icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Hypotheekregels verkeerd in media

Nieuws | In de media wordt er nogal eens verkeerd bericht over de nieuwe eigenwoningregeling. Sluit je na 1 januari 2013 voor het eerst een hypotheek af, dan mag je de rente alleen nog aftrekken als je de lening volledig aflost. Dat moet 'annuïtair' gebeuren in 30 jaar. Of sneller. Over deze hoofdregels bestaan geen misverstanden. Maar bij het overgangsrecht komt heel wat meer kijken.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  14 december 2012


Koopcontract in 2012

Mensen die pas in 2013 een hypotheek afsluiten, mogen toch nog profiteren van de regels van 2012, als zij het koopcontract al in 2012 gesloten hebben. RTL Z vermeldde in het nieuws en op de website dat je daarvoor naast een voorlopig koopcontract ook een goedgekeurde hypotheekaanvraag nodig hebt. Maar een goedgekeurde hypotheekaanvraag is helemaal geen vereiste voor toepassing van de gunstige regels uit 2012.

Ook goed om te weten: Er mag best een financieringsvoorbehoud in het koopcontract staan dat nog niet verstreken is op 1 januari 2013 en zelfs de driedaagse bedenktijd hoeft nog niet verstreken te zijn. De voorwaarde is wel dat de woning in 2013 geleverd wordt. De koopovereenkomst moet in 2012 zijn ondertekend door koper én verkoper.

Kapitaalverzekering in box 3

De Volkskrant schreef begin december dat door de nieuwe regelgeving hypotheekproducten in box 3 niet meer onbelast zijn. Maar voor producten die in box 3 blijven verandert de fiscale wetgeving juist niet in 2013. De reden dat het soms toch slim is de box 3 lening om te zetten in een box 1 lening, is wel dat de weg om over te stappen naar box 1 per 2013 wordt afgesneden.

Nog vragen over de nieuwe hypotheekregels?
Het Ministerie van Financiën heeft een brochure gepubliceerd met vragen en antwoorden.

 

 

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.
 • taxatie-huis-inspectie
  13 nov.

  Hoe kies je een taxateur?

  De bank vraagt meestal een taxatierapport als je een hypotheek afsluit. Ook is een taxatie handig als je een bod doet op een woning. Waar moet je letten als je een taxateur inschakelt?