icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bovengrens NHG omhoog naar €245.000

Nieuws | De bovengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt per 1 januari 2017 van €231.132 naar €245.000. Vanaf dat moment wordt de NHG jaarlijks gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  26 oktober 2016

Nieuwkomers hypotheekmarkt

‘Met de koppeling aan de gemiddelde woningwaarde bedienen we weer dezelfde groep als vóór de crisis: mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen’, zegt directeur Arjan Gielen van het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). WEW is een stichting die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de NHG.

Een hypotheek mét NHG levert doorgaans een lagere hypotheekrente op, omdat de geldverstrekker geen risico loopt in geval van wanbetaling. Dat risico neemt de stichting WEW. Het aantal afgesloten hypotheekgaranties daalde in het derde kwartaal van 2016. Dit komt voor een deel door de stijgende prijzen voor woningen ten opzichte van de gelijk gebleven NHG-grens, waardoor minder hypotheken voor de NHG in aanmerking komen.

Het garantievermogen van het waarborgfonds nam in het voorbije kwartaal verder toe. Per saldo was de afname van het aantal verliesdeclaraties door het aantrekken van de woningmarkt namelijk groter dan de afname in inkomsten uit nieuwe garantieverstrekkingen.

Bron: Waarborgfonds Eigen Woning

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  19 dec.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • duokoop-eersteindruk
  Eerste indruk  |  19 dec.

  Duokoop

  Met Duokoop koop je een huis en huur je de grond onder het huis van DNGB (voorheen de Nationale Grondbank). Het is dus erfpacht. Hierdoor heb je lagere maandelijkse lasten en kun je een iets duurder huis kopen.