icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Makelaars willen af van beloning achteraf

Nieuws|Makelaars willen courtage als vaste beloning uit de voorwaarden slopen. Doorgaans ontvangen makelaars ná bewezen diensten een bepaald percentage van de aan- of verkoopprijs van het huis (courtage). Als het aan de makelaarsorganisaties VBO Makelaar, NVM en VastgoedPRO ligt, verdwijnt het verdienmodel van courtages binnenkort uit de algemene voorwaarden. Tussentijdse geldprikkels zijn welkom.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:18 oktober 2013


Klant vraagt erom

VBO Makelaar stelt dat de klant zo zelf kan kiezen en dat er zo nog meer ruimte voor concurrentie en andere afspraken over kosten komt, zoals factureren per dienst of abonnementsvorm. De NVM beweert dat de markt – óók de consument – om nieuwe ‘verdienmodellen’ vraagt. De makelaarskoepel hoopt de nieuwe voorwaarden, in overleg met de andere twee koepels en Vereniging Eigen Huis, vóór het einde van dit jaar rond te krijgen.

Kassa

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) staan sceptisch tegenover het opengooien van de voorwaarden. Als de weg vrij is om tussentijds te factureren, kan de prikkel verminderen om wat harder voor de klant te lopen. Voor makelaars is het dan zelfs aantrekkelijk de verkoopperiode op te rekken. Ben je dan als klant niet tevreden, dan is het door alle reeds betaalde kosten onaantrekkelijk van makelaar te switchen.

Lees meer in de nieuwe Geldgids en kijk naar onze tips voor het inschakelen van een makelaar.

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • ASN-duurzame-hypotheek-eersteindruk
  Eerste indruk  |  23 nov.

  ASN Hypotheek & Duurzaam Wonen

  ASN Bank had nog niet veel te bieden aan (aankomende) woningeigenaren. Nu is de bank terug met de ASN Hypotheek. Voldoet de hypotheek aan de hoge verwachtingen?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  22 nov.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.