draait op voor slecht advies spaarhypotheek

  Banken en tussenpersonen blijken hun klanten niet altijd te hebben beschermd tegen de valkuilen van spaar- of bankspaarhypotheken. Zij moeten nu de consequenties accepteren.