icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Familiebank wordt simpeler

Nieuws|Geen extra gedoe meer met de familiebank. Vanaf volgend jaar hoef je niets meer apart aan de fiscus door te geven. De informatieplicht loopt dan helemaal via de aangifte.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:24 september 2015

opa en familie 220 x 170

Opgaaf lening

Vanaf 2016 hoef je een nieuwe familiebanklening of wijziging van een oude lening niet meer met een apart formulier door te geven aan de Belastingdienst. Opgeven bij de aangifte is dan voldoende om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Nadat alle vragen hierover in de aangifte zijn beantwoord, kun je de renteaftrek claimen.
Tot en met 31 december 2015 moet je nog wel informatie over een nieuwe schuld aan pa of ma of een wijziging daarvan aan de fiscus doorgeven. Dat kan via het formulier Opgaaf lening eigen woning.

Alleen als je de gegevens aan de Belastingdienst hebt doorgegeven, mag je in je aangifte inkomstenbelasting 2015 hypotheekrente aftrekken over de familiebanklening. Deze aangifte doe je volgend voorjaar. Deze informatieplicht geldt als je een lening hebt waarvoor je van de fiscus verplicht moet aflossen en die je na 1 januari 2013 bent aangegaan.

Voordeel familiebank

Geld lenen van je ouders voor het kopen van een huis kan een fantastische win-winsituatie opleveren voor zowel de lener als de uitlener. Er zitten wel spelregels aan. En wie zich niet houdt aan de spelregels, kan zijn recht op hypotheekrenteaftrek (tijdelijk) kwijtraken. Op Prinsjesdag is nu dus voorgesteld de voorwaarden iets te versoepelen. De Eerste en Tweede Kamer moeten de plannen nog wel goedkeuren.

Meer lezen over de familiebank:

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • ASN-duurzame-hypotheek-eersteindruk
  Eerste indruk  |  23 nov.

  ASN Hypotheek & Duurzaam Wonen

  ASN Bank had nog niet veel te bieden aan (aankomende) woningeigenaren. Nu is de bank terug met de ASN Hypotheek. Voldoet de hypotheek aan de hoge verwachtingen?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  22 nov.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.