icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheektarieven vereisen toezicht

Nieuws|Onafhankelijk toezicht op de hoogte van de hypotheekrente is duidelijk hard nodig. Uit de update van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van 18 april 2013 blijkt dat de hypotheekrente sinds 2008 met 0,24 tot 0,74 procentpunt is verhoogd. Dit sluit aan bij onderzoeken uit de afgelopen 4 jaar van de Consumentenbond naar de te hoge hypotheekrente. De Consumentenbond vraagt Minister Dijsselbloem (Financiën) in een brief opnieuw om controle van de hypotheekhoogte in te stellen.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:23 april 2013


Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Met onredelijke rentes draaien huizenbezitters dubbel op voor de bankencrisis: als belastingbetaler droegen ze bij aan de redding van de banken en als hypotheekklant betalen ze voor het aansterken van die banken. We blijven het maar herhalen: laat de hypotheekbetalers niet de schuld van de banken dragen.'

De ACM concludeerde dat banken terughoudender zijn geworden met het verstrekken van hypotheken: ze  rekenen hogere tarieven om zo minder hypotheken af te sluiten. Daarnaast is er weinig concurrentie van buitenlandse banken.

Toezicht

De Consumentenbond waarschuwt al sinds 2009 (Hypotheekrente melkkoe voor banken) dat de gevolgen van de bankencrisis te eenzijdig voor rekening van huizenbezitters komen. Ook in 2011 vroeg de Consumentenbond aan de minister om  een onafhankelijke toezichthouder redelijkheid van de berekende tarieven te laten; zie Actie Hypotheekrente 2011.

Zo'n regeling geldt ook in de energiesector omdat ook daar het risico is op een gebrek aan concurrentie tussen de leveranciers. Deze regeling is ook in de hypotheekmarkt hard nodig.

Meer informatie: Dossier hypotheken. 

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • ASN-duurzame-hypotheek-eersteindruk
  Eerste indruk  |  23 nov.

  ASN Hypotheek & Duurzaam Wonen

  ASN Bank had nog niet veel te bieden aan (aankomende) woningeigenaren. Nu is de bank terug met de ASN Hypotheek. Voldoet de hypotheek aan de hoge verwachtingen?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  22 nov.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.