icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bovengrens NHG omhoog naar €245.000

Nieuws|De bovengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt per 1 januari 2017 van €231.132 naar €245.000. Vanaf dat moment wordt de NHG jaarlijks gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:26 oktober 2016

Nieuwkomers hypotheekmarkt

‘Met de koppeling aan de gemiddelde woningwaarde bedienen we weer dezelfde groep als vóór de crisis: mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen’, zegt directeur Arjan Gielen van het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). WEW is een stichting die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de NHG.

Een hypotheek mét NHG levert doorgaans een lagere hypotheekrente op, omdat de geldverstrekker geen risico loopt in geval van wanbetaling. Dat risico neemt de stichting WEW. Het aantal afgesloten hypotheekgaranties daalde in het derde kwartaal van 2016. Dit komt voor een deel door de stijgende prijzen voor woningen ten opzichte van de gelijk gebleven NHG-grens, waardoor minder hypotheken voor de NHG in aanmerking komen.

Het garantievermogen van het waarborgfonds nam in het voorbije kwartaal verder toe. Per saldo was de afname van het aantal verliesdeclaraties door het aantrekken van de woningmarkt namelijk groter dan de afname in inkomsten uit nieuwe garantieverstrekkingen.

Bron: Waarborgfonds Eigen Woning

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • ASN-duurzame-hypotheek-eersteindruk
  Eerste indruk  |  23 nov.

  ASN Hypotheek & Duurzaam Wonen

  ASN Bank had nog niet veel te bieden aan (aankomende) woningeigenaren. Nu is de bank terug met de ASN Hypotheek. Voldoet de hypotheek aan de hoge verwachtingen?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  22 nov.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.