icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekregels verkeerd in media

Nieuws|In de media wordt er nogal eens verkeerd bericht over de nieuwe eigenwoningregeling. Sluit je na 1 januari 2013 voor het eerst een hypotheek af, dan mag je de rente alleen nog aftrekken als je de lening volledig aflost. Dat moet 'annuïtair' gebeuren in 30 jaar. Of sneller. Over deze hoofdregels bestaan geen misverstanden. Maar bij het overgangsrecht komt heel wat meer kijken.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:14 december 2012


Koopcontract in 2012

Mensen die pas in 2013 een hypotheek afsluiten, mogen toch nog profiteren van de regels van 2012, als zij het koopcontract al in 2012 gesloten hebben. RTL Z vermeldde in het nieuws en op de website dat je daarvoor naast een voorlopig koopcontract ook een goedgekeurde hypotheekaanvraag nodig hebt. Maar een goedgekeurde hypotheekaanvraag is helemaal geen vereiste voor toepassing van de gunstige regels uit 2012.

Ook goed om te weten: Er mag best een financieringsvoorbehoud in het koopcontract staan dat nog niet verstreken is op 1 januari 2013 en zelfs de driedaagse bedenktijd hoeft nog niet verstreken te zijn. De voorwaarde is wel dat de woning in 2013 geleverd wordt. De koopovereenkomst moet in 2012 zijn ondertekend door koper én verkoper.

Kapitaalverzekering in box 3

De Volkskrant schreef begin december dat door de nieuwe regelgeving hypotheekproducten in box 3 niet meer onbelast zijn. Maar voor producten die in box 3 blijven verandert de fiscale wetgeving juist niet in 2013. De reden dat het soms toch slim is de box 3 lening om te zetten in een box 1 lening, is wel dat de weg om over te stappen naar box 1 per 2013 wordt afgesneden.

Nog vragen over de nieuwe hypotheekregels?
Het Ministerie van Financiën heeft een brochure gepubliceerd met vragen en antwoorden.

 

 

Nieuw & interessant

 • ASN-duurzame-hypotheek-eersteindruk
  Eerste indruk  |  23 nov.

  ASN Hypotheek & Duurzaam Wonen

  ASN Bank had nog niet veel te bieden aan (aankomende) woningeigenaren. Nu is de bank terug met de ASN Hypotheek. Voldoet de hypotheek aan de hoge verwachtingen?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  22 nov.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.