icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Makelaars willen af van beloning achteraf

Nieuws | Makelaars willen courtage als vaste beloning uit de voorwaarden slopen.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  18 oktober 2013


Doorgaans ontvangen makelaars ná bewezen diensten een bepaald percentage van de aan- of verkoopprijs van het huis (courtage). Als het aan de makelaarsorganisaties VBO Makelaar, NVM en VastgoedPRO ligt, verdwijnt het verdienmodel van courtages binnenkort uit de algemene voorwaarden. Tussentijdse geldprikkels zijn welkom.

Klant vraagt erom

VBO Makelaar stelt dat de klant zo zelf kan kiezen en dat er zo nog meer ruimte voor concurrentie en andere afspraken over kosten komt, zoals factureren per dienst of abonnementsvorm. De NVM beweert dat de markt – óók de consument – om nieuwe ‘verdienmodellen’ vraagt. De makelaarskoepel hoopt de nieuwe voorwaarden, in overleg met de andere twee koepels en Vereniging Eigen Huis, vóór het einde van dit jaar rond te krijgen.

Kassa

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) staan sceptisch tegenover het opengooien van de voorwaarden. Als de weg vrij is om tussentijds te factureren, kan de prikkel verminderen om wat harder voor de klant te lopen. Voor makelaars is het dan zelfs aantrekkelijk de verkoopperiode op te rekken. Ben je dan als klant niet tevreden, dan is het door alle reeds betaalde kosten onaantrekkelijk van makelaar te switchen.

Lees meer in de nieuwe Geldgids en kijk naar onze tips voor het inschakelen van een makelaar.

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.