icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

ING boete voor te hoge hypotheken

Nieuws | De ING is door de AFM op de vingers getikt voor het verstrekken van te hoge hypotheken aan sommige klanten.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  1 maart 2011


Daarvoor moet de bank een boete betalen van in totaal 130.000 euro. De fouten kwamen aan het licht toen de AFM in 2009 een onderzoek deed naar de Nederlandse hypotheekmarkt.

De bank heeft in verschillende gevallen ouders laten meetekenen voor de hypotheek van hun kind, terwijl de financiële positie van de ouders onvoldoende was getoetst. Ook verstrekte de bank hypotheken zonder rekening te houden met BKR-kredieten tot 5000 euro. De toetsing van zelfstandigen voldeed volgens de AFM eveneens niet. De AFM verlangt een toetsing op basis van drie jaaropgaven, terwijl de bank in sommige gevallen leningen verstrekte op basis van één jaaropgave.

Eerder legde de AFM al een boete op aan ABN Amro van 30.000 euro. De bank zou 'niet-passend advies' hebben gegeven bij het verstrekken van kredietverzekeringen. Klanten sloten als gevolg daarvan een te hoge hypotheek af. De Rabobank werd eerder ook beboet en moest 150.000 euro betalen.

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  19 dec.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • duokoop-eersteindruk
  Eerste indruk  |  19 dec.

  Duokoop

  Met Duokoop koop je een huis en huur je de grond onder het huis van DNGB (voorheen de Nationale Grondbank). Het is dus erfpacht. Hierdoor heb je lagere maandelijkse lasten en kun je een iets duurder huis kopen.