icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

De Vista hypotheek

Eerste indruk|Hypotheken bij banken (zoals Rabobank of ABN AMRO) zijn vaak voordelig als je kiest voor 10 jaar vast. Wil je de rente langer vastzetten dan bieden andere aanbieders vaak een lagere rente. Met de nieuwe hypotheek Vista wil de Rabobank de concurrentie aangaan voor de lange renteperiodes, maar lukt dat ook?

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:20 juni 2018


Product Hypotheek

Doelgroep Starters


Aanbieder Vista


Vista-hypotheken-eersteindruk

Conclusie: hypotheekrente nu relatief hoog, voorwaarden zijn gemiddeld

Uit onze check op 15 juni 2018 bleek dat de hypotheekrentes van Vista relatief hoog zijn. Dit geldt voor korte rentevaste periodes. Zet je de rente langer dan 15 jaar vast en neem je een hypotheek die hoger is dan 90% van de waarde van de woning, dan is de rente van Vista een goede middenmoter. De voorwaarden zijn in vergelijking met andere hypotheekaanbieders marktconform.

Wat is het?

Vista is een nieuwe hypotheekaanbieder, opgericht door de Rabobank. Met dit nieuwe label wil de Rabobank de concurrentie aangaan met aanbieders die voordelige hypotheekrentes aanbieden voor lange periodes zoals 20 jaar vast. Deze renteperiode is nu populair bij starters.

Het is vaak voordelig om je hypotheek bij een bank af te sluiten als je je rente 10 jaar vast zet. Maar andere partijen (zoals bijvoorbeeld Merius en Hypotrust) zijn voordelig bij lange rentevaste periodes van bijvoorbeeld 20 jaar.

Check: is Vista voordelig?

We nemen als voorbeeld een hypotheek waarbij de rente 30 jaar vast staat. We bekeken de hypotheekrentes voor hypotheekleningen met NHG en hypotheken die 50%, 75%, 90% of 100% van de marktwaarde van de woning bedragen. We hielden er daarbij rekening mee dat de banken de rente verlagen als je aflost (looptijdrente). In geen van de gevallen was Vista de voordeligste aanbieder maar eindigde op resp. de 16e, 11e, 13e en 8e plaats (van zo’n 25 aanbieders).

Voordelen

 • Het is bij Vista niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
 • Vista haalt de risico-opslag automatisch van je hypotheekrente af als je hebt afgelost. Hierdoor kom je in een lagere risicoklasse terecht.
 • Je mag de hele hypotheek zonder boete aflossen als je aflost met spaargeld (dit geldt dus niet als je aflost doordat je overstapt naar een andere bank).
 • Heb je een hypotheekofferte getekend, dan kun je de hypotheekofferte verlengen als je binnen 3 maanden nog niet naar de notaris bent geweest (eenmalig mogelijk om nog 3 maanden te verlengen). Is de hypotheekrente op verlengingsdatum inmiddels gestegen, dan betaal je 0,25% per maand over het hypotheekbedrag over het aantal dagen dat je daadwerkelijk gebruik hebt gemaakt van de verlenging. Totdat je hypotheek is gepasseerd bij de notaris, dus.
 • Heb je de offerte getekend en is de actuele rente lager op het moment dat je bij de notaris zit? Dan krijg je de lagere actuele rente en kost dit niets extra.
 • Heb je je oude woning nog niet verkocht en heb je het geld uit dit huis nodig voor je nieuwe huis, dan kun je bij Vista een overbruggingskrediet afsluiten.
 • Vista heeft een gunstige regeling als je een nieuwbouwhuis koopt. Je kunt bij een nieuwbouwwoning de hypotheeklening opdelen (het hypotheekbedrag zit eerst in een nieuwbouwdepot) naarmate de bouw vordert. Vista betaalt over dit nieuwbouwdepot een rente die gelijk is aan je hypotheekrente. Per saldo betaal je dus geen hypotheekrente over hypotheekgeld dat je nog niet aan de aannemer hebt betaald.

Nadelen

 • De hypotheekrentes van Vista voor lange renteperiodes zijn niet heel voordelig in de markt.
 • Heb je nog een restschuld van je vorige woning, dan kun je die schuld bij Vista niet meefinancieren.
 • Los je je hypotheek af doordat je overstapt naar een andere bank, dan kun je slechts 10% van het hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Over het restant betaal je dus boete. Bij een aantal banken is het boetevrije percentage hoger (15 of 20%) en betaal je dus minder boete bij oversluiten.
 • Geen rentemiddeling mogelijk.
 • Relatief hoge rente voor een overbruggingskrediet.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • ASN-duurzame-hypotheek-eersteindruk
  Eerste indruk  |  23 nov.

  ASN Hypotheek & Duurzaam Wonen

  ASN Bank had nog niet veel te bieden aan (aankomende) woningeigenaren. Nu is de bank terug met de ASN Hypotheek. Voldoet de hypotheek aan de hoge verwachtingen?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  22 nov.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.