icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Hypotheektarieven vereisen toezicht

Nieuws | Onafhankelijk toezicht op de hoogte van de hypotheekrente is duidelijk hard nodig. Uit de update van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van 18 april 2013 blijkt dat de hypotheekrente sinds 2008 met 0,24 tot 0,74 procentpunt is verhoogd. Dit sluit aan bij onderzoeken uit de afgelopen 4 jaar van de Consumentenbond naar de te hoge hypotheekrente. De Consumentenbond vraagt Minister Dijsselbloem (Financiën) in een brief opnieuw om controle van de hypotheekhoogte in te stellen.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  23 april 2013

Snel naar:


Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Met onredelijke rentes draaien huizenbezitters dubbel op voor de bankencrisis: als belastingbetaler droegen ze bij aan de redding van de banken en als hypotheekklant betalen ze voor het aansterken van die banken. We blijven het maar herhalen: laat de hypotheekbetalers niet de schuld van de banken dragen.'

De ACM concludeerde dat banken terughoudender zijn geworden met het verstrekken van hypotheken: ze  rekenen hogere tarieven om zo minder hypotheken af te sluiten. Daarnaast is er weinig concurrentie van buitenlandse banken.

Toezicht

De Consumentenbond waarschuwt al sinds 2009 (Hypotheekrente melkkoe voor banken) dat de gevolgen van de bankencrisis te eenzijdig voor rekening van huizenbezitters komen. Ook in 2011 vroeg de Consumentenbond aan de minister om  een onafhankelijke toezichthouder redelijkheid van de berekende tarieven te laten; zie Actie Hypotheekrente 2011.

Zo'n regeling geldt ook in de energiesector omdat ook daar het risico is op een gebrek aan concurrentie tussen de leveranciers. Deze regeling is ook in de hypotheekmarkt hard nodig.

Meer informatie: Dossier hypotheken. 

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.