icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Voorwaarden duo-hypotheek ongunstig

Nieuws | De voorwaarden van de duo-hypotheek, die minister Blok (Wonen) 28 februari publiceerde, zijn ongunstig. De Consumentenbond ziet dan ook geen enkele reden om te kiezen voor de nieuwe hypotheekvorm. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Wij berekenden al dat de duo-hypotheek ongunstig is voor starters en de voorwaarden maken deze hypotheek nog onaantrekkelijker.'
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  1 maart 2013


Met deze hypotheekconstructie lost een huizenbezitter een deel annuïtair af en leent daarnaast een deel aflossingsvrij. De voorwaarden bepalen dat de rente op het aflossingsvrije deel van de duo-hypotheek gelijk aan of hoger moet zijn dan de rente op het annuïtaire deel. Op het aflossingsvrije deel geldt verder geen Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en dit deel is niet fiscaal aftrekbaar in box 1.

Leencapaciteit blijft gelijk

Met de duo-hypotheek komen er ook geen duurdere woningen binnen het bereik van starters. Deze hypotheekvorm gaat gepaard met lagere maandlasten, maar dat heeft niet als voordeel dat starters meer kunnen lenen en een duurdere woning kunnen kopen. Het bedrag dat consumenten mogen lenen voor de aankoop van een huis is al sinds 2007 afhankelijk van het inkomen. Daar verandert de duo-hypotheek niets aan.

Eerder bleek al uit berekeningen van de Consumentenbond dat een duo-hypotheek over de hele looptijd tienduizenden euro's meer kost dan een annuïteitenhypotheek.

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.