icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Je thuis toekomstbestendig maken?|

Bestel het boek Prettig blijven wonen.

Prettig blijven wonen 45x45

Bankgarantie: wat is dat en hoe werkt het?

Als je een woning koopt, moet je doorgaans 10% van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. In plaats van met eigen geld (waarborsom) kun je dat ook regelen met een bankgarantie.
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

bankgarantie hypotheek

Waarom een waarborgsom betalen?

Om de verkoper financieel te beschermen, bijvoorbeeld wanneer de koper op het laatste moment van de koop afziet, wordt in het voorlopig koopcontract een waarborgsom opgenomen. Dit is meestal 10% van de koopsom. Deze 'aanbetaling' wordt aan de notaris overgemaakt, die het beheert in een depot. Als de koop doorgaat, wordt de waarborgsom in mindering gebracht op de totale koopsom.

Wat is een bankgarantie?

Natuurlijk beschikt lang niet iedereen over voldoende eigen geld om de waarborgsom te voldoen. Kun je de waarborgsom niet zelf ophoesten, dan kun je dit regelen via een bankgarantie. Bij een bankgarantie verklaart de bank dat hij garant staat voor betaling van de afgesproken waarborgsom als jij als koper je verplichtingen niet nakomt. Voor deze garantie rekenen de meeste banken ongeveer 1% aan kosten. Bij een koopsom van €250.000 is het bedrag waarvoor de bank garant staat €25.000. De kosten bedragen dan €250.

In bezit van eigen spaargeld

Heb je het benodigde bedrag wél voor handen, dan kun je beter je spaargeld aanspreken. Stel: Je ontvangt 0,4% spaarrente en het transport bij de notaris vindt over 3 maanden plaats. Stort je de gevraagde 10% van het aankoopbedrag (in bovenstaand voorbeeld €25.000), dan loop je €25 aan rente mis. Dat is een stuk minder dan de pakweg €250 die de bank rekent voor een bankgarantie.

Afzien van koop

Mocht je na het afsluiten van de koopovereenkomst toch afzien van de koop - en je kunt je niet beroepen op ontbindende voorwaarden - dan ontvangt de verkoper de aanbetaling van 10%. Als de bank een garantie heeft afgegeven, zal de bank dit bedrag voldoen. Je hebt nu een schuld aan de bank, die je hoe dan ook moet terugbetalen.

Lees ook:Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • nieuw-huis-nieuws
  Nieuws  |  28 jul.

  Nieuwe dienst: Verhuizen met de Consumentenbond

  Consumenten die verhuizen naar een nieuwe koop- of huurwoning kunnen vanaf vandaag terecht op het 'Nieuw huis' platform van de Consumentenbond. Praktische informatie, een checklist en een e-mailservice helpen verhuizende consumenten op weg.
 • hypotheek voor ZZP
  11 jul.

  Hypotheek voor zelfstandige, zzp-er en flexwerker

  Zelfstandigen en een flexwerkers komen moeilijker aan een hypotheek dan iemand in loondienst. Voor zelfstandigen en flexwerkers wordt er tot 3 jaar terug gekeken naar je (gemiddelde) inkomen.
 • independer-hypotheek-advies
  Eerste indruk  |  3 jul.

  Hypotheekadvies Independer

  De online vergelijker Independer.nl biedt nu ook telefonisch hypotheekadvies. Volgens eigen zeggen heb je bij Independer keus uit ‘bijna alle aanbieders’. Dat klopt niet.